Hyppää sisältöön

Tuliko Triplasta pikkulintujen surmanloukku? Syysvaellukselle lähteneet tiaiset törmäilevät kauppakeskukseen kohtalokkain seurauksin

Vajaa vuosi sitten avatun kauppakeskuksen seinustalle putoilevat kuusitiaiset hämmentävät ohikulkijoita Helsingin Pasilassa.

Kuusitiaisia on ohikulkijoiden mukaan tipahdellut Triplan viereiselle jalkakäytävälle jo useampana päivänä. Kuva: Sara Salmi / Yle

Syysvaelluksellaan olevia kuusitiaisia on tänä vuonna liikkeellä poikkeuksellisen paljon.

Niitä onkin viime päivinä nähty myös kuolleena kauppakeskus Triplan ohittavalla Pasilankadun puoleisella jalkakäytävällä.

Esimerkiksi keskiviikkona iltapäivällä maassa makasi seitsemän kuollutta kuusitiaista.

BirdLife Suomi on saanut muutamia yhteydenottoja aiheesta. Törmäily ei yllätä järjestön tiedottaja Jan Södersvediä.

Kuusitiaisia on ohikulkijoiden mukaan putoillut Triplan viereiselle jalkakäytävälle jo useampana päivänä. Kuva: Pauliina Happo / Yle

– Linnut ovat nähneet jossain lasipinnassa maisemaheijastuksen ja törmänneet siihen. Erikoisinta tässä on ehkä se, että yleensä rakennuksiin törmäilee lähinnä yöllä muuttavia lajeja, mutta kuusitiainen on kyllä päivämuuttaja. Nämäkin linnut ovat todennäköisesti matkanneet parvena.

Kuusitiaisen osalta ongelma poistuu, kun vaellus päättyy lähiaikoina, mutta myöhemmin syksyllä liikkuu vielä runsaasti muitakin muuttolintuja.

Södersvedin mukaan esimerkiksi suurin osa rastaista on vasta matkalla etelään ja esimerkiksi tiaisia ja tikkoja liikkuu vielä lokakuussakin paljon.

Kuusitiaisia on nyt liikkeellä poikkeuksellisen runsaasti. Triplan lasipinnat saattavat Birdlifen mukaan koitua myös muiden pikkulintujen kohtaloksi. Kuva: Sara Salmi / Yle

Birdlifen tiedossa on kaksi maailmalla hyväksi havaittua keinoa törmäyksien estämiseen.

– Ensimmäinen keino on UV-lasi, joka heijastaa valoa niin, että linnut näkevät sen yhtenäisenä pintana. Yksinkertaisempi ratkaisu on rakennuksen valaiseminen ulkopuolelta niin, että se erottuu selkeästi ympäristöstä.

Vastaavia ongelmia on ollut Södersvedin mukaan aikanaan myös Sanomatalossa ja hän on kuullut, että Triplakin etsii jo ratkaisua.

Yle ei tavoittanut kauppakeskuksen edustajaa kommentoimaan asiaa.

Suosittelemme sinulle