Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Törkeää kaahailua aiempaa enemmän sekä valtateillä että taajamissa – Sisä-Suomen poliisin ylikomisario kuvailee käytöstä järjettömäksi

Törkeisiin ylinopeuksiin ei ole näkyvissä muutosta, sillä kaahailut jatkuvat viikonlopusta toiseen.

Poliisin hihamerkki
Poliisin mukaan ylinopeuksille ei ole yhtä selitys, vaan ilmiö on euroopanlaajuinen. Kuvituskuva. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Elli Tervo
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisi joutuu puuttumaan aiempaa enemmän kaahailuun, tiedottaa Sisä-Suomen poliisi.

Liikennettä valvotaan niin paljon kuin ehditään, mutta partioilta tulevien kommenttien mukaan kuskeilta ei ehditä ottaa kuin kortit pois ja määrätä ajokieltoon, liikennepoliisiyksikön ylikomisario Jari Näkki sanoo.

– Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta, mistä tämä järjettömyys johtuu. Poliisihallituksen kyselyssä Euroopan liikennepoliisiverkolle kävi ilmi, että kyseessä on yleiseurooppalainen ilmiö, ei vain Sisä-Suomen tai Suomen, Näkki toteaa.

Poliisi kirjasi tänä vuonna koko Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella 677 epäiltyä törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista elokuun loppuun mennessä. Vastaava luku viime vuoden elokuun lopussa oli 417.

Rajuimmat ylinopeudet keskittyvät isoille valtateille, mutta liikenneturvallisuutta vaarannetaan törkeästi niin valtateillä kuin taajamissakin.

– Järjetön kaahaaminen on oman ja muiden tielläliikkujien hengellä leikkimistä. Näiltä kaahareilta voisi kysyä ymmärtävätkö he, että voivat tappaa ajamisellaan itsensä, kaverit kyydissä tai täysin sivullisia. Yksikin omien rajojen kokeilu autolla maantiellä voi olla se viimeinen, Jari Näkki pohtii.

Törkeitä kaahailijoita löytyy sekä autoilijoista että moottoripyöräilijöistä. Näkin mukaan nuoret kuskit nousevat huolestuttavasti esiin tilastoissa.

– Valitettavasti siellä on nuoria, ja poikkeusluvallakin ajokortin saaneita paljon.

Törkeisiin ylinopeuksiin ei ole näkyvissä muutosta. Esimerkiksi kuluneena viikonloppuna lauantain alkuillan ja yökahden välissä Sisä-Suomen poliisi määräsi kahdeksan kuljettajaa ajokieltoon törkeän liikenneturvallisuusepäilyn vuoksi.

Tilastojen valossa törkeiden liikenneturvallisuuden vaarantamisien määrät ovat kasvaneet Sisä-Suomen poliisin toiminta-alueella erityisesti Jyväskylässä, Tampereella, Nokialla, Valkeakoskella ja Jämsässä.

Kaahailut ovat vähentyneet vain muutamissa kunnissa, kuten Keski-Suomessa Multialla, Kinnulassa ja Uuraisilla, ja Pirkanmaalla Ikaalisissa ja Ylöjärvellä.

Lue myös:

Koronalla on suora yhteys rajusti lisääntyneisiin törkeisiin ylinopeuksiin – ”Tilanne on nuorten kannalta ihan hirveä”

Poliisi huolestui törkeiden ylinopeuksien lisääntymisestä: "Teillä on nyt enemmän tilaa testata auton tehoja"

Suosittelemme sinulle