Hyppää sisältöön

Meriväylältä löytyneessä lohkareessa maalijälkiä – kivilohkare päätynyt väylään Viking Amorellan karilleajon seurauksena?

Väylävirasto on tutkinut Apteekkarinväylän pohjasta löytynyttä lohkaretta viikon ajan Ahvenanmaan saaristossa.

M/S Amorellan siirto Järsön saaren edustalla 23.9.2020.
Amorella ajoi karille 20.9.2020. Kuva: Päivi Leppänen / Yle
Johanna Lehtola

Väylävirasto on saanut päätökseen väylätutkinnat liittyen Viking Amorellan karilleajoon kaksi viikkoa sitten. Turvallisuussyistä Apteekkarinväylä on ollut suljettuna ja Väylävirasto aikoo avata väylän laivaliikenteelle nyt perjantaina klo 16.

Viking Amorella ajoi karille Apteekkarinväylässä 20.9. ja aluksen kapteeni ajoi Amorellan sen jälkeen pohjamutaan Ahvenanmaan Järsön saaren edustalle.

Amorella siirrettiin sen jälkeen korjaustelakalle. Tutkimuksissa selvisi, että Apteekkarinväylän pohjalla oli lohkare. Nyt Väyläviraston tutkimuksissa on selvinnyt, että lohkare on siirtynyt nykyiselle paikalleen väylän ulkopuolelta. Väyläviraston mukaan on mahdollista, että lohkare on siirtynyt väylälle Amorellan karilleajon seurauksena.

– Lohkareen pinnassa on myös maalijälkiä, jotka ovat mahdollisesti peräisin Amorellan törmäyksestä. Samankaltaisia maalijälkiä on havaittavissa muuallakin penkereessä olevissa kivissä väylän ulkopuolella, kerrotaan Väyläviraston tiedotteessa.

Otkes saanut teknisen tutkinnan Amorellalla valmiiksi

Onnettomuustutkintakeskus tutkii parhaillaan Amorellan haveria. Otkes on toistuvasti sanonut aikaisemmin julkisuudessa, että vielä ei ole tietoa Amorellan karilleajon syystä, koska onnettomuustutkinta on kesken.

– Väylävirasto on saanut tiedon lohkareen maalijäljistä meiltä, kertoo Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi.

Nurmi kertoo, että Otkes analysoi parhaillaan maalijälkiä. Lisäksi tekninen tutkinta Amorella-aluksella on saatu tällä erää päätökseen.

– Kuulemiset ja analysointi jatkuvat vielä pitkään.

Väylävirasto on päättänyt poistaa lohkareen räjäyttämällä tämän syksyn aikana. Lohkare ei haittaa laivaliikennettä, mutta kaventaa väylää. Alueelle on asetettu lohkareesta varoittava eteläviitta.

Väyläviraston suunnitelmista poistaa lohkare, kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

lue lisää:

Viking Amorellan karilleajopaikka pysyy edelleen suljettuna – väylä avataan laivaliikenteelle vasta perjantaina

Amorellan käyttämän väylän reunasta löytyi kivenlohkare

Amorellan laivaväylän pohjasta löydetty "jotain" – johtopäätösten tekeminen pohjakosketuksesta vielä liian aikaista

Amorellan pohjan paikkaus päässee vauhtiin maanantaina – korjaustelakan päällikkö: "Ei siellä mitään sellaista ole, mitä ei ole ennen nähty"

Merivoimat avustaa onnettomuustutkintakeskusta Amorellan pohjakosketuksen tutkinnassa

Viking Amorella saapui Naantalin korjaustelakalle

Suosittelemme sinulle