Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Haminaan saattaa ensi vuonna tulla kansainvälisiä risteilyaluksia – edellisestä kerrasta 14 vuotta

Osa ensi vuonna Kotkan-Haminan seudulla vierailevista risteilyaluksista saattaa ankkuroitua Haminan satamaan.

Saga Sapphire saapuu Kantasatamaan Kotkassa.
Kotkan-Haminan seudulla aloitettiin säännöllinen risteilytoiminta kolme vuotta sitten. Arkistokuva. Kuva: Kiira Ikävalko-Lindqvist / Yle
Juulia Tillaeus
Avaa Yle-sovelluksessa

Haminassa saatetaan ensi vuonna nähdä pitkästä aikaa risteilyaluksia.

Kotkan-Haminan seudulla aloitettiin säännöllinen risteilytoiminta kolme vuotta sitten, mutta tähän mennessä alukset ovat pysähtyneet ainoastaan Kotkassa Kantasatamassa ja Mussalon satamassa. Haminassa on pysähtynyt risteilyalus viimeksi vuonna 2006.

Osa ensi vuonna Kotkan-Haminan seudulla vierailevista risteilyaluksista saattaa ankkuroitua Haminan satamaan, koska aluksia on saapumassa seudulle ennätysmäärä.

– Kun alusten määrä lisääntyy, meillä pitää olla tarjolla lisää satamapaikkoja. Palvelutason pitää pysyä korkealla. On hyvä, että meillä on mahdollisuus tarjota myös Haminan satamaa ensi vuodesta lähtien, risteilyvarustamomarkkinoinnin projektipäällikkö Petra Cranston Haminan-Kotkan satamasta sanoo.

Hyvä sijainti

Petra Cranston pitää Haminan sataman sijaintia risteilyalusten kannalta hyvänä monestakin syystä.

– Haminan sijainti on edullinen, jos laiva tulee Pietarin suunnasta. Silloin Haminaan on lyhyempi matka kuin Kotkaan, Cranston sanoo.

Cranstonin mukaan etua on myös siitä, että satama sijaitsee lähellä moottoritietä. Se hyödyttää risteilymatkustajille järjestettäviä retkiä, koska matkaan päästään helpommin. Myös varsinainen retkitarjonta kasvaa Cranstonin mukaan Haminan keskeisen sijainnin myötä.

– Pystymme tarjoamaan enemmän retkiä Haminan alueella ja Haminan itäpuolella. Tähän mennessä retket ovat keskittyneet Kotkan ja Haminan keskustoihin. Kotkan alueen retkiä pystytään tarjoamaan samaan tapaan kuin aiemminkin, Cranston sanoo.

Risteilijä Kotkan Kantasatamassa
Tänä vuonna kansainvälisiä risteilyaluksia on saapumassa seudulle ennätysmäärä. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Tähän mennessä ensi vuodelle on vahvistunut 14 kansainvälistä risteilyaluskäyntiä. Alusten pysähtymissatamat selviävät vasta lähempänä niiden saapumista. Lopullinen satamapaikka riippuu esimerkiksi siitä, missä satamassa on aluksen saapuessa tilaa.

– Alukset varaavat paikan Haminan-Kotkan satamasta, ja operatiivinen päällikkö sitten keskustelee varustamon kanssa, minne alus parkkeeraa, Cranston sanoo.

Miljoonien tuotot

Mikäli koronapandemia rauhoittuu ja sallii normaalit risteilyalusten matkustajamäärät, alusten odotetaan tuovan Kotkan-Haminan seudulle lähes 40 000 risteilyvierasta ja yli 10 000 miehistön jäsentä.

Rahaa risteilyjen odotetaan tuovan seudulle noin 6,4 miljoonaa euroa. Laskelma perustuu koronaviruspandemiaa edeltäneisiin tilastoihin.

Ensimmäisen aluksen on määrä saapua seudulle jo maaliskuussa. Risteilyvierailut jatkuvat tämän hetkisten tietojen perusteella elokuun loppuun saakka. Vilkkainta risteilyliikenne on näillä näkymin heinäkuussa, jolloin seudulla vierailee seitsemän alusta.

MSC Meraviglia Mussalon satamassa kesällä 2019.
Kaikkien aikojen suurin Kotkassa vieraillut alus on viime vuonna Mussaloon ankkuroitunut 316-metrinen MSC Meraviglia. Arkistokuva. Kuva: Ilmakuvauspalvelu Jarno Koivula

Ennätyssuuria laivoja

Ensi vuonna Kotkan-Haminan seudulla vierailevat tähän asti suurimmat seudulla käyneet alukset.

Tällä hetkellä kaikkien aikojen suurin seudulla pysähtynyt risteilijä on viime vuonna Mussaloon ankkuroitunut yli 316-metrinen MSC Meraviglia, jonka kyytiin mahtuu noin 5 000 matkustajaa. Ensi vuonna seudulle on tulossa yli 332-metrinen alus, joka vierailee seudulla kahteenkin otteeseen.

Suurimmat alukset pysähtyvät joko Mussalon satamassa tai Haminan satamassa. Alle 235-metriset laivat mahtuvat myös Kantasatamaan.

Lue lisää:

Kotkaan tulee ensi vuonna ennätysmäärä kansainvälisiä risteilyaluksia – matkustajien määrä riippuu koronatilanteesta

Suosittelemme sinulle