Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Vaasan sairaanhoitopiirissä ollaan jo lähellä koronaepidemian leviämisvaihetta – uusia vahvoja suosituksia, lukiot ja ammattikoulu etäopetukseen

Kahden viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden on sairaanhoitopiirin alueella 43,5 ja Vaasassa jo yli 80. 

Vaasan lyseon lukio
Korkeakoulut olivat jo päättäneet etäopetukseen siirtymisestä, nyt myös lukiolaiset ja ammattikoululaiset siirtyvät etä- tai vuoro-opetukseen maanantaista alkaen. Kuva: YLE / Hans-Mikael Holmgren
Minna Salomäenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella ollaan lähellä COVID-19-epidemian leviämisvaihetta. Kahden viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden on sairaanhoitopiirin alueella 43,5 ja Vaasassa jo yli 80. Positiivisten näytteiden osuus on jo yli 2% ja tartuntojen päivittäinen kasvunopeus yli 10%.

Leviämisvaiheen kriteerejä on viisi, ja ainoastaan yksi niistä jää täyttymättä. Sairaalahoidossa ei ole tällä hetkellä yhtään potilasta.

Tartuntaketjujen jäljitettävyys on sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan kuluneen viikon aikana heikentynyt huomattavasti eikä suurin osa tartuntaketjuista ole enää selvillä. Tartuntojen määrä on tällä hetkellä 173, eli sunnuntainkin aikana uusia tartuntoja todettu 14.

Lue seuraavaksi: Vaasassa kymmeniä uusia koronatartuntoja opiskelijoilla – karanteeniin joutunut tai joutumassa yli tuhat henkilöä

Sairaanhoitopiiri antoi sunnuntaina uusia suosituksia koskien muun muassa toisen asteen oppilaitoksien ja korkeakoulujen siirtymistä etäopetukseen kahdeksi viikoksi. Lisäksi muistutetaan kasvomaskien käytöstä ja riittävistä turvaväleistä.

Sunnuntaina kokoontunut Pohjanmaan alueellinen koronakoordinaatioryhmä totesi tartuntojen leviävän erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa, joista suurin osa on opiskelijoita. Moni sairastaa koronavirusinfektion vähäoireisena tai jopa oireettomana ja saattaa levittää tartuntaa tietämättään.

Ryhmä muistuttaakin henkilöitä, jotka ovat olleet selvässä altistumisvaarassa, esimerkiksi edellisviikkojen opiskelijatilaisuuksissa, joissa on jo todettuja koronavirustartuntoja tai muissa aiemmin ilmoitetuissa altistumistilanteissa, hakeutumaan vähäistenkin hengitystieinfektio-oireiden takia koronavirustestaukseen ja välttämään sosiaalisia kontakteja.

Toisen asteen oppilaitokset myös etäopetukseen

Vaasan lukiot ja muut toisen asteen oppilaitokset sekä korkeakoulut siirtyvät kahdeksi viikoksi etäopetukseen tai vuoro-opetukseen maanantaista 5.10. alkaen niin, että riittävät turvavälit pystytään huomioimaan. Myös kasvomaskeja on käytettävä.

Vaasan kaupunki ottaa yhteyttä kouluihin koskien oppilaitoskohtaisia järjestelyjä aikavälillä ma 5.10. – pe 16.10. Yliopisto ja ammattikorkeakoulu ovat tehneet jo aiemmin päätöksen etäopetukseen siirtymisestä.

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella kaikissa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintapisteissä opiskelijaharjoittelut siirtyvät kahdeksi viikoksi tauolle 5.10 alkaen. Alueen oppilaitoksista ei tule myöskään mennä harjoitteluun sairaanhoitopiirin ulkopuolelle.

Ryhmä linjasi myös, että suuria tapahtumia ei tule myöskään nyt järjestää, mikäli turvavälejä ei kyetä turvaamaan. Myös osallistumista suuriin tapahtumiin on syytä välttää, ellei 1–2 metrin turvavälejä pystytä noudattamaan.

Toivomuksena on myös, että kauppojen ja muiden yleisten tilojen omistajat ja palveluiden tarjoajat edellyttävät työsuojelullisista syistä henkilöstöltään ja asiakkailtaan kasvomaskin käyttöä. Lisäksi tulee varmistaa, että kaikissa tilanteissa noudatetaan 1–2 metrin turvavälejä.

Suosittelemme