Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kirjeenvaihtajan analyysi: Venäjä pyrkii hämmentämään väitteillään Navalnyin myrkytyksestä, mutta silmitön propaganda kääntyy sitä vastaan

Kremlin propagandamylly ottaa uusia kierroksia EU-johtajien kokoontuessa keskustelemaan toimista Venäjää vastaan.

Kuvassa on Venäjän lähetystö Berliinissä.
Venäjän suurlähetystön edessä Berliinissä mielenosoittajat tukivat elokuussa oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyia. Kuva: Clemens Bilan / EPA
Erkka Mikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

MOSKOVA Tämän me tiedämme venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin myrkytystapauksesta:

Presidentti Vladimir Putinin tunnetuin kriitikko matkustaa syvällä Siperiassa ja saa hengenvaarallisia myrkytysoireita. Kun Navalnyi on siirretty Berliiniin hoitoon, Saksan puolustusvoimien laboratorio yhdessä Ranskan ja Ruotsin asiantuntijoiden kanssa vahvistaa myrkytyksen alkuperäksi Venäjän turvallisuuselimiin liitetyt Novitšok-hermomyrkyt.

Lue tästä lyhyesti, mistä Navalnyin myrkytystapauksessa on kyse.

Venäjän hallinto ei tätä niele.

– Navalnyiin liittyvässä kertomuksessa on liian paljon hölynpölyä, jotta voisi luottaa toisten sanaan, presidentin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov kommentoi asiaa taannoin uutistoimisto Tassin mukaan.

Kuvassa on kylttiä pitelevä nainen.
Nainen osoittaa Novosibirskissa mieltä Aleksei Nalvalnyin puolesta elokuussa. Kyltissä lukee: "Minun Venäjäni on myrkytetty. Pysy hengissä, Navalnyi". Kuva: Kirill Kukhmar / TASS

EU-johtajat kokoontuvat tänään torstaina kaksipäiväiseen huippukokoukseen. Heidän on määrä keskustella myös toimista tilanteessa, jossa Eurooppa uskoo Venäjän käyttäneen kemiallista asetta Navalnyin hiljentämiseksi.

Siksi on sopiva hetki tarkastella, miten Venäjä itse puhuu tapahtuneesta.

Virallisen Venäjän ja Kremliä lähellä olevan median tulkinta Aleksei Navalnyin tapauksesta on häilyvä ja muuttunut paljon tapahtumien edetessä. Samalla räikeiltä ristiriitaisuuksilta ei ole vältytty.

Aluksi koko myrkytys kiistettiin ja Navalnyin koomaan vaipumisen väitettiin johtuneen aineenvaihdunnan häiriöstä. Sittemmin myrkytys on nähty mahdollisena, eikä Novitšokin käyttöäkään enää suljeta kokonaan pois. Sen sijaan Venäjän osallisuus tapahtumiin torjutaan yhä täysin.

Venäjän valtiollinen media valjasti alusta alkaen yhdeksi tärkeimmäksi asiantuntijakseen Novitšokin kehittäjäksi esitellyn venäläistohtori Leonid Rinkin todistellessaan, ettei Navalnyin tapauksessa mikään viittaa kuuluisan hermomyrkyn käyttämiseen.

Kaksi viikkoa sitten ulkomaantiedustelupalvelu SVR:n johtaja Sergei Naryškin puolestaan vannoi, että Venäjä on hävittänyt kaikki kielletyt aineet, mukaan lukien Novitšok-varastonsa. Tämän maa vakuuttaa tehneensä vuonna 2017 kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW:n valvonnassa.

Silti kaiken tämän jälkeen ulkoministeriön lehdistöpäällikkö Marija Zaharova julisti viime viikolla, ettei Venäjällä tai Neuvostoliitossa ole koskaan kehitetty Novitšokiksi kutsuttua hermomyrkkyä.

Vähintään yhtä kummalliselta kuulostavat Pariisin Élysée-palatsista kantautuneet tiedot.

Viikko sitten arvostettu ranskalaislehti Le Monde julkaisi vuodettuja tietoja presidentti Emmanuel Macronin ja Putinin toissaviikolla käymästä puhelinkeskustelusta. Ranskalaismedia kertoo Putinin muun muassa väittäneen Macronille, että Navalnyi saattoi myrkyttää itse itsensä ja että tapauksessa käytetyn Novitšokin jäljet johtavat Latviaan.

Kuvassa Vladimir Putinilla ja Emmanuel Macronilla on käynnissä videoneuvottelu.
Presidentti Emmanuel Macron kävi videopuhelua virkaveljensä Vladimir Putinin kanssa kesäkuussa. Kuva: Michel Euler / EPA

Sekä venäläiset että läntiset kommentoijat uskovat väitettyjen puheiden loukanneen Ranskan presidenttiä syvästi ja vähentäneen tämän yhteistyöhaluja Venäjän kanssa. Verkkolehti Business Insiderin mukaan raivostunut Macron voisi nyt tukea Nord Stream 2 -putkihankkeen kaatamista, jos Saksan liittokansleri Angela Merkel sitä haluaa.

Presidentti Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov on kommentoinut Ranskasta vuodettujen tietojen olleen epätarkkoja, mutta hän ei vahvistanut tai kiistänyt minkään yksittäisen väitteen todenmukaisuutta. Putin itse ei ole lausunut julkisuudessa mitään Navalnyin myrkytyksestä.

Ulkoministeri Sergei Lavrov on sen sijaan väittänyt, että Navalnyin tapaus toimii lännelle tekosyynä Venäjän painostamiseen.

– Jos Navalnyia ei olisi, he keksisivät jonkun muun syyn lisäpakotteille, Lavrov sanoi uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

Sekä Putin että Lavrov näyttävät turvautuvan tuttuun tapaan yrittäessään pestä kätensä Navalnyin murhayrityksestä: Kyse on jälleen provokaatiosta, jolla yritetään mustamaalata Venäjää.

Venäjä luo hämmennystä levittämällä mitä erilaisempia väitteitä ja syytöksiä koskien oppositiopoliitikko Navalnyin myrkytystä.

Politiikantutkija Fjodor Krašennikov kirjoittaa verkkolehti Republicissa, että kyse on samasta strategiasta, jota Kreml on käyttänyt rimpuillessaan pois vastuusta niin malesialaiskoneen alasampumisesta Itä-Ukrainassa kuin oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhasta.

Kuvassa on Boris Nemtsovin muistopaikka Moskovassa.
Oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhapaikalle Moskovassa tuotiin kukkia viime helmikuussa viisi vuotta hänen ampumisensa jälkeen. Kuva: Sergei Fadeichev / TASS

Tutkija selvittää tutun strategian etenemistä. Ensinnäkin yleisö halutaan saada uskomaan siihen, ettei kaikki ole niin yksiselitteistä. Toiseksi heidät pitää vakuuttaa siitä, että kaikki valehtelevat joka tapauksessa.

Tämän jälkeen kuulijat voivat tietoisesti valita sen version tapahtuneesta, joka sopii parhaiten heille ja käy yhteen edes jollain tavoin tiedossa oleviin faktoihin. Krašennikovin mukaan venäläiselle yleisölle valinta on helppo, sillä harva haluaa tunnustaa itselleen, että elää maassa, jonka johto on valmis myrkyttämään vastustajansa.

Lue tästä siitä, mitä ihmiset ajattelevat Navalnyin myrkytyksestä sen tapahtumapaikalla Siperian Tomskissa.

Mutta miten Euroopan tulisi suhtautua Venäjältä yhä aggressiivisemmin kuuluviin syytöksiin Navalnyin myrkytystapauksen ympärillä?

Euroopan parlamentti kehotti aiemmassa päätöslauselmassaan EU-maita tiukkoihin toimiin Venäjää vastaan, sillä se katsoo maan yrittäneen vaientaa oppositiopoliitikon kemiallisen aseen avulla. Jotkut ovat kritisoineet EU-parlamentin linjausta hätiköidyksi ja kehottaneet odottamaan asiasta tarkempaa tutkimusta.

Venäjä ei tunnu kiirehtivän omien tutkimusten kanssa lännen vaatimuksista huolimatta. Kuudenkaan viikon jälkeen se ei ole aloittanut tapauksesta varsinaista rikostutkimusta. Maa syyttää siitä Saksaa, joka ei ole jakanut Venäjälle tietoja omista tutkimuksistaan.

Liittokansleri Merkel lausui eilen keskiviikkona Saksan liittopäivillä, että EU-johtajat tulevat keskustelemaan toimista Venäjää kohtaan sen jälkeen, kun kemiallisen aseiden kieltojärjestö OPCW antaa oman selvityksensä tapahtuneesta. Saksalaismedian mukaan sen odotetaan valmistuvan EU-huippukokoukseen.

Venäjä on jo tyrmännyt ennakkoon kieltojärjestö OPCW:n tutkimukset ja pitää tutkintaa järjestön sääntöjen vastaisena.

Maan ulkoministeriö sanoo, että aiemmin arvostettu kieltojärjestö “on kohtalon ivasta muuttunut tosiallisesti euroatlanttisten kumppanien työkaluksi heidän geopoliittisten juoniensa toteuttamiseksi”. Tuoreemmassa tiedotteessaan ulkoministeriö väittää suoraan, että OPCW:n sisällä voidaan suorittaa salainen operaatio, jossa Navalnyin bionäytteisiin lisätään viitteitä Novitšokista.

Venäjän yhä aggressiivisemmin pyörivä propagandamylly lisää vastakkainasettelua.

Asioiden vääristely ja suoranainen valehtelu näyttävät pian riittävän myös Saksalle ja Ranskalle, jotka ovat tähän asti korostaneet vuoropuhelun tärkeyttä Venäjän kanssa. Silloin Venäjä tuntee itsensä entistä yksinäisemmäksi Euroopassa.

Korjattu 1.10. klo 23.02: Muutettu lause Venäjän kieltäytymisestä OPCW:n kansainvälisestä tutkinnasta siihen, että maa pitää OPCW:n tutkintaa järjestön sääntöjen vastaisena.

Lue lisää aiheesta:

Saksan liittokansleri Angela Merkel vieraili Navalnyin luona sairaalassa

Yle Venäjän Kaukoidässä: Habarovskin protestit hermostuttavat Kremliä ja tarjoavat syyn Navalnyin myrkytykseen

Kirjeenvaihtajalta: Oliko Putin raivoissaan, kun sai tietää Navalnyin myrkytyksestä?

Suosittelemme sinulle