Hyppää sisältöön

EU-huippukokous alkoi valmiiksi juntturassa Kyproksen Turkki-koplauksen vuoksi – ministerit tarttuivat kuumaan perunaan heti kokouksen aluksi

Eurooppa-neuvoston kokous alkoi torstaina iltapäivällä ja jatkuu perjantaina.

Pääministeri Sanna Marin keskusteli kokouksen alkaessa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

EU-maiden valtiojohtajat kokoontuivat torstaina Brysseliin yhtäältä yksimielisinä, mutta toisaalta napit vastakkain. Unionin ulkosuhteisiin keskittyvän huippukokouksen tärkeimpiä asioita ovat mahdolliset Valko-Venäjä-pakotteet, jotka uhkaavat vesittyä unionin pienimpiin kuuluvan maan takia.

Jäsenmaat ovat yhdessä pitäneet Valko-Venäjän elokuisten presidentinvaalien tulosta vilpillisenä ja ovat valmiita asettamaan maan hallinnon jäseniä vastaan pakotteita.

Se vaatisi yksimielisen päätöksen, mutta Kypros on asettanut tiukan ehdon: Sen mielestä unionin on ryhdyttävä toimiin myös Turkkia vastaan. Syynä on Turkin öljy- ja kaasuetsinnät, joita on tehty Välimerellä myös Kyproksen lähistöllä.

Kreikka puolestaan on palannut neuvottelupöytään Turkin kanssa, ja EU:n tämänhetkinen puheenjohtajamaa Saksa on kannattanut vuoropuhelua Turkin kanssa.

Lue myös: Kreikka ja Turkki aloittavat jälleen neuvottelut merialuekiistassaan

EU:n ulkopoliittinen korkea edustaja Josep Borrell varoitti syyskuussa, että koko unionin ulkopoliittinen uskottavuus on vaarassa, jos yksimielisyyttä ei löydy.

Kypros ei ainakaan vielä torstaina osoittanut taipumisen merkkejä.

– Odotan Eurooppa-neuvostolta konkreettisempaa ja tehokkaampaa kantaa tämän sotalaivadiplomatian lopettamiseksi, sanoi Kyproksen presidentti Nicos Anastasiades aamupäivällä itsenäisyyspäivän puheessaan.

Kypros itsenäistyi Britanniasta 60 vuotta sitten. 1970-luvun puolivälistä lähtien saari on ollut käytännössä jaettuna kreikkalaiseen ja turkkilaiseen osaan.

Turkki pöydässä heti kokouksen aluksi

– Yksi asia on varmaa: turkkilaista provokaatiota, oli se sitten yksipuolisia tekoja tai äärimmäistä retoriikkaa, ei voi enää sietää, Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis sanoi kokoukseen saapuessaan.

Vastoin alkuperäistä suunnitelmaa kokous ryhtyi heti aluksi käsittelemään EU:n suhdetta Turkkiin ja itäisen Välimeren jännitteisiin puuttumista. Tarkoituksena on ilmeisesti saada tämä tulppa pois tukkimasta muita kokouksen asioita.

Vielä iltakahdeksalta Suomen aikaa Turkki-kysymyksessä ei ollut päästy ratkaisuun.

Suomen hallitus on linjannut, että EU:n tulisi vastata vahvasti Turkin epävakauttavaan toimintaan itäisellä Välimerellä.

Suomi edustaa myös Ruotsia

Valko-Venäjän ja Turkin lisäksi kaksipäiväisessä kokouksessa puhutaan unionista eroonneen Britannian kanssa käytävistä neuvotteluista, joissa aika on käymässä vähiin. Lisäksi esiin noussee oikeusvaltioperiaatteen sitominen unionin jäsenmaiden saamiin tukiin.

Suomen näkökulmasta on kiinnostavaa sekin, että pääministeri Sanna Marin edustaa poikkeuksellisesti tässä kokouksessa myös Ruotsia. Länsinaapurin pääministeri Stefan Löfvén ei osallistu kokoukseen äitinsä hautajaisten takia.

Marin sanoi kokoukseen mennessään toivovansa erityisesti, että Eurooppa-neuvosto pystyy tekemään ratkaisuja Valko-Venäjän osalta. Marinin mukaan tarvetta henkilöpakotteille on.

Aiemmin aiheesta:

Putin Macronille Valko-Venäjästä: Puuttumista toisen maan sisäisiin asioihin ei voida hyväksyä

Miten käy Valko-Venäjän kansannousulle? YK:n ihmisoikeusraportoija Ylelle: "En ole kovin optimistinen"

Kypros estää EU:ssa sovun pakotteista Valko-Venäjää vastaan

Turkki ja Kreikka ärhentelevät Välimerellä – 5 kysymystä ja vastausta kiistasta

Suosittelemme sinulle