Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kaikki Helsingin ilmastomielenosoituksessa kiinni otetut vapautettu – "Poliisin voimankäyttö arvioidaan", sanoo sisäministeri Ohisalo

Poliisi vahvistaa ottaneensa kiinni useita kymmeniä ihmisiä.

Elokapina-mielenosoittajien kuvaa poliisin voimankäytöstä Kaisaniemessä lauantaina
Kari Ikävalko,
Maria Stenroos
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisi hajotti alkuillasta useiden kymmenien mielenosoittajien katusulkua Helsingin keskustassa.

Osa mielenosoittajista on kannettu Kaisaniemenkadulta poliisiautoihin. Poliisi on myös käyttänyt kaasusumutetta väkijoukon hajottamiseen, Helsingin poliisi vahvistaa Twitterissä. Voimankäyttö on herättänyt laajaa keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Poliisi sumuttaa mielenosoittajaa.
Poliisi käytti OC-kaasua mielenosoittajia vastaan Kaisaniemenkadulla 3. lokakuuta 2020. Kuva: Lukijan kuva

Poliisi on kertonut tviitissään käyttäneensä lievintä mahdollista voimankäyttöä avatessaan vilkasliikenteistä katua. Paikalta välitetyn videon perusteella useita kertoja käytetty sumute ei hajottanut mielenilmausta. Poliisi on poistanut mielenosoittajia paikalta kantamalla.

Myöhään lauantai-iltana poliisi kertoi, että kaikki mielenosoituksen yhteydessä kiinniotetut ihmiset oli vapautettu. Poliisi vahvisti, että ajoradalta otettiin mielenosoituksen aikana kiinni useita kymmeniä ihmisiä.

Poliisin mukaan kiinniotetut estivät liikenteen kulun eivätkä noudattaneet poliisin antamia neuvoja, kehotuksia ja käskyjä poistua ajoradalta.

Sumute aiheutti voimakkaita oireita

Järjestäjän mukaan poliisi on ottanut kiinni 51 mielenosoittajaa. Kaikkiaan mielenosoituksessa oli parisataa ihmistä.

Ilmastohätätilan puolesta mieltään osoittaneet sulkivat kadun Helsingin Kaisaniemessä istumalla kadulla. He ovat olleet kytkeytyneenä osittain myös toisiinsa. Avatakseen kadun poliisi käytti voimatoimia.

– Suhteellisen lyhyellä varoitusajalla poliisi sumutti jollain pippurisumutteen tapaisella ihmisiä lähietäisyydeltä, kertoo Elokapinan Hätäjarru-mielenosoituksen mediayhteyshenkilö Lauri Autere.

Autereen mukaan sumute aiheutti sitä kasvoihinsa saaneilla voimakkaita allergisen reaktion tyyppisiä oireita.

– Punoitusta, hengenahdistusta, silmien muurautumista umpeen, Autere kertoo.

”Sumutetta käyttäneet saivat käskynsä poliisijohdolta”

Yksi poliisin kiinniottamista henkilöistä oli Ville Saarinen, joka sai pippurisumutetta kasvoilleen.

Saarisen arvion mukaan sumutetta mielenosoittajiin käyttäneet poliisit toimivat poliisijohdolta tulleiden käskyjen perusteella.

– Heillä oli korvissaan korvanapit ja he toteuttivat nähdäkseni niitä käskyjä, mitä sieltä ylempää tuli. Poliisit toimivat tilanteessa hyvin yhtenäisesti. Ehkä kyseessä oli poliisijohdolta jonkinlainen paniikkiratkaisu siinä tilanteessa tai sitten yritys pelotella, joka meni pieleen, sanoo Saarinen.

Saarinen kertoo, että poliisit sumuttivat häntä suoraan naamaan.

– Toisen tai kolmannen sumutuskerran jälkeen en enää saanut silmiä auki, koska kipu oli niin kova, hän kuvailee.

Saarisen mukaan poliisit eivät tarjonneet minkäänlaista apua kivunlievitykseen.

– Vasta noin puolitoista tuntia myöhemmin asemalle tultuamme pääsin vessaan pesemään silmäni.

Kuvat herättivät poliitikkojen huomion somessa

Useat kansanedustajat eri puolueista ovat ottaneet sosiaalisessa mediassa kantaa poliisin voimankäyttöön. Ainakin vihreiden, vasemmistoliiton ja keskustan edustajia ihmetteli poliisin toimintaa.

Esimerkiksi vihreiden kansanedustajista monet vaativat tapauksen selvittämistä perinpohjaisesti.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pyytää sisäministeri Maria Ohisaloa (vihr.) olemaan yhteydessä poliisiin. Arhinmäen mielestä poliisi ei voi toimia rauhanomaisessa mielenosoituksessa, kuten se on lauantaina toiminut.

Ministeri Ohisalo on saanut tapahtumista alustavan arvion. Poliisiministerin mukaan poliisin ohjeita pitää tarvittaessa muuttaa.

Mielenosoittajat tukkivat katuja

Mielenosoittajat aloittivat tapahtuman puolen päivän aikaan ja asettuivat Kaisaniemenkadulle ja Unioninkadun risteykseen. He vaativat nopeita toimia ilmastonmuutosta vastaan.

Paikalla on ollut useita poliisipartioita.

Mielenilmauksesta aiheutui jonkin verran haittaa myös linja-auto- ja raitiovaunuliikenteelle, kertoo Helsingin Seudun Liikenne HSL.

Kansainvälinen Elonkapina-liike on aktivoitumassa lokakuussa uudelleen. Heidän on tarkoitus verkkosivujensa mukaan järjestää iso mielenilmaus ensi viikolla Berliinissä.

Suosittelemme