Hyppää sisältöön

Työryhmä suosittelee: kauppojen ja muiden elinkeinonharjoittajien pitäisi edellyttää asiakkailta maskien käyttöä pääkaupunkiseudulla

Riskiravintoloihin puututaan täsmätoimin ja yksittäisiä ravintoloita voidaan sulkea pääkaupunkisedulla, jos ne eivät noudata määräyksiä.

Pääkaupunkiseudulla käyttöön uusia keinoja koronaepidemian hillitsemiseksi
Pääkaupunkiseudulla käyttöön uusia keinoja koronaepidemian hillitsemiseksi
Vesa Marttinen,
Esa Koivuranta
  • Pääkaupunkiseudulle on annettu vahva suositus, että yksityiset elinkeinonharjoittajat – kuten kaupat ja kauppakeskukset – edellyttäisivät asiakkailtaan kasvomaskin käyttöä kaikissa tilanteissa.
  • Ravintoloiden valvontaa tehostetaan puuttumalla ravintoloissa tapahtuviin riskitilanteisiin. Yksittäisiä ravintoloita pääkaupunkiseudulla voidaan sulkea, jos niissä ei noudateta määräyksiä.
  • Pääkaupunkiseudulla suositellaan myös erityisen varovaisuuden noudattamista yksityistilaisuuksien järjestämisessä.
  • Tänään tiistaina kello 12.45 pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä piti tiedotustilaisuuden. Voit katsoa koko tilaisuuden tallenteena jutun lopusta.
  • Tilaisuuden hetki hetkeltä -seuranta on luettavissa alla.
  • Lue myös: Markettien oville ei tule vartijaa vahtimaan maskin käyttöä, vaikka maskisuositusta ollaan tiukentamassa

Klo 13.36 Vapaavuorelta tylyt terveiset valtioneuvostolle

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi loppupuheenvuorossaan, että koronavirusepidemian leviämisvaiheen kriteereistä noin puolet täyttyy jo alueella.

Helsingissä tuorein ilmaantuvuusluku, eli tartuntojen määrä sataa tuhatta asukasta kohden edeltävien kahden viikon aikana on jo 83.

Juuri ennen koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuuden alkua pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi Twitterissä, että sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee hallitukselle laajaa toimenpidekokonaisuutta, jolla koronavirusepidemian leviämistä voidaan estää. Asia tuodaan hallituksen neuvotteluun mahdollisesti jo ensi viikolla

Vapaavuori välitti tilaisuudessa terveisensä valtioneuvostolle.

– En halua ryhtyä pääministeriä enkä hallitusta neuvomaan, mutta totean kuitenkin, että kyse on paitsi terveyskriisistä, myös sosiaalikriisistä ja talouskriisistä. Ja talouskriisi tarpeeksi pahaksi äityessään voi aiheuttaa myös uusia terveysongelmia, jotka saattavat tietyssä tapauksissa olla jopa koronaa vakavampia.

Vapaavuori sanoi lopuksi myös toivovansa, että uusia toimenpiteitä tehdessä maan hallitus voisi käydä keskustelua metropolialueen edustajien kanssa.

Klo 13.25 Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen: yksittäisiä ravintoloita voidaan sulkea, jos määräyksiä ei noudateta

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen esitteli puheenvuorossaan kolme koordinaatioryhmän sopimaa paikallista keinoa epidemian hillitsemiseksi.

Näistä ensimmäinen on kriisiravintoloiden tunnistaminen. Tällä pyritään siihen, että kaikkia ravintoloita ei tarvitsisi sulkea. Tarkoitus on Viljasen mukaan varmistaa, että ravintoloissa tapahtuviin riskitilanteisiin voidaan puuttua tehokkaasti. Tässä tehdään tehokasta yhteistyötä kaupunkien ja aluehallintoviraston välillä. Virasto voi antaa määräyksiä toiminnan korjaamiseksi tai tietyissä tilanteissa jopa sulkea yksittäisen ravintolan määräajaksi.

Toinen keino on vahva suositus kasvomaskien käytöstä. Suositus koskee Viljasen mukaan kaikkia yksityisiä elinkeinonharjoittajia, joiden tiloissa tapahtuu asiakaskohtaamisia. Elinkeinonharjoittajien suositellaan edellyttävän asiakkailtaan kasvomaskien käyttämistä kaikissa tilanteissa.

Voimassa oleva laki ei mahdollista maskipakkoa, siksi vahva suositus on tärkeä, Viljanen korostaa.

Kolmantena asiana hän mainitsee pidättäytymisen yksityistilaisuuksien järjestämisestä. Viljasen mukaan merkittävä osa uusista tapauksista on liittynyt yksityisiin juhliin, opiskelijabileisiin tai vastaaviin. Nyt ryhmä suosittelee erityistä varovaisuutta ja pidättyväisyyttä tällaisten tilaisuuksien järjestämisessä.

Klo 13.21 Helsingin kaupunki tiedotti: korostuneen riskin ravintoloihin puututaan täsmätoimin

Helsingin kaupunki tiedottaa (siirryt toiseen palveluun), että pääkaupunkiseudulla on linjattu uusista keinoista koronaepidemian leviämisen hillitsemiseksi.

Koronakoordinaatioryhmä on päättänyt tehostaa ravintoloiden valvontaa ja puuttua täsmätoimin korostuneen riskin ravintoloihin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että pääkaupunkiseudulta etsitään ravintolat, jotka eivät noudata tartuntatautilain ja sen mukaan annetun asetuksen mukaisia velvoitteita tai eivät muuten pysty varmistamaan terveysturvallisia olosuhteita.

Tiedotteessa kerrotaan, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto tarkastaa ravintolat kohdennetusti. Jos terveysturvallisuudessa esiintyy puutteita tai korkean riskin toiminta jatkuu, aluehallintovirasto voi antaa määräyksiä toiminnan korjaamiseksi tai sulkea ravintolan määräajaksi. Toimintamalli tulee voimaan heti.

Lisäksi suositellaan, että yksityiset elinkeinonharjoittajat edellyttäisivät asiakkailtaan kasvomaskin käyttöä kaikissa tilanteissa. Suositus koskee esimerkiksi kauppoja, kauppakeskuksia, kulttuuripalveluita ja urheilutapahtumia. Voimassa oleva lainsäädäntö ei mahdollista kasvomaskin käyttövelvollisuuden asettamista julkisissa palveluissa.

Pääkaupunkiseudulla on päätetty myös suositella erityisen varovaisuuden noudattamisesta yksityistilaisuuksien järjestämisessä, sillä merkittävä osa koronaviruksen leviämisestä on liittynyt yksityistilaisuuksiin tai vapaa-ajan viettoon yksityisissä tiloissa.

Klo 13.16 Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä: metropolialue pidettävä toimintakykyisenä

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä painottaa puheenvuorossaan taloudellista näkökulmaa. Mäkelän mukaan vaikeuksien volyymi metropolialueella on moninkertainen moniin muihin alueisiin verrattuna.

– Korona on tulokriisi, ja siksi pyritään toimimaan niin, että yhteiskunta pysyy avoimena.

Mäkelän mukaan alueella tarvitaan yhteistyötä ja yhteisiä linjauksia.

– Jos eräänlaisena tunnuslukuna ajatellaan esimerkiksi kuluneiden viiden vuoden ajalta valtion tuloveron tuoton kasvua, siitä 88 prosenttia tulee Helsingin, Espoon ja Vantaan alueelta.

Klo 13.10 Uusi verkkosivu perustettu, HUSissa kampanja altistumisten nollaamiseksi

HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo, että alueellinen koronakoordinaatioryhmä on perustanut uuden nettisivun, jossa näkyy ajantasainen koronatilanne. Sivu on linkitetty kaikkien kuntien omille sivuille sekä THL:n sivuille.

– HUSissa olemme nyt käynnistäneet henkilöstön altistumisen nollaan -kampanjan. Monilla erilaisilla tavoilla pyrimme estämään kaikenlaiset altistumiset sekä työtovereista että potilaista.

Klo 13.05 THL:n Mika Salminen: tänään syksyn korkein luku, 227 tapausta

THL:n johtaja Mika Salminen kertoo pääkaupunkiseudun koronavirustilanteesta.

Salmisen mukaan tilanne Suomessa on muuttunut viime viikkojen aikana merkittävästi. Salmisen mukaan Suomessa on nyt todettu kaikkiaan 10 929 tapausta. Tämän päivän lisäys aiempiin on 227 tapausta, mikä on syksyn korkein luku. Tiistain luvut ovat tosin pääsääntöisesti muita viikonpäiviä korkeammat, koska viikonlopun tapaukset näkyvät yleensä siinä.

Epidemia näyttää Salmisen mukaan seuraavan kausivaihtelun mallia, jossa kesällä on rauhallisempaa ja syksyllä on taas nousua. Näin näyttää tapahtuvan lähes kaikkialla Euroopassa, vaikka erilaiset rajoitukset ovat kesän tilanteeseen toki vaikuttaneet.

Suomessa tilanne on Salmisen mukaan parempi kuin monissa muissa maissa. Monin paikoin on menty reippaasti yli kevään tapauslukujen, mutta Suomessa ei ihan vielä olla siinä tilanteessa.

Tämän päivän lukujen osalta Helsingin luku ei ollut maan korkein, vaan ykköspaikka on nyt Vaasassa. Koko maan lähes 11 000 tapauksesta 67 prosenttia on ollut HUS-alueella, mikä osin selittyy alueen suurella väkimäärällä.

Pääkaupunkiseudulla ollaan nyt kiihtymisvaiheessa. Nyt on pyrittävä tekemään paikallisia toimia sen eteen, että seuraavaan vaiheeseen ei jouduttaisi.

Klo 12.55 Helsingin pormestari Jan Vapaavuori: tilanne monelta osin jopa vaikeampi kuin keväällä

Ensimmäisenä puheenvuoron sai Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Vapaavuoren mukaan koronatilanne on viime viikkojen aikana pahentunut pääkaupunkiseudulla olennaisesti, mutta ainakin toistaiseksi tilanne on vielä parempi kuin keväällä.

Tilanteen hoitaminen on Vapaavuoren mukaan nyt kuitenkin monelta osin vaikeampaa kuin keväällä, sillä laajoja rajoituksia ei ole voimassa. Tällaisessa tilanteessa pitää tasapainoilla sosiaalisten, taloudellisten ja muiden ulottuvuuksien välillä, mikä tekee tilanteesta vaikean.

Lisäksi alueellisia ja paikallisia viranomaisia on paljon, ja päätöksenteossa joudutaan tasapainoilemaan erilaisten ulottuvuuksien välillä.

– Tärkein viesti tähän alkuun on, että me täällä läsnä olevat olemme niitä paikallisia viranomaisia ja pyrimme hoitamaan tilannetta mahdollisimman paljon yhdessä, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuoren mukaan pyrkimyksenä sellaisten tilanteiden välttäminen, jossa pääkaupunkiseudun kaupungeissa olisi voimassa keskenään erilaisia rajoituksia tai suosituksia.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä perustettiin syyskuussa vahvistamaan yhteistä tilannekuvaa ja valmistelemaan alueellisia toimia. Ryhmään kuuluvat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, HUS ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Ihmisiä syömässä ravintolassa.
Pääkaupunkiseudun koronatilanteen hoitoon odotetaan tänään tiistaina uusia linjauksia ja suosituksia. Toimittajana Tero Valtanen, kuvaajana Matti Myller.

Lue seuraavaksi:

Uusimmat tiedot koronapandemiasta

Uusimmat tiedot koronatilanteesta Uudellamaalla

Keskustelu on avoinna 7.10. klo 23:een asti.

Suosittelemme sinulle