Hyppää sisältöön

Viikko taukoa, ja taas mentiin – ravaaminen rajalta toiselle venyttää komennusmiesten sietokykyä: "Joutuu miettimään, miten lastenhoidon saa sujumaan"

Rajavartiolaitoksen pitkittyvä suururakka länsirajalla venyttää henkilökunnan kestokykyä.

Nuorempi rajavartija Mikko Honkanen.
Lastenhoidon ja muun elämän rullaamisen kannalta joutuu miettimään, että miten ne saa sujumaan, Nuijamaan rajanylityspaikalla palveleva nuorempi rajavartija Mikko Honkanen kertoo.
Kalle Schönberg

Kaakkois-Suomen rajavartioston henkilökuntaa on ollut jo puoli vuotta 1-3 viikon komennuksilla Ruotsin ja Norjan rajalla.

Pitkään jatkunut erityistilanne on vaatinut henkilökunnalta venymistä.

– Lastenhoidon ja muun elämän rullaamisen kannalta joutuu miettimään, että miten ne saa sujumaan, Nuijamaan rajanylityspaikalla palveleva nuorempi rajavartija Mikko Honkanen kertoo.

Honkasen komentopaikka oli Norjan vastaisella rajalla Enontekiön Kivilompolossa.

Periaatteessa kokemus oli myönteinen.

– Se oli sellaista mukavaa vaihtelua tähän arkirutiiniin täällä Nuijamaalla. Pääasiassa siellä kulki rajan ylitse norjalaisia kalarekkoja, Honkanen kertoo.

Nuorempi rajavartija Mikko Honkanen.
Nuorempi rajavartija Mikko Honkanen Nuijamaan rajanylityspaikalla. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Yhteinen ponnistus

Rajavartiolaitoksen suunnittelupäällikkö Jukka Ikäläinen kertoi maanantaina Ylelle, että kolmen viikon jaksossa sisärajavalvontaan osallistuu kaikkiaan 500–600 rajavartijaa.

Mukana länsi- ja pohjoisrajan valvonnassa ovat olleet kaikki raja- ja merivartiostot. Länsirajan valvonta onkin ollut käytännössä koko rajavartiolaitoksen yhteinen ponnistus.

Eikä se ole ollut mikään pieni urakka. Lisää valvottavaa rajaa on tullut noin 1200 kilometriä.

– Vapaaehtoisia on tähän asti löytynyt tarpeeksi enkä usko, että siihen tulee muutosta. Kyllä siellä halukkuutta on, Ikäläinen sanoi.

Lue lisää: Rajavartijat palaavat pohjoiseen vain viikon tauon jälkeen – haaparantalainen Kyllikki Lindroth: "Tämä on lapsellista"

Sisärajavalvonnan palautuminen tarkoittaa, että raja pitää ylittää virallisessa rajanylityspaikassa. tuntureiden ja metsien kautta rajan ylitse ei siis saa tulla.

Lähes kaikki komennuksella

Komennusmiehistöjen pyörittäminen puolen vuoden ajan monen sadan kilometrin päässä on vaatinut veronsa myös itärajalla.

– Kyllä tämä puoli vuotta on ollut todella poikkeuksellista aikaa. Meillä on suurin osa henkilöstä ollut komennuksilla länsi- ja pohjoisrajoilla, Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Juha Kivelä sanoo.

Kivelä korostaa, että kaakon rajanylityspaikat ovat samaan aikaan olleet auki entiseen malliin. Vain henkilöliikenne itärajan ylitse on ollut suljettuna, mutta rahtiliikenne on kulkenut rajan ylitse ja rajanylityspaikat ovat olleet miehitettynä tavalliseen tapaan.

– Pitää kyllä kiittää henkilökuntaa venymisestä, Kivelä korostaa.

Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Juha Kivelä.
Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Juha Kivelä. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Vain viikko hengähdysaikaa

Hallituksen runsas viikko sitten tekemä päätös rajavalvonnan purkamisesta otettiin helpotuksella vastaan kaakkoisrajalla.

– Ehdimme jo purkaa komennusjärjestelyt ja vetää henkilökunnan takaisin, Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Juha Kivelä kertoo.

Helpotus ei kuitenkaan kestänyt kauan. Hallitus päätti jo viikon kuluttua palauttaa rajavalvonnan Ruotsin ja Norjan rajalle huonontuneen koronatilanteen vuoksi.

– Viikonloppuna komennuskunnat lähtivät jo takaisin pohjoiseen ja länsirajalle. Meillä on siellä nyt jälleen kymmeniä ihmisiä, Kivelä kertoo.

Nopeasti muuttunut tilanne sekoitti hetkeksi suunnittelua, mutta toisaalta järjestelyt olivat jo tutut.

– Kyllä tämä hallinnoinnin näkökulmasta aiheutti harmaita hiuksia työvuorosuunnitteluun ja kalustonhallintaan, apulaiskomentaja Juha Kivelä kertoo.

Omat varusteet mukana

Kaakon rajalta lähtevillä komennusmiehillä on omat kulkuneuvot ja myös muuta välineistöä. Paikalliset rajavartiostot järjestävät työ- ja yöpymistilat.

Rajavartiolaitoksen suunnittelupäällikkö Jukka Ikäläinen kertoi maanantaina Ylelle, että Lapissa kulkuesteitä, aitoja ja liikennevaloja on myös vuokrattu rakennuskonevuokraamoista.

Nyt jo luovutettuja välineitä haetaan uudellen käyttöön.

– Ihan kaikkea ei välttämättä ehditä saada heti paikalleen, mutta kalustoa täydennetään viimeistään alkuviikosta, Kurvinen kertoi.

Lue lisää: Sisärajavalvonta koronakeväänä on Rajavartiolaitokselle rauhan aikana ennennäkemätön ponnistus: länsirajalle on komennettu satoja, kustannukset 13 miljoonaa euroa

Suosittelemme sinulle