Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Anni Vuohijoki kertoo suuresta tragediastaan, jonka jälkeen hän oppi avaamaan suunsa paremmin, kun mieltä painaa: "Olen ollut tarkempi sanomaan ääneen, etten jaksa"

Painonnostaja Anni Vuohijoki painottaa henkisen valmennuksen tärkeyttä urheilussa. Katso Vuohijoen haastattelu Ylen aamussa jutun pääkuvasta.

Joel Holma
Avaa Yle-sovelluksessa

Katso koko haastattelu klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Painonnostaja Anni Vuohijoki on puhunut paljon urallaan henkisen hyvinvoinnin tärkeydestä urheilussa, eikä Yle Urheilun tuore kysely yllättänyt häntä.

Lähes 70 prosenttia kyselyyn vastaajista kertoi kokeneensa uransa aikana mielenterveyden häiriöitä. Lisäksi vain joka viides Yle Urheilun kyselyyn vastannut huippu-urheilija oli tyytyväinen heille tarjottuihin henkisen tuen palveluihin. Tulokset kertovat tilanteesta vuodesta 2010 tähän päivään.

Vuohijoki uskoo, että urheilijat uskaltavat nykyään kertoa paremmin tunteistaan kuin aiemmin.

– Urheilukulttuuri on muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana avoimemmaksi. Sosiaalinen media mahdollistaa, että voimme avoimemmin puhua huonoista päivistä ja mielenterveysongelmista, Vuohijoki kertoi maanantaina Ylen aamussa.

– Jos 68 prosenttia väittää kokevansa mielenterveyden häiriöitä, pitää siihen puuttua.

Vuohijoki painottaa, että urheilijoiden pitäisi oppia käyttämään henkisiä voimavaroja apuna urheilussa.

Näin suomalaiset tähtiurheilijat reagoivat Ylen mielenterveyskyselyn tuloksiin – NHL-konkari: "Ammattiavun saamisen ei pitäisi olla enää tabu"

Vuohijoki kertoi suuresta tragediastaan, joka on vaikuttanut hänen suhtautumiseensa mielenterveyden ongelmista puhumiseen.

– Omat mielenterveysongelmani kytkeytyvät siihen, kun veljeni kuoli. Siitä seurannut posttraumaattinen stressi aiheutti masennuksen. Sieltä sain kuitenkin pelimerkkejä urheilu-uralleni. Olen ollut tarkempi sanomaan ääneen, etten jaksa.

Vuohijoki korostaa myös, miten suhtautuu nykyään eri tavalla urheiluun kuin aiemmin.

– 24–25-vuotiaana muutin suhtautumistani urheiluun. Etsin nyt paljon enemmän positiivisia juttuja. Nykyään myös henkinen valmennus on koko ajan mukana.

Videolla haastatellaan myös psykologi Satu Kaskea.

Päivitetty jutun pääkuvaa 5.10.2020 klo 9.00.

Lue myös:

Olympiakomitean pomo myöntää: huippu-urheilijoiden mielenterveyden häiriöihin reagoiminen on Suomessa alkumetreillä ja tukea saa liian pieni ryhmä

Huippu-urheilijoiden mielenterveyspalveluja on alettu rakentaa, mutta Olympiakomitean jättävä urheilupsykologi myöntää puutteet: "Myös huippu-urheilun on otettava mielenterveyttä enemmän huomioon"

Suomalaisasiantuntija pitää mielenterveyskyselyn tuloksia hälyttävinä – psykiatri yllättyi huippu-urheilijoiden kokemuksista: “Lukema on korkeampi kuin väestössä keskimäärin”

Suosittelemme sinulle