Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Herttuapari Harry ja Meghan vaativat Britanniaa puuttumaan tiukemmin rasismiin

Kuninkaallisesta asemastaan luopunut Sussexin herttuapari on nyt entistä kantaaottavampi.

Kirjoja pinossa
Sussexin herttuaparin yhteistä elämäkertaa myynnissä kirjakaupassa Lontoossa 11. elokuuta eli kirjan julkaisupäivänä. Kuva: Neil Hall / EPA
Markus Myllyoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Sussexin herttuapari varoittaa rasismin aiheuttamista ongelmista Britanniassa. Prinssi Harry ja Meghan kirjoittavat asiasta brittilehti Evening Standardin julkaisemassa tekstissä.

Heidän mukaansa rakenteellinen rasismi johtaa siihen, että sukupolvesta toiseen muilla kuin valkoisilla nuorilla on heikommat mahdollisuudet tasa-arvoon jo elämänsä alussa.

– Nyt meidän on korkea aika hyödyntää omaa asemaamme ja teidän omaanne, jotta voimme ryhtyä puhumaan asiasta ja nostaa esiin mustan yhteisön, jolla on suunnaton vaikutus omassa elinpiirissään ja kautta Britannian, tekstissä todetaan.

Pariskunta antoi lehdelle myös yhteishaastattelun, jossa Harry sanoo havahtuneensa Britannian etnisen vähemmistön kohtaamiin vaikeuksiin tavattuaan vaimonsa. Näyttelijänä aiemmin työskennellyt Meghan on äitinsä puolelta afroamerikkalaista sukua.

Meghan kommentoi myös Black Lives Matteria

Harryn mukaan hän ei halua syytellä ketään, vaan herätellä keskustelua siitä, miten tilannetta voidaan muuttaa. Meghan puolestaan ottaa haastattelussa kantaa Yhdysvalloissa kesällä virinneisiin Black Lives Matter -protesteihin.

– Kun protesti on oikeutettu ja rauhanomainen, ja tarkoitus on luoda yhteisöllisyyttä ja tavoitella tasa-arvoisuuden tunnustamista, kyseessä on hieno asia, Meghan sanoo.

Pariskunta totesi myös ymmärtävänsä, että heidän näkemyksensä saattavat herättää keskustelua. Luovuttuaan kuninkaallisista tehtävistään he ovat ottaneet yhä useammin kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

Vaalikommentit hätkäyttivät Britanniassa

Viime viikolla he kannustivat yhdysvaltalaisia äänestämään marraskuun vaaleissa aikakauslehti Timen julkaisemassa videossa. Sitä kritisoitiin Britanniassa, sillä kuninkaallisen perheen jäsenet ovat perinteisesti pysyneet etäällä politiikasta.

Guardian-lehden mukaan Britannian hovista ei haluttu tuolloin kommentoida Harryn "henkilökohtaisia" näkemyksiä.

Evening Standard kertoo, että pariskunta antoi haastattelun videoyhteyden välityksellä "uudesta 11 miljoonan punnan kodistaan" Santa Barbarassa Kaliforniassa. Harry ja Meghan muuttivat Yhdysvaltoihin 1,5-vuotiaan poikansa kanssa aiemmin tänä vuonna.

Aiemmin aiheesta:

Prinssi Harry ja Meghan maksoivat takaisin brittikotinsa remonttikulut – lehdistö oli vaatinut veronmaksajien rahojen palauttamista

Prinssi Harry ja Meghan solmivat ison sopimuksen Netflixin kanssa – herttuatar ei kuitenkaan palaa näyttelijäksi

"Snobbaileva William suututti Harryn varoittamalla Meghanista" ja viisi muuta kohukirjan väitettä brittihovin tulehduttaneista tapahtumista

Suosittelemme sinulle