Hyppää sisältöön

"Näyttää siltä, että epidemia karkaa käsistä", sanoo HUSin diagnostiikkajohtaja – positiivisia koronatestituloksia eilen lähes kolminkertainen määrä viime viikkoon verrattuna

Taudin leviämisen pysäyttäminen vaatii muun muassa etäisyyksien noudattamista ja maskin käyttöä.

Koronavirustestiin hakeutuminen oireisena on keskeinen keino estää taudin leviäminen. Helsingissä tehtiin testejä elokuun lopulla. Kuva: Silja Viitala / Yle

Uudellamaalla tehtiin eilen kesän jälkeinen päiväkohtainen ennätys positiivissa koronavirusnäytteissä.

– Nyt näyttää siltä, että epidemia karkaa pääkaupunkiseudulla käsistä, sanoo diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen HUSista.

HUSin diagnostiikkakeskuksessa analysoiduista 3225 näytteestä 57 oli positiivisia eli 1,77 prosenttia.

Positiivisten näytteiden osuus oli pääkaupunkiseudulla eilen lähes kolminkertainen viime viikkoon verrattuna, jolloin noin 0,6 prosenttia todettiin tartunnan saaneiksi. Aiemmin syksyllä luku oli vieläkin alempi, päivässä noin 0,3–0,4 prosenttia näytteistä oli positiivisia.

– Testeissä nousee nyt esiin viikko sitten hankitut tartunnat. Hetken päästä heitä tulee sairaaloihin. Tämä on huolestuttava kehitys. Olemme palaamassa kevään lukemiin. Silloin testatuista oli pahimmillaan positiivisia 10 prosenttia.

Koko Suomen epidemiatilanne on muuttunut selvästi aiempaa pahemmaksi.

– Prosentin taso ei ole kansainvälisesti vielä kovin korkea, mutta huonompaan suuntaan ollaan menossa. Ollaan muututtu Euroopan kartalla vaaleankeltaisesta punaruskeaksi.

Lehtonen näkee, että joillain kriteereillä Uusimaa on jo leviämisvaiheessa.

– Jos katsotaan taudin ilmaantuvuutta asukaslukua kohti ja tartuntojen määrän kasvua, voidaan jo melkein sanoa, että kriteerit täyttyisivät. Mutta toistaiseksi puhutaan kiihtymisvaiheesta. Ollaan kuitenkin hyvin lähellä. Kiihtymisvaiheen ja leviämisvaiheen raja on häilyvä.

Syynä epidemian kiihtymiseen harpauksittain ovat erityisesti joukkoaltistumiset, arvioi diagnostiikkajohtaja Lehtonen.

– Suojaetäisyyksistä ei pidetä kiinni ja on paljon tilaisuuksia, joissa ihmiset tartuttavat toisiaan.

Jos tilanne edelleen pahenee ja epidemia levähtää, sen kuriin saaminen ei onnistu ilman vastaavia rajoitustoimia kuin keväällä, arvioi diagnostiikkajohtaja Lehtonen.

– En sano, etteikö se olisi vielä mahdollista. Mutta mitä enemmän tartuntoja, sitä vaikeammaksi se tulee.

Tauti voi tarttua nyt lähes missä tahansa, mistä kertoo se, että tartunnan lähteistä alle puolet saadaan jäljitettyä. Vielä ei ole kuitenkaan myöhäistä pysäyttää koronaviruksen leviäminen.

– Pitää noudattaa etäisyyksiä, hyvää käsi- ja yskimishygieniaa sekä käyttää maskia. Lisäksi tulee välttää joukkokokoontumisia. Näillä toimilla pystyimme keväälläkin epidemia kääntämään, Lehtonen sanoo.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Linnan juhlat perutaan koronatilanteen vuoksi, Suomessa 149 uutta tartuntaa, HUSissa epidemia kiihtymisvaiheessa

Lisää joukkoaltistumisia Keski-Uudellamaalla: ilmaantuvuusluku jyrkässä nousussa, tilanne muuttunut nopeasti

Näin koronavirus alkoi levitä suomalaisissa jääkiekkojoukkueissa – vaikutukset ovat ulottuneet jo neljään kaupunkiin vain muutamassa päivässä

Suosittelemme sinulle