Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Trump oikoi puheitaan äärioikeistolaisesta Proud Boys -ryhmästä: "En tiedä keitä he ovat"

Trumpin katsottiin vaaliväittelyssä vastauksellaan rohkaisseen äärioikeistolaisia ryhmiä. Keskiviikkona hän otti jyrkemmän kannan Proud Boys -ryhmään.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhuu ensimmäisessä presidentinvaaliväittelyssä.
Lainvalvonnan täytyy antaa tehdä työnsä, sanoi presidentti Trump keskiviikkona. Kuva: Olivier Douliery / EPA
STT,
Maiju Ylipiessa
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump muotoili keskiviikkona uudelleen kritiikkiä herättäneen kantansa äärioikeistolaiseen Proud Boys -ryhmään.

Trump ja demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden kävivät presidentinvaalien ensimmäisen väittelynsä keskiviikkoyönä Suomen aikaa.

Väittelyssä moderaattori Chris Wallace kysyi Trumpilta, onko hän valmis tuomitsemaan äärioikeistolaisen väkivallan ja valkoisen ylivallan kannattajat ja pyytämään heitä väistymään väkivaltaisuuksista. Trump pyysi tiettyä nimeä, jolloin Wallace nimesi Bidenin mainitseman äärioikeistolaisen Proud Boys -ryhmän.

– Proud Boys, perääntykää ja olkaa valmiudessa (stand back and stand by), Trump sanoi, ja käänsi sitten keskustelun vasemmistoon.

Keskiviikkona puhuessaan toimittajille Trump käänsi kelkkansa ja sanoi, ettei tunne koko ryhmää.

– En tiedä keitä Proud Boysit ovat, mutta ketä he ovatkin, heidän on vetäydyttävä (stand down), Trump sanoi.

– Heidän täytyy vetäytyä ja antaa lainvalvonnan tehdä työnsä.

Trump sanoi myös aina tuominneensa valkoista ylivaltaa kannattavat ryhmät. Hän on kuitenkin aiemminkin lausunut kommentteja, joita on pidetty rasistisina tai rasistisia ryhmiä tukevina.

Proud Boys innostui Trumpin väittelyvastauksesta

Trumpin alkuperäinen vastaus väittelyssä on saanut paljon kritiikkiä, ja moni on katsonut sen ennemminkin rohkaisevan kuin hillitsevän viharyhmiä. Myös Proud Boys -ryhmän jäsenet innostuivat Trumpin vastauksesta sosiaalisessa mediassa.

Proud Boys kuvailee itseään "läntisiksi sovinisteiksi". Ryhmää on syytetty naisvihamielisestä, muslimivastaisesta ja maahanmuuttovastaisesta retoriikasta. Ihmisoikeusjärjestö Southern Poverty Law Center luokitteli Proud Boysin viharyhmäksi vuonna 2018.

Viime kuukausien aikana Proud Boys on ottanut väkivaltaisesti yhteen Black Lives Matter- ja Antifa-mielenosoittajien kanssa.

Nimekkäät republikaanit ottivat etäisyyttä

Useat republikaanisenaattorit vaativat keskiviikkona Trumpia tuomitsemaan valkoisen ylivallan. .

Muun muassa republikaanisenaattori Tim Scott ja on vaatinut Trumpia korjaamaan kommenttejaan. Scott on kongressin ainoa musta republikaanisenaattori.

- Valkoinen ylivalta tulisi tuomita jokaisessa vaiheessa. Uskon hänen sanoneen väärin, ja minun mielestäni hänen pitäisi korjata asia. Jos hän ei korjaa sitä, niin sitten hän ei varmaan sanonutkaan väärin, Scott sanoi New York Timesin mukaan.

Politico-julkaisun mukaan Trumpin tarkennukset eivät kuitenkaan ole olleet riittäviä, tai vastanneet republikaanipoliitikkojen vaateita yksiselitteisestä valkoisen ylivallan tuomitsemisesta.

Myös senaatin enemmistöjohtaja, republikaanien Mitch McConnell on kertonut jakavansa Scottin näkemyksen.

McConnellin lisäksi myös muun muassa republikaanisenaattori Lindsey Graham kertoi Twitterissä olevansa samalla kannalla Scottin kanssa. Grahamin mukaan Trumpin tulisi tehdä selväksi, että Proud Boys on rasistinen järjestö, joka vastustaa yhdysvaltalaisia ihanteita. ja.

Edellä mainittujen lisäksi muun muassa republikaanisenaattorit Bill Cassidy, John Thune sekä Trumpia useasti kritisoinut Mitt Romney ovat vaatineet presidenttiä selventämään kommenttejaan.

Lisätty jutun loppuun klo 6.55 republikaanien kommentteja

Lue lisää aiheesta:

Kirjeenvaihtajan analyysi: Kaikkien aikojen sekavimmassa vaaliväittelyssä kohtasivat kiusaaja-Trump ja pöllämystynyt Biden – Trump kiisti jälleen vaalituloksen lainvoimaisuuden

Trumpin ja Bidenin väittelystä tuli huutokisa, katso parhaat palat – Tutkija: "Biden oli kalpea, väsynyt ja takelteli vastauksissaan"

Trump ja Biden ottivat kiivaasti yhteen ensimmäisessä väittelyssään, seurasimme hetki hetkeltä – Katso lähetys

Suosittelemme sinulle