Hyppää sisältöön

Perinteiset Linnan juhlat peruttu – presidentti Niinistö: "Juhlimme Suomea uudenlaisen ohjelman kautta"

Korona perui perinteisen itsenäisyyspäivän vastaanoton. Sen sijaan suomalaiset kutsutaan Linnan juhliin suoran lähetyksen välityksellä.

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tanssivat Linnan juhlissa itsenäisyyspäivänä 2017. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Tänä vuonna vietetään toisenlaiset Linnan juhlat. Perinteisen kutsuvierasvastaanoton sijaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kutsuvat kaikki suomalaiset viettämään päivää ruudun välityksellä.

–Juhlavastaanotto on aiemmin koonnut Presidentinlinnaan pari tuhatta suomalaista. Mutta myös kodeissa vietetään itsenäisyyspäivää, miljoonat television ääressä. Vaikka tänä vuonna emme kokoonnu perinteisellä tavalla Presidentinlinnaan, ei se suinkaan vähennä juhlan merkitystä. Juhlimme Suomea ja itsenäisyyttämme kaikkien suomalaisten kanssa yhdessä uudenlaisen ohjelman kautta, presidentti Niinistö sanoo tiedotteessa.

Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan, että varsinaisia kutsuja ei linnanjuhliin tänä vuonna lähetetä. Osa juhlan tapahtumista järjestetään kuitenkin linnassa ja illan kulkuun osallistuu perinteisellä juhlapaikalla presidenttiparin lisäksi joitain henkilöitä.

Se, kuinka moni on paikan päällä linnassa ja millaista ohjelmaa itsenäisyyspäivän juhlassa lopulta järjestetään, on edelleen auki. Tasavallan presidentin kansliasta ei kerrota, osallistuuko esimerkiksi hallitus juhlaan paikan päällä linnassa.

Suunnitteluun vaikuttaa koronaepidemian eteneminen. Sitä seurataan tarkoin. Tasavallan presidentin kanslia tiedottaa ohjelmasta sekä muun muassa siitä, onko juhlilla tänä vuonna erillistä teemaa, loka–marraskuun vaihteessa.

Yle lähettää juhlan kotisohville

Ylen suorassa lähetyksessä seurataan itsenäisyyspäivän viettoa Presidentinlinnassa ja eri puolilla Suomea. Se tiedetään jo, että illan aikana nähdään muun muassa esittävää taidetta, menneiden vuosien vastaanottojen muistelua ja katsojien tervehdyksiä.

Linnan juhlat -nimellä kulkeva lähetys esitetään suorana Yle TV1 -kanavalla sunnuntaina 6. joulukuuta. Lähetys on kaksikielinen.

Ylen Urheilu ja tapahtumat -yksikön johtajan Panu Pokkisen mukaan Linnan juhlat on perinteisesti vuoden katsotuimpia tv-ohjelmia.

– Miljoonat suomalaiset ovat tottuneet juhlimaan itsenäisyyspäivää Ylen kanavilla. Huolehdimme siitä, että myös tällaisena poikkeuksellisena aikana Yle luo suomalaisille hienon yhteisen elämyksen, ja Suomi saa ansaitsemansa juhlapäivän, Pokkinen sanoo.

Ylen itsenäisyyspäivän ohjelmisto tavoitti viime vuonna keskimäärin noin kolme miljoonaa suomalaista.

Perinteisiin Linnan juhliin kutsuttujen vieraiden määrä on ollut viime vuosina noin 1 700. Presidentinlinnassa on tavannut olla varsinkin loppuillasta ahdasta ja kuumaa.

Linnan juhlia on peruttu aiemmin sotien ja laman tähden.

Lue lisää:

Katsotko Linnan juhlat vuodesta toiseen? Kokosimme 100 vuotta täyttäneen vastaanoton historiasta 10 pointtia, joita et tiennyt

Suosittelemme sinulle