Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Der Spiegel: Navalnyi sanoo Putinin olevan myrkytyksen takana ja kertoo oireistaan: "Mihinkään ei sattunut, tiesin vain, että kuolen"

Myrkytyksestä toipuva opposition voimahahmo on kommentoinut murhayritystään ensimmäistä kertaa sairaalasta pääsynsä jälkeen.

Navalnyi puistonpenkillä Berliinissä.
Aleksei Navalnyi näyttäytyi julkisuudessa päästyään sairaalasta viikko sitten. Instagramissa julkaistussa kuvassa Navalnyi istuu berliiniläisessä puistossa. Kuva: EPA
Markus Myllyoja,
Erja Tuomaala
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi syyttää myrkyttämisyrityksestään Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia. Hän esitti väitteensä saksalaisen Der Spiegel -lehden haastattelussa. Navalnyi sanoo, ettei käytetyn myrkyn takia näe muuta selitystä.

Siperiassa matkalla ollut Navalnyi sai hengenvaarallisia oireita lennolla Tomskista Moskovaan elokuun lopulla. Kone teki hätälaskun Omskiin, ja hänet lennätettiin sairaalaan Saksaan. Saksan mukaan Navalnyista löytyi Novitšok-hermomyrkkyä. Venäjä on kiistänyt väitteet myrkyn käytöstä.

Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi torstaina Venäjän pitävän Navalnyin syytöksiä "perusteettomina ja mahdottomina hyväksyä". Peskov sanoi Venäjän uskovan, että Navalnyi saa ohjeita Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:lta.

Navalnyi myrkystä: Ei kipuja, vain tappava tunne

Navalnyi arvelee saaneensa myrkytyksen ihokosketuksen kautta hotellissaan Tomskissa ja kertoo Spiegelille, miten myrkytysoireet alkoivat lentokoneessa.

– Sitä on vaikea selittää, koska sitä ei voi verrata mihinkään. Organofosfaatit iskevät hermostoon kuin palvelunestohyökkäys tietokoneeseen – ylikuormitus lamauttaa. Huomasin, että jokin on vialla, kylmä hiki nousi, Navalnyi kertoo ensioireista.

Hän sanoo menneensä lentokoneen wc:hen pesemään kasvojaan kylmällä vedellä ja tajunneensa siellä kuolevansa.

– Poistuin wc:stä ja sanoin omaksikin yllätyksekseni stuertille: "Minut on myrkytetty. Kuolen." Viimeiseksi näin kasvot, jotka katsovat minua ihmeissään. Makasin jo lattialla, kun viimeiseksi kuulin: "Onko teillä sydänvaivoja?" Mihinkään ei sattunut, tiesin vain, että kuolen, Navalnyi muistelee hetkiä lentokoneessa.

Ensioireista meni puolisen tuntia siihen, kun hän menetti tajunsa. Hänen mukaansa suunnitelma oli ovela.

– Olisin kuollut lentokoneessa ja päätynyt ruumishuoneelle Omskissa tai Moskovassa. Siellä kukaan ei olisi löytänyt Novitšokia, Navalnyi pohtii.

Kirjeenvaihtajan analyysi: Venäjä pyrkii hämmentämään väitteillään Navalnyn myrkytyksestä, mutta silmitön propaganda kääntyy sitä vastaan

Merkel kävi katsomassa sairaalassa

Viime viikolla uutisoitiin, että Saksan liittokansleri Angela Merkel oli vieraillut Navalnyin luona sairaalassa. Navalnyin mukaan vierailu tuli hänelle yllätyksenä.

– Ovi aukesi, ja lääkärini tuli sisään – Merkelin kanssa. Tapaaminen oli yksityinen, vaimoni Julija ja poikani Zahar olivat paikalla. En voi kertoa yksityiskohtia, mutta emme puhuneet mistään salaisesta. Vaikutuin siitä, miten hyvin hän tuntee Venäjää ja minun tapaustani. Hänellä on todella syvä ymmärrys siitä, mitä Venäjällä tapahtuu. Kiitin hänen panoksestaan, ja hän sanoi vain tehneensä velvollisuutensa, Navalnyi kertoo Spiegelin mukaan.

Navalnyi sanoo myös olleensa hankala potilas berliiniläisessä Charité-sairaalassa. Hän kertoo Spiegelille muun muassa repineensä kerran kaikki letkut irti ja saaneensa hysteerisiä kohtauksia tultuaan tajuihinsa.

– Sanoin, että olen terve ja haluan hotelliin. Viikkoja myöhemmin ymmärsin, että tämä erikoinen käytös oli seurausta myrkytyksestä, Navalnyi sanoo.

Spiegel julkaisi haastattelun verkkosivuillaan torstaina. Navalnyin kerrotaan saapuneen lehden toimitukseen neljän poliisin saattamana, ja haastattelun kestäneen kaksi tuntia.

Uutista on täydennetty klo 12.26 Navalnyin kommenteilla Spiegelin haastattelussa ja klo 14.01 Kremlin lausunnolla.

Lue myös:

Navalnyin tiedottaja: Venäläistuomioistuin on jäädyttänyt myrkytetyn oppositiojohtaja Navalnyin pankkitilit

Navalnyi vaatii Venäjää palauttamaan hänen vaatteensa – "Ne ovat tärkeitä todisteita"

Navalnyin haastattelu Spiegel-lehden verkkosivuilla (saksaksi ja osin maksumuurin takana)

Suosittelemme