Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Mainio marjasato veti suomalaiset metsään, poimurit ja pakastimet loppuivat kaupoista – "Olisi myyty enemmänkin", sanoo kodinkonemyyjä

Tänä kesänä Suomessa on saatu poikkeuksellisen hyvä marjasato. Kaikkia metsämarjoja on ollut runsaasti.

Marjasta kerää poimurilla puolukkaa.
Olavi Malmberg on kerännyt 700 kiloa metsämarjoja tänä vuonna Juvan seudulla. Kuva: Petri Vironen / Yle
Petri Vironen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaiskoteihin on loppukesän ja syksyn aikana säilötty hillaa, vadelmaa, mustikkaa ja puolukkaa ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin.

– Luontoäiti palkitsi meidän korona-aikana antamalla hyvän sadon. Ihmiset ovat mökkeilleet ja liikkuneet marjassa paljon, sanoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltola.

Tänä syksynä hillasta saatiin paras sato vuosikymmeniin. Myös vadelmia ja mustikkaa tuli runsaasti. Parhaillaan kerättävän puolukan satokin näyttäisi nousevan hyvälle tasolle.

– Pohjoisessa olen kuullut monen kokeneen marjastajan sanovan, että hillasato oli paras vuosikymmeniin. Puolukkasadosta ei tullut aivan niin hyvä kuin mitä alkukesän kukinnan perusteella näytti, mutta ihan kelvollinen, hyvillä paikoilla jopa erinomainen sato.

Puolukoita metsässä.
Puolukkasato on monin paikoin erinomainen. Kuva: Petri Vironen / Yle

Samaan aikaan suomalaisten mökkeilykausi on jatkunut pitkälle syksyyn, matkustusrajoitukset ovat lisänneet matkailua kotimaassa ja liikkumista luonnossa. Moni otti marjanpoimurin ja ämpärin mukaan.

Syksyn edetessä monista kaupoista marjanpoimurit ovat loppuneet kesken. Esimerkiksi Tokmanni-kauppaketjusta kerrotaan, että poimureita on myyty yli 60 prosenttia edellisvuotta enemmän.

– Yritimme hankkia tuotteita lisää sesongin alettua, mutta saimme täydennystä vain pieniä määriä. Tämä on valtakunnallinen ilmiö, eli marjapoimureiden kysyntä on ollut poikkeuksellisen korkea, Tokmannin sijoittajasuhde- ja viestintäjohtaja Maarit Mikkonen kertoo.

Myös muoviastioita valmistavassa Orthexissa on havaittu suomalaisten kasvanut marjastusinto. Yritys on valmistanut ja myynyt marjaämpäreitä ja säilytysrasioita enemmän kuin koskaan. Kasvu asettuu 10 ja 15 prosentin välille, yhtiöstä kerrotaan.

– Tuntuu, että suomalaiset ovat ikään kuin löytäneet luonnon uudelleen. Toki myös koronan takia ihmiset viettävät nyt enemmän aikaa mökeillään, Oy Orthex Finland Ab:n toimitusjohtaja Alexander Rosenlew kertoo.

Puolukkaämpäri ja kaksi poimuria metsässä.
Kuva: Petri Vironen / Yle

Kodinkoneliikkeet helisemässä

Kaupat ovat joutuneet myymään eioota monien marjastukseen ja säilöntään liittyvien tuotteiden kohdalla. Jopa pakastimista on ajoittain ollut jopa pulaa.

Kodinkoneketju Gigantissa kerrotaan, että pakastimien kysyntä on ollut moninkertaista verrattuna edellisiin vuosiin. Pakastimia on myyty 55 prosenttia viimevuotista enemmän.

– Kylmälaitteissa harvoin tällaista pyrähdystä nähdään. Mikäli tehtaat alihankkijoineen olisivat pystyneet toimittamaan tavaraa kysynnän tahdissa, olisi myynti ollut vieläkin hurjempaa, Gigantin apulaismyyntipäällikkö Kimmo Laine kertoo.

Pakastimen valmistajille tuli kiire jo alkukesästä, sillä kodinkoneita ei juurikaan valmisteta varastoon.

– Myimme jo keväällä koronapandemian alkaessa kesämyyntiin tilatut pakastimet, Laine sanoo.

Kaikkia marjoja ollut eri puolilla Suomea

Myös luonnontuotealan toimialajärjestön Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen sanoo, että menossa on poikkeuksellinen marjavuosi.

– Suomalaisten marjastusinnostus suorastaan räjähti. Todella moni sellainen, joka ei ollut aiemmin marjastanut, innostui keräämään ensin kotitarpeiksi ja sitten vielä myyntiinkin vauhtiin päästyään, Partanen sanoo.

Marjasato ja kohonnut innostus näkyvät myös sosiaalisen median ja tori.fi:n palstoilla, joissa marjaa oli myytävää roimasti edellisvuosia enemmän.

– Monin paikoin marjanpoimurit ja -putsarit sekä pakastusrasiat loppuivat kaupoista.

Partanen arvioi, että myös teollisuus saa marjaa lähes aiempien vuosien määrä, vaikka ulkomaalaisten poimijoiden määrä jäi selvästi aiempien vuosien alle. Thaipoimijoita tuli lopulta Suomeen parisen tuhatta. Tavoite oli 3 500.

– Lukuja ei vielä ole käytettävissä, mutta pääsääntöisesti ostopistetoiminnassa mukana olleet yritykset ovat tyytyväisiä saatuun marjan määrään, Birgitta Partanen kertoo.

Ostajien havainnot tukevat myös käsitystä, että kaikkia metsämarjalajikkeita on ollut saatavilla eri puolella. Myös hillaa, joka on normaalivuosina lähinnä pohjoisen herkku.

Puolukoita kasvaa kannolla.
Puolukoita on metsässä edelleen runsaasti. Kuva: Petri Vironen / Yle

Aktiivikerääjä jäänyt lähes työttömäksi

Lisääntynyt kotitarvemarjastus näkyy myös "ammattikerääjien" kukkarossa. Tänä syksynä kauppa on käynyt tahmeasti, sillä tavanomaisilla ostajilla on marjoja omasta takaa.

– Ihan harmittaa kun marjat jäävät metsään. Mikään ei auta, vaikka olen laittanut myynti-ilmoituksia facebookiin ja pudottanut hintaakin, juvalainen Olavi Malmberg kertoo.

Malmberg kerää normaalisti tuhatkunta kiloa metsämarjoja vuodessa. Valtaosa menee myyntiin yksityisille ostajille. Tämän vuoden saalis on jäämässä noin 700 kiloon.

– Kaikilla on pakastimet täynnä. Oli hyvä lakkavuosi, sitten hyvä mustikkasato, hyvä vattusatu ja puolukkasadostakin näyttää tulevan täälläpäin erinonmainen, Malmberg sanoo.

Malmberg kehottaa ihmisiä edelleen suuntaamaan metsään poimureiden ja ämpäreiden kanssa.

– Puolukkaa löytyvät ja isoimmat löytyy ehkä parhaiten itärinteiltä, joissa kosteus on säilynyt. Perinteisiltä paikoilta harvoilta mäntykankailta löytyy vain pienempää puolukkaa.

Myös nuoret kiinnostuneita marjoista

Suomalaisten kasvanut marjainnostus on levinnyt myös nuorten keskuuteen. Sen on huomannut myös juvalainen kotitalousopettaja Mervi Kukkonen.

– Kyllä nuoret syövät marjoja, mutta niitä pitää käyttää hieman uudella tavalla. Smoothie hieman makeutettuna on nuorille hyvä välipala. Samoin tuorepuuro ja puolukasta valmistettu salaatin kastike ovat hyviä uudempia käyttötapoja, Kukkonen pohtii.

Juvalaisessa smoothie-versiossa tehosekoittimeen solahtaa puolukoiden kyytipojaksi hapankorppua, jogurttia tai piimää, rahkaa ja makeuttajaksi banaania tai kinuskia.

– Nopea ja helppo tehdä aamupalaksi, välipalaksi tai iltapalaksi. Siinä on mukana vitamiinit ja kuidut hapankorpun myötä.

Puolukoita salaattilautasella.
Mervi Kukkosen salaattilautaselta löytyy usein puolukkaa kokonaisena tai kastikkeena. Kuva: Petri Vironen / Yle

Suosittelemme sinulle