Hyppää sisältöön

Venäjä ja USA neuvottelevat ydinaseiden rajoittamisesta Helsingissä – Venäläislehti: Huomenna selvinnee, onko sopimus mahdollinen

Presidentti Sauli Niinistö vahvistaa tapaamisen Ylelle. Neuvottelujen aiheena on virallisesti strateginen tasapaino.

Käytöstä poistettu strateginen mannertenvälinen Titan II -ohjus Sahuaritan museossa Arizonassa. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvallat ja Venäjä neuvottelevat strategisesta tasapainosta Helsingissä huomenna maanantaina, kertoo venäläinen uutistoimisto Tass. (siirryt toiseen palveluun) Käytännössä kyse on ydinaseiden rajoittamisesta.

Venäjän ulkoministeriö vahvistaa uutistoimistolle, että konsultaatioita käydään 5. lokakuuta Helsingissä.

Venäläisen Kommersant-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Venäjän valtuuskuntaa johtaa varaulkoministeri Sergei Rjabkov ja Yhdysvaltain valtuuskuntaa presidentin asevalvonnan erityisedustaja Marshall Billingslea.

Maiden välillä nyt voimassa oleva, ydinaseita rajoittava niin sanottu Uusi Start -sopimus päättyy helmikuussa. Maat ovat käyneet neuvotteluja uudesta sopimuksesta, mutta ne eivät ole edenneet.

Yhdysvallat on asettanut sopimukselle ehtoja, joita Venäjä ei ole valmis hyväksymään. Venäjä on esittänyt, että Uusi Start -sopimusta jatketaan alkuperäisessä muodossa.

Edellisen kerran valtuuskunnat tapasivat elokuussa Wienissä.

Kommersantin mukaan Helsingissä selviää, pystyvätkö Yhdysvallat ja Venäjä tekemään ydinaseiden rajoittamisesta ylipäätään sopimuksia, ja jos, niin missä ajassa.

Lehden mukaan on mahdollista, että tapaaminen päättyy ilman tuloksia. Tuolloin ydinaseneuvottelut olisivat viimeiset ennen Yhdysvaltain marraskuun alussa käytäviä presidentinvaaleja.

Suomi toivottaa tervetulleeksi

– Myös edellisellä kierroksella 2017 Yhdysvaltain ja Venäjän varaulkoministerit olivat Helsingissä. Nyt on uusi kierros alkanut kesällä Wienissä ja toivotamme neuvottelijat jälleen tervetulleiksi, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo lausunnossaan Ylelle.

Yhdysvaltain ja Venäjän neuvottelijat tapaavat presidentti Niinistön ja ulkoministeri Pekka Haaviston heti neuvottelujen jälkeen.

Suosittelemme sinulle