Hyppää sisältöön

Koronakevään jälkipyykkiä pestään Ruotsissa – hoitajien ilmoitukset kertovat laiminlyönneistä: "Yhtä kasvosuojaa jaettiin eikä ongelmista saanut puhua"

Viime päivinä julkaistut toimittajien selvitykset ovat tuoneet päivänvaloon uusia tietoja hoivakotien tilanteesta.

Kuvassa on ruotsalaisia nuoria.
Ruotsin radion tutkivat toimittajat Maria Ridderstedt ja Adrian Sadikovic ovat selvittäneet hoivakotien koronatilannetta. Kuva: Kirsi Heikel / Yle
Kirsi Heikel

TUKHOLMA Vessapaperia käärittiin kasvosuojaksi, kun suojavarusteita ei riittänyt.

Hoitajat käyttivät vuorotellen yhtä hengityssuojaa.

Tartunnan saaneita ei eristetty.

Vanhuksia makasi omissa ulosteissaan, koska henkilökunta ei tartuttamisen pelossa uskaltanut mennä potilaiden huoneisiin.

Hoitajia ei pääsääntöisesti testattu. Testien jälkeen yhdestä hoivakodista lähetettiin kotiin 30 virusta kantanutta oireetonta hoitajaa.

Nämä ovat karuja esimerkkejä hoivakotien tilanteista viime keväänä Ruotsissa.

Tiedot ovat tulleet päivänvaloon Ruotsin radion tutkivien toimittajien Maria Ridderstedtin ja Adrian Sadikovicin selvityksistä. He ovat tutkineet Ruotsin hoivakotien koronatilannetta pandemian alusta saakka.

Jo maaliskuussa he pystyivät osoittamaan, että tartuntoja oli levinnyt hoivakoteihin joka kolmannessa Ruotsin kunnassa.

Valtionepidemiologi Anders Tegnell myönsi ensimmäisenä Maria Ridderstedtille, että Ruotsi oli epäonnistunut vanhusten suojelemisessa.

"Omaisille ei kerrottu mitään"

Viime päivinä Ridderstedt ja Sadikovic ovat kertoneet jutuissaan ilmoituksista, joita hoitajat ja omaiset ovat tehneet terveydenhuollon valvontaviranomaiselle.

Ilmoituksia on kertynyt satoja.

???
Ruotsin koronalinjan ydin on ollut suojella vanhuksia tartunnoilta. Kuva: Frida Lönnroos/Yle

Useat lähihoitajat ja hoitoapulaiset ympäri maata kertoivat kokeneensa, että heidät on hiljennetty (siirryt toiseen palveluun). He eivät olleet uskaltaneet kertoa omaisille todellisesta koronatilanteesta tai esimiehilleen ongelmista.

Ridderstedt sai vaientamisista vihiä jo pandemian alussa, kun hänen ystävänsä isä kuoli hoivakodissa.

– Sain kuulla, että siellä vallitsi kaaos ja ihmisiä kuoli. Taululle kirjattiin kuolleiden määrää. Ensin se oli 17 ja seuraavalla viikolla 30, Ridderstedt kertoo.

Hoitajien mukaan yksikön johto pyyhki luvut taululta. Omaisille tartunnoista ei ollut kerrottu mitään.

Toimittajakaksikko ei saanut tietoja virallisia reittejä pitkin. Hoivakodit vetosivat potilasturvalakiin eivätkä suostuneet kertomaan edes kokonaiskuvasta.

Toimittajat päättivät lähettää kyselyjä yksiköiden lääkintäsairaanhoitajille ympäri maata.

He keskittyivät myös yhteen tukholmalaiseen hoivakotiin (siirryt toiseen palveluun) ja löysivät sen asukkaiden omaisia maistraatin tiedoista.

– Aloimme soittaa omaisille. Käytännössä kukaan, jolle soitimme, ei tiennyt, että hoivakodissa oli ollut koronavirustartuntoja, kertoo Sadikovic.

Uusia tietoja julki

Keväällä Ruotsissa alkoi kuulua tietoja siitä, että hoivakotien vanhuksilta evättiin sairaalahoitoa. Viime viikkoina on siihen saatu vahvistusta, kun uutisia ja paljastuksia hoivakotien tilanteesta on tullut tiheästi.

Dagens Nyheter on paljastanut, että lääkärikäynnit pahiten epidemiasta kärsineen Tukholman hoivakodeissa vähenivät neljänneksellä (siirryt toiseen palveluun) tammi-kesäkuussa, vaikka sairaiden määrä kasvoi.

Sosiaaliministeri Lena Hallengren kutsui selvityksen jälkeen vastaavat viranomaiset puheilleen (siirryt toiseen palveluun).

Kuvassa on katunäkymä Tukholmasta.
Tukholman ydinkeskusta syyskuussa. Viranomaiset ovat huomanneet, että ihmiset eivät jaksa enää noudattaa koronaetäisyyksiä, kuten keväällä. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

Hoitajien ilmoitukset valvontaviranomaiselle vahvistavat, että monissa paikoissa on ollut käytössä yleisohje siirtyä kuolevan potilaan hoitoon heti, kun kyseessä on iäkäs potilas.

– Yli sata ihmistä on ilmoittanut, että heidän omaisensa ei ole päässyt sairaalaan, päässyt tiputukseen tai saanut lisähappea (siirryt toiseen palveluun), kertoo Adrian Sadikovic.

Joukossa on tapauksia, joissa omaisille ei kerrottu päätöksestä siirtyä kuolevan potilaan hoitoon.

Myös Yle on kertonut aiemmin yleisohjeesta Tukholman alueella:

“Ruotsissa iäkkäiden koronapotilaiden kuolemia on joudutettu morfiinilla" – Sairaanhoitaja Sonja Aspinen kertoo järkyttävistä kokemuksistaan

– Nyt on selvitettävä, onko joukossa heitä, joilla olisi ollut mahdollisuus selvitä toisenlaisella hoidolla. Tai olisiko joidenkin elämän loppu voinut olla parempi, jos he olisivat saaneet esimerkiksi lisähappea, sanoo Maria Ridderstedt.

Dagens Nyheterin selvityksessä tuli ilmi, että viranomaiset ohjeistivat huhtikuussa antamaan hoidoksi lisähappea. Kun huomatttiin, että useimmissa hoivakodeissa lisähappea ei ollut saatavilla ja vanhukset olisi pitänyt viedä sairaalaan, ohjetta lievennettiin (siirryt toiseen palveluun).

Kuvassa on koronavirus-aiheinen juliste Tukholmassa.
Juliste Tukholmassa kannustaa ihmisiä huolehtimaan toisistaan. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

Palliatiivisen hoidon asiantuntijoita ei kuultu muutoksia tehdessä. (siirryt toiseen palveluun)

Ruotsin terveydenhoidon valvontaviranomainen tutkii parhaillaan satoja hoitokertomuksia, jotka on koottu 91 hoivakodista. Näistä yksiköistä löydettiin kesällä vakavia laiminlyöntejä.

Tietoja odotetaan syksyn aikana.

– Moni pohtii, millaisia olivat omaisen viimeiset hetket. Toivon, että selvitykset antavat heille vastauksen niin hyvin kuin on mahdollista, sanoo Sadikovic.

Ruotsissa on kuollut reilut 5 900 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Heistä yli 2 600 on kuollut hoivakodeissa.

Kuuntele Maailmanpolitiikan arkipäivää -podcastista Maria Ridderstedtin ja Adrian Sadikovicin haastattelu. Podcastissa puhutaan myös hoitajien ja lääkäreiden paineista Espanjan pahimmalla korona-alueella:

Lue lisää:

Ruotsin vanhainkotien koronakuolemat keskittyvät erityisesti 40 kuntaan, kertoo viranomaisselvitys

Kirjeenvaihtajalta: Ruotsi on mahdollisen toisen aallon äärellä – äänessä on nyt aiempaa varovaisempi valtionepidemiologi Anders Tegnell

Hoitaja Sonja Aspinen näkee työssään Ruotsin koronastrategian kääntöpuolen: “Vanhukset on uhrattu”

Suosittelemme sinulle