Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Porvoo-Kouvola-reitti veti pitemmän korren itäsuunnan ratavalmistelussa

Ministeriön mukaan kuntien rahoitusosuus ei näytä täyttyvän Porvoo-Kotka-Luumäki-vaihtoehdon hankeyhtiön osalta.

Kouvolan rautatieasema 3. elokuuta 2018.
Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan itäisen suunnan raideyhteyden hankeyhtiöneuvotteluja jatketaan Porvoo-Kouvola-linjauksen pohjalta. Arkistokuvassa on Kouvolan rautieasema elokuussa 2018. Kuva: Onni Ojala / Lehtikuva
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Porvoon ja Kouvolan kautta kulkeva reittivaihtoehto näyttää päihittäneen Porvoon, Kotkan ja Luumäen kautta kulkeneen reittivaihdon Helsingistä itään suuntautuvan raideyhteyden valmistelussa.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan itäisen suunnan raideyhteyden hankeyhtiöneuvotteluja jatketaan Porvoo-Kouvola-linjauksen pohjalta.

Ministeriön mukaan kuntien rahoitusosuus näyttää täyttyvän Porvoo-Kouvola-vaihtoehdon hankeyhtiön osalta, kun taas Porvoo-Kotka-Luumäki-vaihtoehdon hankeyhtiön osalta se ei näytä täyttyvän.

Liikenne- ja viestintäministeriö oli pyytänyt alueen toimijoita ilmoittamaan elokuun loppuun mennessä, voivatko ne osallistua raideyhteyksien hankeyhtiöiden pääomittamiseen.

Porvoo-Kouvola-ratalinjauksen hankeyhtiössä kuntien rahoitusosuus oli 34,3 miljoonaa euroa, mikä näyttää nyt siis täyttyvän. Porvoo-Kotka-Luumäki-linjauksen hankeyhtiössä kuntien rahoitusosuus oli noin 54 miljoonaa euroa, mutta summasta jäi puuttumaan hieman yli 16 miljoonaa euroa.

Hankeyhtiöiden tehtävänä on ratalinjauksen suunnittelu ja rahoittaminen rakentamisvalmiuteen asti. Valtio omistaa hankeyhtiöstä vähintään 51 prosenttia ja kunnat noin 49 prosenttia.

Porvoo-Kouvola-linjauksen suunnittelukustannukset ovat alustavan arvion perusteella noin 70 miljoonaa euroa. Porvoo-Kotka-Luumäki-linjauksessa suunnittelukustannukset olisivat olleet noin 110 miljoonaa euroa.

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoo tiedotteessa, että valtion osallistumista ja sen rahoitusosuutta hankeyhtiöneuvotteluihin käsitellään talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa syksyn aikana.

Lue lisää:

Noin 20 kuntaa valmiita rahoittamaan jommankumman itäisen ratayhteyden suunnittelua – nyt odotetaan kutsua ministeriön neuvottelupöytään

Kouvola on valmis rahoittamaan itärataa – kaupungin osuus uuden ratalinjauksen hankeyhtiöstä olisi 4,8 miljoonaa euroa

Kotka on valmis käyttämään itäisen rantaradan suunnitteluun yli 21 miljoonaa euroa – tarkemmin voidaan neuvotella, kun ratalinjauksesta on päätetty

Suosittelemme