Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Viro aloittaa alustavan arvioinnin Estonian rungon repeämästä, Otkes mukaan arviointiin

Otkesin mukaan alustavassa arvioinnissa on määrä ratkaista, vaativatko löydökset jatkotutkintaa.

Havainnekuvassa näkyy Estonian kyljessä oleva reikä.
Havainnekuvassa Dplayn dokumenttisarjasta Estonia – Mullistava löytö näkyy hylyn kyljessä oleva reikä. Kuva: Dplay
Tiina Forsberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Onnettomuustutkintakeskus kertoo, että Viron turvallisuustutkintaviranomainen Ohutusjuurdluse keskus (OJK) on päättänyt aloittaa alustavan arvion uudesta autolautta Estoniaa koskevasta materiaalista. Aiemmin tällä viikolla uutisoitiin tv-yhtiö Discoveryn dokumenttisarjasta, jossa esitettiin tietoja aluksen kyljessä olevasta neljä metriä korkeasta reiästä.

OJK on pyytänyt Otkesia ja Ruotsin Statens Haverikommissionia (SHK) mukaan, ja sekä Otkes että SHK ovat päättäneet osallistua OJK:n johtamaan alustavaan arviointihankkeeseen.

Otkes kertoo tiedotteessa, että alustavassa arvioinnissa tarkoitus on ratkaista, tulisiko Estonian tutkintakomission loppuraportin löydöksiä arvioida uudelleen ja vaativatko löydökset jatkotutkintaa.

Uutta materiaalia verrataan vuonna 1997 julkaistuun Estonian tutkintaraporttiin. Arviointi toteutetaan Otkesin mukaan niin, että hautarauhasopimusta kunnioitetaan.

2.10.2020. klo 16.30 Juttuun korjattu viimeisen kappaleen vuosiluku, joka oli alun perin 1994.

Lue lisää:

Virolaistutkija syyttää Ruotsia Estonian uppoamissyyn salailusta – suomalaistutkijat uskovat, että pelastuneet olisivat kertoneet rungon repeytymisen äänestä

Haavisto pitää dokumentin tietoa Estonian rungon repeämästä luotettavana: "Uskotaan, että se ei ole räjähdyksessä syntynyt aukko" – Onnettomuustutkija: "Reikä uppoamissyynä mahdoton"

Suosittelemme