Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Moottorikelkat voi laittaa seisontaan, koiria ei – Alfred ja Asseri tarvitsevat ruokaa ja ovat tottuneet kymmenien kilometrien päiväretkiin

Lapin koiratarhoilla on pakko keksiä vetohaluisille koirille runsaasti tekemistä, jos ulkomaisten matkailijoiden suosimat safarit jäävät vähiin.

Kaksi rekikoiraa valjaissa odottelemassa vetotreeniä.
Lapissa täytyy miettiä monta asiaa uusiksi. Kuka esimerkiksi juoksuttaa Asserin ja Alfredin sekä tuhannet muut rekikoirat? Kuva: Aku Häyrynen / Yle
Anne Ali-Hokka
Avaa Yle-sovelluksessa

Kummastakin koirasta on lupa odottaa paljon, joko valjakon tai peräti lauman johtajaa. Alfred on tehnyt vaikutuksen viisaudellaan, Asseri taas koollaan ja lihaksillaan.

Nämä muoniolaisen koiratarhan siperianhuskyt pääsivät tällä viikolla aloittamaan vetotreenit ja valmistautumaan uuteen sesonkiin.

Mutta kukaan ei vielä tiedä, onko veljeksille luvassa tänä talvena pelkkiä pätkätöitä. Kaksivuotiaat nuorukaiset ovat lupaavan työuran alussa juuri, kun Lapin matkailu on ajautunut kriisin partaalle.

Koronarajoitusten takia ulkomaisten matkailijoiden tulo Suomeen on estymässä suurelta osin. Koirasafarien asiakkaista ulkomaalaisia on yli 90 prosenttia.

Miten koirien psyyke kestää sen, jos ne eivät pääsekään talvella vetämään valjakoita? Työttömyys aiheuttaa turhautumista ja saattaa purkautua tappeluina.

Rekikoiraopas Esa Pahkala on muoniolaisilla koiratarhalla viemässä kahta valjastettua rekikoiraa vetotreeneihin.
Alfred ja Asseri koiratarhan pihamaalla lähdössä laumasta vastaavan Esa Pahkalan mukana lenkille metsään. Kuva: Aku Häyrynen / Yle

Kulut juoksevat ympäri vuoden

Rekikoiraopas Esa Pahkala valjastaa Alfredin ja Asserin omalle johtajakoiratreenille.

Vetäminen on rekikoirille luontaista, mutta vaikeampaa on opettaa malttia ja pysähtymistä.

Pahkala vastaa 46 koiran laumasta Torassiepin koiratarhalla, joka kuuluu Harrinivan matkailuyritykselle. Perheyritys on satsannut voimakkaasti kansainväliseen elämysmatkailuun ja sen osana moottorikelkka- ja koirasafareihin.

Yrityksen sata moottorikelkkaa voi hädän tullen jättää talveksi seisomaan, koiria ei.

Kaksi huskya vetotreenissä syksyisessä metsässä. Koirat vetävät perässään potkupyörän kyydissä olevaa rekikoiraopasta Esa Pahkalaa.
Pahkala opettaa johtajakoirien treenissä lähinnä suuntakomentoja. Kuva: Aku Häyrynen / Yle
Kaksi huskya vetotreenissä syksyisessä metsässä. Koirat vetävät perässään potkupyörän kyydissä olevaa rekikoiraopasta Esa Pahkalaa.
Ennen lumen tuloa vetotreeneissä käytetään välillä potkupyörää. Kuva: Aku Häyrynen / Yle

Parin tuhannen asukkaan Muoniota ei näy valtakunnallisissa koronatilastoissa. Tartuntoja on ollut toistaiseksi alle viisi. Koronakriisi koskettaa silti kuntalaisia yhtä laajasti kuin koko Lapin matkailua.

Joillakin lappilaisyrityksillä koko bisnes on kiinni ulkomaisten matkailijoiden suosimissa koirasafareissa.

Jo pelkkä ajatus siitä, että koiria jouduttaisiin rahapulassa lopettamaan, on herättänyt suurta surua. Koirien aiheuttamat kulut juoksevat ympäri vuoden, mutta tulot ovat romahtamassa.

Huskyt koiratarhalla menevät itse häkkiin vetotreenin jälkeen.
Alfred ja Asseri osaavat mennä itsenäisesti takaisin kotihäkkiinsä vetoharjoituksen jälkeen. Kuva: Aku Häyrynen / Yle

Turistit istuvat hotellissa, ei safarilla?

Häkkien välissä on aidattu pihamaa, jossa koirat aamuisin jaloittelevat vapaana. Samalla Pahkala siivoilee häkkejä, rapsuttelee koiria ja touhuaa niiden kanssa.

Ilmojen kylmetessä arktisten koirien energia lisääntyy. Ne ovat alkaneet kaivaa häkeissä kuoppia, joita Pahkala kilpaa täyttelee. Hän vaihtaa hoidokkiensa juomavedet ja ryhtyy sen jälkeen nikkaroimaan koppeja tai tekemään huoltotöitä.

Tänä syksynä Harrinivan toimitusjohtaja Niina Pietikäinen ei ole tiennyt, mitä kertoa esimerkiksi isolle ranskalaiselle matkanjärjestäjälle Suomen matkustusrajoituksista.

Joutuuko ranskalainen matkailija negatiivisesta testituloksesta huolimatta istumaan kolme päivää tiukasti karanteenissa ennen seuraavaa testiä?

Pietikäinen toivoo yhä, että paikalliset viranomaiset voisivat tulkita karanteenia väljemmin. Turvallisuudesta huolehdittaisiin tarkoin, mutta ulkomaisten matkailijoiden sallittaisiin osallistua esimerkiksi koirasafarille.

Rekikoirat juoksevat ulos häkistään jaloittelemaan pihamaalle.
Koirat pääsevät häkeistään jaloittelemaan tarhan sisäpihalle. Kuva: Aku Häyrynen / Yle

Pentuja ei nyt haluta lisää

Aamuverryttelyn jälkeen Alfred ja Asseri palaavat omaan häkkiinsä. Samaan pentueeseen kuuluva Alli menee takaisin muiden tyttökoirien luo.

Nämä koirat ovat Pahkalalle erityisen läheisiä, vaikka hän oikeastaan pitää kaikkia laumansa koiria perheenjäseninä.

Emo synnyttää yleensä pentunsa koiratarhassa, mutta Alfred, Asseri ja Alli syntyivät laatikossa Pahkalan kodissa. Hän on pitänyt niitä pennusta lähtien sylissään ja kasvattanut ne kokonaan itse.

Ne luottavat häneen vielä vahvemmin kuin tarhan muut koirat.

Rekikoiraopas polvillaan rapsuttelemassa yhtä tarhan koirista.
Rekikoiraoppaat saavat keksiä koirille nimiä melko vapaasti. Esimerkiksi Alfredin nimen Pahkala nappasi Alfred J. Kwak -animaatiosarjasta. Kuva: Aku Häyrynen / Yle
Alaskanhusky koiratarhalla häkissään.
Kolmevuotias alaskanhusky Luke kuuluu neljän veljeksen sarjaan, joka on saanut nimensä Tähtien sota -elokuvista. Muut ovat nimeltään Jabba, Jedi ja Solo Kuva: Aku Häyrynen / Yle

Uusien pentujen tuotanto on nyt keskeytetty ja koirien määrä vähenee myös luonnollisen poistuman kautta. Nämä ovat kuitenkin hitaita keinoja kulujen karsimiseen.

Harrinivan yritys omistaa reilut 500 rekikoiraa, kahdella eri tarhalla. Niiden hoito, ruoka, lääkintä ja muu ylläpito maksaa yli puoli miljoonaa euroa vuodessa.

Koirat ovat Pietikäisen mukaan heille yhtä tärkeitä matkailualan työntekijöitä kuin ihmisetkin.

Rekikoira jaloittelemassa koiratarhan pihamaalla.
Kuusivuotiaalla keulakoiralla Biancalla olisi jälkeläisille erinomaiset geenit, mutta pentuja ei nyt uskalleta tehdä. Kuva: Aku Häyrynen / Yle

Kukin vuorollaan lomautettuna

Ilmat ovat viilentyneet alle kymmenen asteen ja ilman kosteus on sopiva. On tullut aika aloittaa valjakoiden voimatreenit.

Kolmena päivänä viikossa Pahkala valjastaa lenkille 10–12 koiraa kerrallaan. Lunta ei Muoniossa vielä ole, joten hän asettuu reen sijasta mönkijään.

Mäissä hän hyppää pois kyydistä ja helpottaa tiiminsä taakkaa työntämällä.

Voimatreeneissä valjakot vetävät 300-kiloista mönkijää, jonka Pahkala pitää harjoituksen aikana sammuksissa. Video: Alma Pahkala

Aluksi tehdään viiden kilometrin lenkkejä lihasten vahvistamiseksi kesän jälkeen. Sen jälkeen harjoitellaan kestävyyttä kasvattamalla matkaa asteittain.

Alfred ja Asseri ovat fyysisesti täysikasvuisia ja vetivät jo viime talvena Pahkalan lauman parhaat kilometrit.

Huskyjen pitäisi juosta parhaimmillaan sata kilometriä päivässä, että hyvät jalostusominaisuudet säilyisivät. Turistien kanssa valjakot ajavat enimmillään 50 kilometrin päiväretkiä.

Rekikoira ja opas Esa Pahkala tuijottelevat toisiaan. Pahkala rapsuttaa koiraa.
12-vuotias Inez on täysin terve, mutta ei pysy enää valjakon vauhdissa. Se viettää tarhalla ansaittuja eläkepäiviä. Kuva: Aku Häyrynen / Yle

Viime keväänä Pahkala pyyhki maaliskuun lopussa hikeä otsalta, sillä talvisesonki oli ollut yksi kiireisimpiä. Samaan aikaan hän oli rakentanut vaimonsa Alman kanssa Yli-Muonioon hirsitaloa.

Kausi päättyi hieman etuajassa koronapandemiaan.

Tämä syksy on ollut erilainen, koska Pahkala oli kaksi viikkoa lomautettuna. Lomautuksen aikana koiria hoiti Alma, joka myös työskentelee tarhalla rekikoiraoppaana. Nyt hänet on vuorostaan lomautettu, kuten yli puolet Harrinivan henkilökunnasta.

Koirien hoito on myös psykologiaa

Iltapäivän tärkein hetki on ruokailu. Treenikaudella Alfred ja Asseri ovat tottuneet siihen, että Pahkala aloittaa ruoan jakelun vasta pari tuntia liikuntanumeron jälkeen.

Rekikoiraopas on viemässä ruokaa koirille. Vapaana olevat koirat odottavat ruokaa innoissaan.
Koirat innostuvat, kun Pahkala aloittaa ruuan valmistelun. Kuva: Aku Häyrynen / Yle
Rekikoiraopas on viemässä ruokaa häkeissä oleville koirille.
Pahkala vie ruokaa koirille, jotka eivät malttaisi odottaa häkissään. Kuva: Aku Häyrynen / Yle

Huskyt syövät kuivamuonan lisäksi naudan-, sian- ja kananlihaa. Pahkala lisää rasvan määrää ravinnossa talvella ja kovilla pakkasilla.

Urheiluvalmentaja, ravitsemusterapeutti ja psykologi, hän kuvaa moninaista rooliaan koirien kasvattajana.

Jokainen koira on omanlaisensa persoona, joka kouluttajan on tärkeää tuntea.

Alfred esimerkiksi on kuuliainen ja hakeutuu ihmisten seuraan. Se saattaa hyvinkin edetä valjakon johtajaksi. Keulakoiran pitää olla myös sopivasti omapäinen, että osaa ajokäskystä huolimatta välttää uhkaavan vaaran.

Vahva Asseri taas käyttäytyy kuin yläkouluikäinen teini ja kuvittelee olevansa kaikkien pomo. Sen fyysisyys saattaa tehdä siitä iän myötä koko lauman johtajan.

Rekikoira odottaa lupaa ryhtyä syömään kupissa olevaa ruokaa.
Alfred odottaa lupaa käydä kiinni ruokaan. Kuva: Aku Häyrynen / Yle
Koirat odottavat häkeissä, että saisivat ruokaa.
Riepu, Essi ja Alli (edessä) odottelevat ruokailuvuoroaan. Kuva: Aku Häyrynen / Yle

Huskyista on tullut Lapin matkailun sympaattisia keulakuvia. Harrinivan turistit raportoivat joka talvi matkan päätteeksi, että juuri ne olivat loman kohokohta.

Jos ei Suomeen pääse, ei mennä poiskaan

Ulkomaisilta matkanjärjestäjiltä on tullut Harrinivaan kiihtyvästi peruutuksia. Toivoa ei ole silti menetetty kokonaan.

Jos ulkomaalaiset eivät pääse Suomeen, eivät suomalaisetkaan lähde ulkomaille. Norsusafarit vaihtuvat ehkä huskykyyteihin.

Harrinivassa on ryhdytty räätälöimään lyhyitä koiravaljakkoretkiä, joita voisi paremmin kaupata suomalaisille. Ulkomaalaiset käyvät erämaassa jopa viiden päivän safareilla.

Kaksi rekikoiraa jaloittelee koiratarhan pihamaalla.
Alfred ja Asseri elävät hetkessä, eivätkä murehdi tulevia. Kuva: Aku Häyrynen / Yle

Muutamat rekikoirayrittäjät ovat aloittaneet kummikoiratoiminnan. Kummiksi ryhtyvät osallistuvat koiran ruokakustannuksiin ja saavat vastineeksi esimerkiksi koiran kuvia ja kuulumisia tai vaikka ilmaisen valjakkoajelun.

Suomalainen koiranruokatehdas päätti puolestaan lahjoittaa rekikoirayrittäjille 15 000 kiloa ruokaa.

Pahkalalle koirat ovat elämäntyö ja intohimo. Hän haaveilee, että pääsisi tänä talvena ajamaan pidempiäkin valjakkoreissuja edes omaksi iloksi.

Katso Koronavuosi-sarjan juttu koiratarhan ja Lapin matkailun ongelmista. Harrinivan toimitusjohtaja Niina Pietikäinen on odottanut tuskissaan hallitukselta päätöksiä, jotka pelastaisivat edes osan sesongista.

Lue myös:

Huskyt saavat nyt kummeja, kun ihmisiin iski auttamisen halu – rekikoirayrittäjä: "Lomautetutkin ovat tarjonneet apuaan, se saa nöyräksi"

Suosittelemme