Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Trumpin lääkäri sanoo presidentin voivan hyvin, mutta kysymysmerkkejä on noussut – Yle seuraa

Presidentti olisi mielestään jo valmis lähtemään sairaalasta.

Koronatartunnan saanut Trump siirrettiin sairaalaan
Yrjö Kokkonen,
Simo Ortamo,
Inka Haukka
Avaa Yle-sovelluksessa
  • Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on siirretty varotoimena sairaalaan koronavirustartunnan vuoksi. Hänen oireitaan on kuvattu lieviksi.
  • Trumpille on annettu viruslääke remdesiviiriä ja kokeellista lääkehoitoa. Hän ei ole tarvinnut lisähappea.
  • Trumpin kampanjapäälliköllä on koronavirustartunta, varapresidentti Mike Pencellä ei.
  • Koronatartunta on todettu myös useilla vierailla, jotka osallistuivat Valkoisen talon tuomarinnimitysseremoniaan viime viikonloppuna.

Presidentti Donald Trumpin henkilökohtainen lääkäri Sean Conley on kertonut presidentin voinnista.

Lääkärin mukaan presidentillä on ollut lievää kuumetta, mutta nyt hän on ollut kuumeeton 24 tuntia.

Hänellä ei ole ollut hengitysvaikeuksia, eikä hän tarvitse ylimääräistä happea. Hän on kävellyt osastolla ja tehnyt töitä. Presidentti on erittäin hyvällä tuulella, lääkärit kertoivat.

Lääkärin mukaan presidentin sydän, munuaiset ja maksa toimivat normaalisti. Hänellä on ollut yskää ja nenän tukkoisuutta, jotka ovat nyt helpottamassa.

Lääkärit eivät halua sanoa arviota, milloin Trump voisi päästä ulos sairaalasta. Presidentti itse sanoo, että voisi kävellä ulos sairaalasta vaikka heti, lääkärit sanovat. Lääkärit ovat tyytyväisiä hänen tautinsa helpottumiseen.

Hänelle annetaan viiden päivän ajan remdesiviiri-lääkettä.

Lääkäriryhmä kertoi tiedotustilaisuudessa Trumpin kysyneen hydroksiklorokiinistä, jota mainostettiin keväällä hoitomuotona. Lääkäreiden mukaan Trump ei saa sitä. Aine on todettu myöhemmissä tutkimuksissa jopa vaaralliseksi.

Trump kiitti myöhemmin lähettämässään tviitissä hoitohenkilökuntaa ja sanoi voivansa hyvin.

Kysymyksiä jäi vastaamatta

Yhdysvaltain tiedoitusvälineet ovat panneet merkille, ettei lääkäri Conley vastannut kysymykseen, saiko presidentti joissain vaiheessa lisähappea. Kysmys jopa toistettiin, mutta vastaus jäi vältteleväksi.

Uutistoimisto Reutersin haastatteleman, Trumpin lähipiiriin kuuluvan henkilön mukaan, presidentin elintoiminnot ovat kuluneen 24 tunnin aikana aiheuttaneet suurta huolta. Seuraavat 48 tuntia ovat kriittiset hänen toipumisensa kannalta.

Walter Reedin sairaala Marylandissa.
Walter Reedin sairaala Marylandissa. Kuva: Oliver Contreras / EPA

Trumpin henkilöstöpäällikön Mark Meadowsin mukaan presidentin voinnissa oli perjantaina "hyvin huolestuttava" vaihe.

Lääkäri Conley näytti myös lipsauttaneen, että Trumpin diagnoosi olisi tehty jo keskiviikkona. Conley sanoi tiedotustilaisuudessa, että diagnoosista oli kulunut 72 tuntia. Tämän perusteella voidaan laskea, että Trumpin koronatartunta olisi havaittu jo keskiviikkona puolilta päivin, toteaa The New York Times -lehti.

Jos näin oli, presidentti on altistanut lukuisia ihmisiä tartunnalle.

Hoitoon perjantaina

Koronavirustartunnan saanut presidentti Donald Trump siirrettiin hoitoon Walter Reedin sotilassairaalaan varotoimenpiteenä. Presidentti saapui sairaalaan helikopterilla varhain aamuyöllä Suomen aikaa.

Lääkärit haluavat, että Trump viettää seuraavat päivät sairaalahoidossa siltä varalta, että hän sattuisi tarvitsemaan tehohoitoa, kertoo viranomaislähde uutistoimisto Reutersille .

Valkoisen talon lehdistösihteerin Kayleigh McEnanyn mukaan Trump jatkaa työskentelyä sairaalassa, jossa on erikseen presidentille varatut tilat.

McEnanyn mukaan Trumpilla on lieviä oireita, mutta hän on ollut töissä koko päivän. Trump ei ole siirtänyt valtaa varapresidentti Mike Pencelle.

Uutistoimisto AP:n toimittaja Jonathan Lemire julkaisi aiemmin Twitterissä kuvan Trumpista kävelemässä helikopterille, jonka määränpäänä oli Walter Reedin sotilassairaala.

Sillä, että Trump käveli omin jaloin kopteriin, haluttiin The Guardian -lehden mukaan todennäköisesti viestittää, että Trumpin oireet ovat yhä lievät.

Trump myös kommentoi vointiaan Twitter-tilillään ensimmäistä kertaa sitten tartuntauutisen julkaisun. Julkaisemallaan videolla presidentti sanoo voivansa mielestään oikein hyvin. Hän myös kiitti saamastaan tuesta.

Trump saa kokeellista vasta-ainehoitoa ja remdesiviiriä

Valkoisen talon lääkärin Sean Conleyn mukaan Trump on väsynyt, mutta henkisesti hyvissä voimissa.

Conley julkaisi tietoja Trumpin tilasta myöhään perjantai-iltana Suomen aikaa.

Hänen mukaansa Trumpia on hoidettu kokeellisella vasta-aineita sisältävällä lääkesekoituksella. Kysessä on lääkeyhtiö Regeneronin kehittämä vasta-ainelääke, joka on vielä tutkimusvaiheessa.

Lisäksi presidenttiä on hoidettu, sinkillä, D-vitamiinilla, melatoniinilla ja aspiriinilla.

Puoliso Melania Trumpin vointia lääkäri kuvaa hyväksi. Conleyn mukaan rouva Trumpilla on lievä yskä ja hieman päänsärkyä.

The New York Times kertoi aiemmin lähteisiinsä vedoten, että Trump on ollut lievässä kuumeessa sekä kärsinyt tukkoisuudesta ja yskästä.

Lisäksi lehti kertoo, että eräs Trumpin varainkeruutilaisuuteen New Jerseyssä torstaina osallistunut henkilö kuvaili presidentin näyttäneen tilaisuudessa uupuneelta. Trumpin golfklubilla järjestetyssä tilaisuudessa oli noin sata ihmistä. Eri uutiskanavien mukaan Trump ei käyttänyt klubilla kasvosuojainta.

Varapresidentti Pencellä ei tartuntaa

Varapresidentti Mike Pence on antanut negatiivisen koronanäytteen. Myös presidentin poika Donald Jr. on todettu terveeksi.

Trumpin kampanjapäällikkö Bill Stepien on saanut positiivisen koronatestituloksen. Stepien on karanteenissa, ja hänen oireitaan kuvataan lieviksi.

Sanomalehti New York Timesin mukaan Stepien oli Trumpin matkassa, kun tämä osallistui tiistaina vaaliväittelyyn Clevelandissa. Tiedossa ei ole, ovatko Stepien ja Trump tavanneet sen jälkeenkin.

Viime viikonlopun ja alkuviikon aikana Stepien osallistui useisiin kokouksiin, joissa oli Trumpin lisäksi läsnä puolenkymmentä muuta avustajaa ja neuvonantajaa.

Oliko Valkoisen talon tuomarinimitystilaisuus koronalinko?

Viime viikonloppuna Valkoisessa talossa pidettyä korkeimman oikeuden tuomarinimitystilaisuutta on epäilty Yhdysvaltain johdon koronatartuntojen lähteeksi.

Läsnäolijoista koronatartunnan ovat saaneet presidenttiparin lisäksi kaksi senaattoria, Trumpin entinen neuvonantaja Kellyanne Conway sekä Notre Damen yliopiston johtaja John Jenkins.

Lue myös: Trumpin korkeimman oikeuden tuomariehdokkaan julkistamisseremonia paljastumassa koronalingoksi – vieraat kättelivät ja halailivat toisiaan

Ihmiset seurasivat Trumpin korkeimman oikeuden tuomariehdokkaan julkistamisseremoniaa Valkoisessa talossa viime lauantaina.
Ihmiset seurasivat Trumpin korkeimman oikeuden tuomariehdokkaan julkistamisseremoniaa Valkoisessa talossa viime lauantaina. Kuva: SHAWN THEW/ EPA

Kuva- ja videotallenteiden perusteella näyttää siltä, ettei tilaisuudessa noudatettu turvavälejä tai pidetty maskeja. Esimerkiksi Jenkins kertoo kätelleensä muita vieraita.

Tänään on myös ilmennyt, että entinen New Jerseyn kuvernööri ja republikaanipuolueen presidenttiehdokkuudesta kilvoitellut Chris Christie on saanut tartunnan. Lisäksi tartunnan on saanut republikaanisenaattori Ron Johnson.

Yhdysvaltain republikaanienemmistöinen senaatti on päättänyt keskeyttää lainsäädäntötyönsä kahdeksi viikoksi, koska useat senaatin jäsenet ovat saaneet koronatartunnan. Työtä jatketaan 19. lokakuuta.

Senaatti kokoontuu kuitenkin normaaliaikataulussa haastattelemaan korkeimpaan oikeuteen ehdotettua tuomari Amy Coney Barrettia.

Lue lisää:

"Olemme nähneet vasta jäävuoren huipun" – Yhdysvalloissa koronaepidemia vain kiihtyy, ja iso osa tartunnoista on uusissa osavaltioissa

Trumpille tulvii hyvän voinnin toivotuksia niin ystäviltä kuin vastustajiltakin – myös Biden toivotti vastaehdokkaalleen pikaista paranemista

Presidentti Niinistö toivotti pikaista paranemista Yhdysvaltain presidenttipariskunnalle

Suosittelemme