Hyppää sisältöön

Yksityisessä yläkoulussa annettiin jo maskisuositus – katso nuorten oma video, niin sinäkin opit käyttämään maskia oikein

Jos maskisuositus annetaan Helsingin kaupungin yläkouluihin, maskit jaetaan kouluissa ilmaiseksi.

Lauttasaaren yhteiskoulun seitsemäsluokkalaiset Riku Seiferling ja Pessi Kulmala tekivät itse koulussa tällaiset maskit.
Lauttasaaren yhteiskoulun seitsemäsluokkalaiset Riku Seiferling ja Pessi Kulmala tekivät itse koulussa tällaiset maskit. Kuva: Lauttasaaren yhteiskoulu / Jouni Rasa
Ulla Malminen

Helsinkiläisessä Lauttasaaren yhteiskoulussa maskin käyttämistä suositellaan myös yläkoulun oppilaille, vaikka pääkaupunkiseudun kunnat ovat antaneet maskisuosituksen vasta toisen asteen oppilaitoksiin.

Lauttasaaren yhteiskoulu on yksityinen koulu, joka teki oman ratkaisunsa sen vuoksi, että koulun lukiolaiset ja yläasteen oppilaat käyttävät samoja tiloja.

– Meillä kaikilla tulee olla tavoitteena se, ettei virus pääse leviämään, toteaa rehtori Jouni Rasa.

Koko koulussa annettiin maskisuositus heti syyslukukauden alussa, ja asiasta lähetettiin muistutustiedote koteihin vielä tällä viikolla.

Sekä lukiossa että yläkoulussa oppilaat tai vanhemmat hankkivat maskit itse, mutta niitä on tehty myös koulun käsityötunnilla.

Seitsemäsluokkalaiset Riku Seiferling ja Pessi Kulmala ompelivat itse kangasmaskit kierrätysmateriaalista. Maskit ovat kolmikerroksisia, ja keskimmäisessä kerroksessa on suodatinkangas.

– Oppilailla olisi enemmän maskeja, jos jokainen maski olisi omanlaisensa, Seiferling pohtii.

Poikien mielestä maskisuositus on hyvä asia, etteivät pöpöt pääse leviämään. Pojat tykkäävät käydä lähiopetuksessa ja uskovat, että maskit päällä se onnistuu.

– Lähiopetus on mukavampaa, koska silloin oppii paremmin, Seiferling kertoo.

Maskeja on käsitelty myös Lauttasaaren yhteiskoulun 7-luokkalaisten kuvataiteen tunnilla. Siellä syntyi tämä video, jossa nuoret itse näyttävät, kuinka maskia käytetään oikein.

Helsingin kaupungin kouluissa maskit jaettaisiin ilmaiseksi

Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan Liisa Pohjolaisen mukaan kaupungin omissa kouluissa seurataan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeita.

Yläkouluihin annetaan siis maskisuositus vasta siinä vaiheessa, jos koronaepidemia etenee leviämisvaiheeseen. Nyt Uusimaa on vielä kiihtymisvaiheessa.

Kaupunki kuitenkin suunnittelee jo maskihankintoja varmuuden vuoksi. Jos maskisuositus annetaan kaupungin yläkouluihin, maskit jaetaan kouluissa ilmaiseksi.

Toisen asteen oppilaitoksissa maskit hankitaan itse, ja niitä voi myös noutaa pääkaupunkiseudun kuntien jakelupisteistä.

Kulosaaren yhteiskoulun rehtori: "Akuutti kysymys"

Toisessa helsinkiläisessä yksityiskoulussa, Kulosaaren yhteiskoulussa, on toistaiseksi seurattu kaupungin ohjeistusta maskisuosituksen suhteen. Suositus on annettu vain lukion oppilaille, ja siellä lähes kaikki noudattavat sitä rehtori Lauri Hallan mukaan.

Koulussa on kuitenkin jo pohdittu maskisuosituksen laajentamista yläkoululaisille.

– Sikäli se on akuutti kysymys, koska meillä myös on yläkoulu ja lukio samoissa tiloissa, ja osittain samat opettajat, Halla sanoo.

Henkilöstölle maskinkäyttösuositus on voimassa.

Yläkoulunkin puolella on jo nyt viestitty, että maskin käyttöön suhtaudutaan erittäin myönteisesti.

– Siellä on ollut pitkin syksyä jonkin verran maskeja, ja pikkuhiljaa niiden määrä on nousussa, Halla kertoo.

Todennäköisyys sille, että virus pääsisi leviämään myös meidän koulun tiloissa, kasvaa koko ajan.

Kulosaaren yhteiskoulun rehtori Lauri Halla

Varsinaista suositusta yläkouluun pohditaan viimeistään syysloman jälkeen. Se voitaisiin tarvittaessa ottaa käyttöön, vaikka kaupunki ei niin vielä tekisikään.

– Jos sairastumisia tai altistumisia tulisi kovin paljon ja näyttäisi, että ollaan koulutasolla menossa selkeästi huonompaan suuntaan. Tällä hetkellä paine tulee sieltä, että kaupungin ja valtakunnan luvut alkavat näyttää huonommilta eli todennäköisyys sille, että virus pääsisi leviämään myös meidän koulumme tiloissa, kasvaa koko ajan.

Silloin pohdittaisiin myös sitä, pitäisikö koulun tarjota maskin, koska kyse on oppivelvollisuuskoulusta.

Jutun video on tehty Lauttasaaren yhteiskoulun 7-luokkalaisten kuvataiteen tunnilla. Videolla esiintyvät Kiana Sajaniemi ja Emilia Tykkä. Työryhmässä olivat mukana myös Lumi Viirret, Taika Vuorinen ja Lumia Ylinen. Ohjaavana opettajana toimi Salla Iivanainen.

Suosittelemme sinulle