Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

HUSin johtaja: Uudellamaalla koronatilanne niin paha, että alueelle käyttöön tiukemmat ehdot – anniskelu ravintoloissa loppuisi jo kello 22

Muita alueita tiukempia rajoituksia pohditaan parhaillaan etenkin Uudellamaalla, jossa korona on leviämässä vauhdilla.

Ronny Höglund viettää iltaa ravintola O´Learysissa Helsingissä
Ronny Höglund seurasi perjantaina jääkiekko-ottelua ravintolassa. Hän ajattelee, että koronan kanssa on opittava olemaan, tekemään töitä ja katsomaan lätkääkin, koska se tuskin katoaa maailmasta nopeasti. Kuva: Pekka Tynell / Yle
Tero Valtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Uudellemaalle on todennäköisesti tulossa ensi viikolla muita alueita tiukemmat koronarajoitukset.

Valtioneuvosto on antanut uusia ravintoloita ja yökerhoja koskevia rajoituksia, jotka tulevat voimaan torstaina 8. lokakuuta. Valtioneuvoston asetuksen mukaan ravintolaa saa pitää auki enintään kello yhteen saakka yöllä ja anniskelun on loputtava puoliltaöin.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoo, että ainakin Uudellemaalle valmistellaan jo koko maata koskevaa asetusta tiukempia rajoituksia.

Arvion alueen tilanteesta tekee asiantuntijalausunnon antava Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Lausunnossa otetaan huomioon sosiaali- terveysministeriön asettaman tilannekuva- ja mallinnusryhmän sekä sairaanhoitopiirin elueellisen yhteistyöryhmän näkemys.

Alueellisiin yhteistyöryhmiin kuuluvat myös aluehallintovirastot. Valtioneuvosto tekee lausunnon perusteella päätökset tiukemmista rajoituksista.

Lasse Lehtonen, hallintoylilääkäri, HUS
HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Kuva: Markku Pitkänen / Yle

– Pitäisin varsin todennäköisenä, että Uudenmaan alueellinen elin ensi viikolla toteaa kiihtymisvaiheen olemassaolon ja siitä seuraa aluehallintovirastolle toimintavelvoite toteuttaa tämä valtioneuvoston asetus näistä aukioloajoista, Lehtonen sanoo.

Maakunnissa, joissa taudin todetaan olevan kiihtymisvaiheessa, kuten Uudellamaalla voidaan asettaa valtakunnallista rajoitusta tiukempia säännöksiä. Niiden mukaan anniskelu loppuisi jo kello 22 ja ravintolan pitäisi sulkea ovensa kello 23. Lisäksi ravintola saisi ottaa sisään vain puolet nykyisestä enimmäisasiakasmäärästä.

Ruokaravintolat selvinnevät rajoituksista pienemmin kolhuin

Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan ravintola Kappelin johtajan Santeri Uusitalon mukaan pahiten rajoituksista ovat kärsimässä yökerhot. Uusitalon mukaan rajoituksilla voi kuitenkin olla vaikutusta ihmisten haluun lähteä liikkeelle ylipäätään.

Ravintola Kappelin ravintolapäälikkö Santeri Uusitalo
S-ryhmän suurimmalle alueosuuskaupalle HOK-Elannolle kuuluvan ravintola Kappelin johtaja Santeri Uusitalo on huolissaan rajoitusten vaikutuksesta ihmisten palvelujen käyttöön Kuva: Pekka Tynell / Yle

– Meille aukioloaikaa koskevat rajoitukset eivät suoraan vaikuta, koska suljemme muutoinkin klo 23.

Uusitalo sanoo, että tilanne on hänen vetämässään Kappelissakin toinen, jos käyttöön otetaan kiihtymisvaiheen tiukemmat rajoitukset. Asiakaspaikoista häviäisi puolet. Uusitalon vetämä Kappeli kuuluu S-ryhmän suurimmalle alueosuuskaupalle HOK-Elannolle.

Helsingin keskustassa iltaa viettänyt Monna Blom arvelee, että uudet rajoitukset eivät hänen suunnitelmiinsa suuresti vaikuta.

Ravintola Kappelissa iltaa viettää Manno Blom
Monna Blom tapasi ystävänsä ruokaravintolassa Helsingin ydinkeskustassa. Kuva: Pekka Tynell / Yle

– Käyn mielelläni ravintolassa syömässä, mutta myöhäistä yöelämää en kauheasti harrasta, Blom sanoo.

Sporttibaari O`Learysiin jääkiekkoa seuraamaan tullut Ronny Höglund kertoo olevansa huolissaan koronan aiheuttamasta tilanteesta Suomessa.

– Suomen talous ei kestä, jos palveluja ei voida pyörittää, Höglund sanoo.

Hän kertoo pohtineensa rajoitusten todellista vaikutusta koronan leviämisen ehkäisemisessä.

– Tuleeko tartunta ennen puoltayötä vai sen jälkeen, en osaa sanoa.

" Tämän kanssa on opittava elämään"

Höglund sanoo, että on vaikea arvioida, miten tehokkaita rajoitukset todella ovat. Höglund ajattelee, että koronan kanssa on opeteltava olemaan, elämään, tekemään töitä ja katsomaan lätkääkin.

– Itse ajattelen, että tämän kanssa on nyt opittava elämään. Kyllä tämä tilanne varmasti menee tästä parempaan suuntaan, mutta ehkä korona ei mene kokonaan pois nopeasti maailmasta.

Korona keskeytti työkseen ympäri maailmaa matkustavan Höglundin työmatkat käytännössä kokonaan.

– Nyt pitäisi myydä, mitä ensi vuonna menee. Se on ongelma, Höglund sanoo.

Myös HOK-Elannolle kuuluvaa ravintola Kappelia vetävä Santeri Uusitalo muistuttaa, että uusilla rajoituksilla voi olla merkittävä vaikutus ihmisten toimeliaisuuteen ja palvelujen käyttöön ylipäätään.

Helsinkiläisen ravintola Roskapankin ravintolapäällikkö Kalle Seperi pitää rajoituksia vakavana uhkana yrityksille ja työpaikoille.

Ravintola Roskapankin ravintolapäälikkö Kalle Seperi
Ravintola Roskapankin ravintolapäällikkö Kalle Seperi kertoo olevansa erityisen huolissaan ravintola-alan työpaikoista. Kuva: Pekka Tynell / Yle

– Vaikein tilanne on yökerhoilla, mutta kiihtymisvaiheen rajoitukset veisivät meiltäkin hyvin tärkeitä tunteja, Seperi sanoo.

Kauppakeskus Triplassa Sporttibaari O`Learysin ravintolapäällikkönä työskentelevä Emilia Karlsson sanoo, että urheilutapahtumien kato on näkynyt suoraan kävijämäärissä.

Karlsson pelkää, että ravintoloita koskevia rajoituksia voi seurata uudet tapahtumia sääntelevät rajoitukset.

O´Learys ravintolan ravintolapäälikkö Emilia Karlsson
Emilia Karlsson kertoo, että O`Learysin suosituin annos ottelupäivinä on Wingsit, mutta nyt niitä menee koronan vuoksi vähemmän. Kuva: Pekka Tynell / Yle

– Jännittyneenä odotan, miten nämä uudet rajoitukset vaikuttavat, Karlsson sanoo.

Mara: Yritykset ajautuvat kuilun partaalle

Matkailu- ja ravitsemisalan etuja valvovan Maran mukaan ravintola-ala pelkää myynnin romahtamista uusien koronarajoitusten takia. Maran mukaan rajoitukset ovat ajamassa alan yritykset kuilun partaalle.

Maran mukaan isojen yökerhojen omistajat ovat jo ilmoittaneet, että he sulkevat ovensa uusien rajoitusten jälkeen.

Alan etujärjestö arvioi, että rajoitusten takia ravintoloista ja yökerhoista häviää korona-ajaksi noin 20 000 työpaikkaa. Ala työllistää tällä hetkellä noin 70 000 työntekijää.

Erityisen kovina alalle järjestö pitää koronan alueellisia kiihtymisvaiheen rajoituksia, jotka määräävät rajoittamaan tarvittaessa ravintoloiden asiakaspaikat puoleen normaalista ja sulkemaan ravintolat ilta kymmeneen mennessä.

Korjattu 5.10.2020 klo 11 Korjattu: Jutun neljättä kappaletta täsmennetty: Arvion alueen tilanteesta tekee asiantuntijalausunnon antava Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (TLH). Lausunnossa otetaan huomioon sosiaali- ja terveysministeriön asettaman tilannekuva- ja mallinnusryhmän sekä sairaanhoitopiirin alueellisen yhteistyöryhmän näkemys, johon kuuluvat myös aluehallintovirastot. Aiemmin jutussa luki, että Lehtosen mukaan käytännössä harkinnan alueen tilanteesta tekevät aluehallintovirasto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Lue myös:

Uudenmaan ravintoloilla on vielä pientä toivoa tiukkojen rajoitusten suhteen, jos "ihmiset uskovat puhetta", sanoo STM:n hallitusneuvos

Ravintoloiden lopetettava anniskelu puoliltaöin ja suljettava ovensa kello 1 lokakuun 8. päivä alkaen – Yle seurasi hallituksen tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä

Valtiovarainministeri Vanhanen haluaa yrityksille uuden mittavan yleistuen – kokonaissumma nousemassa ainakin yli sataan miljoonaan

Suosittelemme