Hyppää sisältöön

Aktivistien epäillään yrittäneen varastaa museoesineitä Ranskassa palauttaakseen ne Afrikkaan

Syyttäjä esittää syytetyille sakkorangaistuksia.

Musée du quai Branlyn kokoelmissa on muun muassa tällaisia Dahomeysta nykyisen Beninin alueelta tuotuja patsaita. Kuva on otettu vuonna 2018. Kuva: Christophe Petit Tesson / EPA

Ranskassa on alkanut oikeudenkäynti, jossa viittä afrikkalaistaustaista aktivistia syytetään afrikkalaisten kulttuuriesineiden varastamisyrityksestä museosta.

Tapaus sai alkunsa kesäkuussa, kun kongolaistaustaisen aktivistin Emery Mwazulu Diyabanzan johtama ryhmä yritti viedä pariisilaisesta Musée du quai Branlysta afrikkalaisia historiallisia esineitä palauttaakseen ne takaisin Afrikkaan.

Aktivistit syyttivät Ranskan varastaneen esineet kolonialismin aikana. He kertoivat nyt haluavansa palauttaa esineet takaisin sinne minne ne kuuluvat.

Aktivistit myös videoivat museoon tekemänsä iskun ja kertoivat vievänsä "ryöstetyt esineet" takaisin Afrikkaan.

Myöhemmin ryhmä on tehnyt vastaavia tempauksia museoihin myös muualla Ranskassa ja Hollannissa.

Yksi aktivisteista haastoi Ranskan oikeuteen

Diyabanzaa ja neljää muuta syytetään taide-esineiden ryöstöyrityksestä, josta korkein rangaistus on kymmenen vuoden vankeus ja 150 000 euron sakot.

Syyttäjät kuitenkin esittivät keskiviikkona, että Diyabanzalle langetettaisiin 1 000 euron ja muille 500 euron sakkorangaistus. Tuomio on määrä antaa 14. lokakuuta.

Diyabanza on kiistänyt, että aktivistit olisivat pyrkineet ryöstämään mitään.

– Meidän ei ollut tarkoitus varastaa näitä töitä, mutta jatkamme tätä niin kauan, kunnes Afrikan ryöstelyyn liittyvät epäoikeudenmukaisuudet on korjattu, hän sanoi.

Diyabanza itse on haastanut Ranskan valtion oikeuteen varkauksista ja varastettujen esineiden vastaanottamisesta, liittyen maan kolonialismin aikana Afrikasta tuomiin taide-esineisiin.

Tempaukset liittyvät laajempaan keskusteluun siitä, tulisiko Ranskan palauttaa kolonialismin aikana Afrikasta tuotuja esineitä takaisin Afrikan maille. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on käynnistänyt selvityksen asiasta.

Ranska on palauttanut jo historiallisen miekan takaisin Senegaliin ja luvannut palauttaa myös parisenkymmentä taidetyötä Beniniin.

Lue myös:

Suomi luovuttaa hautaluita Yhdysvaltoihin – anastettujen aarteiden palautus repii museomaailmaa

Intiaanien luut palaavat Yhdysvaltoihin – Kansallismuseo luovuttaa esineitä arvokkaasta kokoelmastaan

Parisataavuotisessa kiistassa Parthenonin marmoriveistosten palauttamisesta merkittävä käänne – Akropoliin museo: "Veistosten Britanniaan viemiseen ei ollut virallista lupaa"

Museot ja keräilijät joutuvat yhä useammin pohtimaan kokoelmiensa alkuperää

Afrikka haluaa takaisin osan sieltä ryövätyistä miljoonista siirtomaaesineistä – uusimpana kiistakapulana Brysselin verinen Afrikka-museo

Suosittelemme sinulle