Hyppää sisältöön

Asiantuntija perkaa SM-liigakauden pelilliset trendit: "Puolustajat tulevat osallistumaan hyökkäyksiiin aktiivisemmin"

Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Juha Juujärvi pohtii, miten pelin nopeuttaminen ja suomalainen taktinen jääkiekko nivotaan yhteen tulevalla SM-liigakaudella.

HPK on hallitseva Suomen mestari. Kuva: AOP

Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Juha Juujärven mukaan on selvää, että jääkiekko muuttuu koko ajan nopeammaksi peliksi. Asiantuntijan mukaan tulevalla SM-liigakaudella nopea hyökkäys ei kuitenkaan aina ole se tehokkain tapa tehdä maaleja.

Monella on Juujärven mukaan virheellinen mielikuva siitä, että suomalainen ”meidän peli” -pelityyli, jolla Leijonat voitti 2019 maailmanmestaruuden ja SM-liigaseurat soveltavat laajasti, on hidasta peliä, jossa on paljon viivelähtöjä, trap-pelaamista ja peli on normaalia taktisempaa.

– Kun puhutaan 2020-luvun voittavan jääkiekon peruselementeistä, ei voida unohtaa historiaa. Suomi on menestynyt kansainvälisesti ”meidän peli” -pelityylillä. Se perustuu hyvin pitkälle pelin rytmittämiseen. Hyökätään erilaisilla rytmeillä ja aina tilaisuuden tullen nopeasti.

– Jos ei pystytä hyökkäämään nopeasti, pyritään pitämään kiekko omalla joukkueella. Hyökätään kiekkokontrollin kautta, tehdään tilaa ja pyritään voimakkaasti kohti vastustajan päätyä. Pyritään pelaamaan pitkiä hyökkäyksiä, Juujärvi avaa.

Jääkiekko pyritään viemään nopeampaan suuntaan. Kuva: Tomi Hänninen

Juujärven mukaan julkinen paine ja yleinen ajattelu kansainvälisestä jääkiekosta vievät lajia siihen suuntaan, että pelaamista pitäisi nopeuttaa.

– Tämä ideologia ei varmasti ole muuttunut mihinkään, mutta koko ajan pelaajatyypit muuttuvat nopeammaksi ja taitavammaksi, Juujärvi totesi.

Nopea hyökkäys ei aina ole se tehokkain keino

Viisikkopelaaminen on myös SM-liigassa alkavalla kaudella avainasemassa, kun pelityyliä sovelletaan hyökkäyspäässä.

– Kun puhutaan pelinopeudesta hyökkäyspelissä, niin silloin on tärkeää, että viisikko toteuttaa yhteisesti pelivalintoja ja pystyy reagoimaan niihin mahdollisimman nopeasti. Pelinopeus pystyy kasvamaan, kun pelaaminen tulee selkäytimestä ja pelitapa on kaikille hyvin selkeä. Pelitavan pitää olla iskostettu jokaiselle pelaajalle ja jokaisen viisikon tekemiseen ja ajatteluun.

Juujärvi painottaa, että välillä hyökkäyspeliä on järkevä hidastaa ja pyrkiä kiekkokontrollin kautta uuvuttamaan vastustaja.

– Se, että hyökätään vastustajan päätyyn mahdollisimman nopeasti, ei tule olemaan nytkään se tehokkain tapa SM-liigassa. Joissakin hetkissä pitää vain hidastaa omaa pelaamista. Tämän jälkeen voi kontrollin kautta pyrkiä kohti vastustajan pakiston selustaa ja pelaamaan päädyssä pitkään, Juujärvi näki.

Puolustajat osallistuvat Juujärven mukaan tulevalla SM-liigakaudella aktiivisemmin hyökkäyksiin.

– Tämän vuoden trendi SM-liigassa tulee olemaan se, että hyökkäyksiä rakennetaan pitkään vastustajan alueella koko viisikon voimin. Viisikon yhteistyö ja osin pelipaikattomuus korostuvat. Tämä tarkoittaa sitä, että pakit ajavat välillä nopeasti hyökkäysalueelle sisään ja osallistuvat hyökkäysalueella voimakkaasti peliin muutenkin kuin viivassa odottamalla. Pakit tekevät paikkoja, liikkuvat, haastavat kiekollisesti ja ajavat aktiivisesti maalille.

– Tulee rotaatiopelaamista hyökkäysalueelle, kun hyökkääjät kiertävät sitten sinne siniviivalle. Tällä pyritään väsyttämään vastustajaa ja pakottamaan heidät virheisiin.

Rytmittämisen ja pitkien hyökkäysten lisäksi Juujärven mukaan pitää muistaa myös hyökkäyksen pääprioriteetti eli maalinteko.

Viisikkopelaaminen on avainasemassa, jos halutaan menestyä. Kuva: Tomi Hänninen

– Se, millä maalinteon tehokkuuteen päästään, on nopea pelin kääntäminen ja nopea ylivoimatilanteen luominen maalintekoalueelle. Jos nopeaa ylivoimatilanteen hyödyntämismahdollisuutta ei ole, niin sitten pitää pyrkiä pitkällä hyökkäämisellä rakentamaan maalipaikka.

– Viisikon yhteispelaaminen on avainasemassa. Kiekottomat pelaajat pystyvät liikkeellä tukemaan maalintekoa, kun he tekevät maskia ja poimivat maskilaukauksen jälkeen paluukiekkoja. Kun viisikko on samalla sivulla ja reagoi nopeasti, niin tehokkuus paranee, Juujärvi analysoi.

Juujärvi uskoo, että viisikko ei tule alkavalla kaudella olemaan aina kasassa samalla kenttäalueella.

– Yksi pelaaja voi olla siellä repimässä ja tekemässä tilaa keskialueella, kuten Leijonat käytti mestaruuskevään 2019 MM-kisoissa. Myös Kärpät ja Tappara ovat käyttäneet tätä modernia "meidän peli" -taktiikkaa. Aika näyttää, tuleeko tämä olemaan jokaisen joukkueen taktiikka. Uskon, että tilan tekevän pelaajan -taktiikkaa tullaan käyttämään SM-liigassa alkavalla kaudella.

"Nopeat ja luovat ratkaisut ovat edelleen voittamisen edellytyksiä"

Yle Urheilun asiantuntijan näkemyksen mukaan moni joukkue pyrkii alkavalla kaudella aggressiiviseen ja aktiiviseen puolustuspelaamiseen, jos se on mahdollista.

– Se mielletään aktiiviseksi pelaamiseksi, kun koko viisikon osalta ollaan lähellä vastustajaa ja karvataan aggressiivisesti. Pitää olla myös viisautta. Kun oma joukkue ei pysty karvaamaan ylhäältä, silloin voi olla syytä puolustaa keskialuetta tiiviisti ja aktiivisesti.

– Eroja tullaan varmasti näkemään siinä, miten joukkueet puolustavat omaa aluetta. Korostuuko omassa päässä voimakas paineistaminen vai keskustan ja oman maalin edustan puolustaminen?

On ainakin kahta eri koulukuntaa siihen, miten omaa aluetta puolustetaan.

Puolustustaktiikoita on monia. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

– Ensimmäiset 5–10 sekuntia omalla alueella voi olla aggressiivista puolustamista, kun pyritään riistämään kiekko ja kääntämään peli nopeasti. Jos tämä ei onnistu, jäädäänkö sitten seisomaan keskustaan ja puolustamaan aluetta? Toinen vaihtoehto on pelata mies miestä vastaan -taktiikalla. Tällöin pyritään kamppailupelaamisella irrottamaan vastustaja kiekosta.

– Sitten voi olla niin, että jotkut joukkueet sallivat vastustajan pitkät hyökkäykset. Tällöin sitä odotetaan keskustassa riistopaikkoja.

Kaiken ytimessä on kuitenkin hyökkäys- ja puolustuspäässä se, että pelaajat pystyvät tunnistamaan eri tilanteet.

– Yhteiset pelitaparaamit pitää löytää. Pitää pystyä pelaamaan vaistoilla ja tekemään asioita selkäytimestä. Nopeat ja luovat ratkaisut ovat edelleen voittamisen edellytyksiä, Juujärvi kiteytti.

Lue myös:

Alkavalla SM-liigakaudella nähdään poikkeuksellisen paljon supertähtiä – Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija nosti esiin kauden puheenaiheet

Raimo Helminen ja TPS ovat SM-liigan arvoitus – Turun uusi käskijä jättää Mikko Koivulle oven auki: "Terveisiä vaan Mikolle"

Raportti: Koronapandemiasta SM-liigaseuroille 15 miljoonan euron tulonmenetykset – myös alkavalle kaudelle miljoonaluokan uhkakuvat

Päähän kohdistuneisiin taklauksiin liittyviin tuomioihin uusia linjauksia SM-liigan hallitukselta – viime kauden uudistuksesta luovutaan

Kärppien suurlupaukset Topi Niemelä ja Aatu Räty edustavat Suomi-kiekon lahjakkainta juniorikaartia – ennen NHL-varauksia kaksikolla on edessään läpimurto SM-liigaan

JYP selvittelee kasvomaskipakkoa kotiotteluihin – toimitusjohtaja: "Haluamme, että ottelutapahtuma olisi yleisölle vieläkin turvallisempi"

SM-liigan pomo Heikki Hiltunen: Seurat kestäisivät vain muutaman kierroksen tyhjille katsomoille – "Sen jälkeen on pakko tehdä sopeutustoimia"

SM-liigaan vyöryi nuoria lahjakkuuksia Pohjois-Amerikasta, mutta joillekin ovi on lukossa – ilman pelipaikkaa oleva suomalainen huippulupaus odottaa unelmaansa

Jääkiekkoliiga kestää lokakuun alusta toukokuulle – halleihin 40-60 prosentin katsojakapasiteetti

Suosittelemme sinulle