Hyppää sisältöön

Lentokoneen nousun estäminen, rekkaliikenteen tukkiminen – Elokapinan kokouspöytäkirjat paljastavat, millaista kapinointia liikkeessä suunnitellaan

Hallitusta kritisoiva ilmastoliike aikoo jatkaa kansalaistottelemattomuutta.

Poliisi kantoi Elokapinan mielenosoitukseen osallistuneita pois kadulta Helsingin Kaisaniemessä viikonloppuna. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Elokapina-liikkeeltä, joka häiritsi viikonloppuna liikennettä Helsingin Kaisaniemessä, voi odottaa lisää kansalaistottelemattomuutta tulevaisuudessa.

Näin voi päätellä Elokapinan syyskapinaan liittyvistä kokouspöytäkirjoista ja muistioista sekä liikkeen verkkofoorumilla käydystä keskustelusta, joihin Yle on tutustunut.

Syyskapinalla viitataan lokakuun ensimmäiseen viikkoon, jonka aikana liike järjestää erilaisia tapahtumia ja jakaa tietoa toiminnastaan. Lauantainen mielenosoitus kuului viikon päätapahtumiin.

Mielenosoituksen piti kulkea ennakkoilmoituksen mukaan Rautatientorilta Hakaniementorille, mutta osallistujat pysähtyivät Unioninkadulle ja Kaisaniemenkadulle, missä mielenosoittajat alkoivat tukkia liikennettä. He eivät uskoneet poliisin poistumiskäskyä, ja lopulta poliisi sumutti kadulla istuneita.

Mielenosoittajat eivät totelleet poliisin poistumiskäskyä Kaisaniemessä, ja lopulta poliisi sumutti kadulla istuneita. Kuva: Elokapina, GIF-animaatio: Silja Viitala / Yle

Lokakuun ensimmäisen viikon aktivismia oli suunniteltu kuukausien ajan. Kesällä järjestetyssä kokouksessa liikkeen aktiivit pohtivat yhtenä mahdollisena toimena “lentokenttäaktiota”. Jutun kursivoidut kohdat ovat peräisin syyskapinan järjestämiseen liittyvästä kokouspöytäkirjasta.

Ruotsin porukan tyyppinen lentokenttäaktio, lentokoneen lähdön estäminen. Oli päässyt hyvin medioihin.

Tämä maininta viitannee kesän tapaukseen, jossa kaksi aktivistia viivytti lentoa (siirryt toiseen palveluun) Göteborgista Tukholmaan. Lisäksi lentokentällä oli muita aktivisteja vastustamassa lentoyhtiö SAS:n valtiontukia.

Elokapinan listalla oli myös useita muita vaihtoehtoja, kuten Helsingin pääkadun Mannerheimintien liikenteen pysäyttäminen tai Katajanokan sillan tukkiminen rekkaliikenteeltä.

Helsingin Katajanokkaan menevä ainoa silta, sen blokkaaminen voisi olla merkittävää, ja olisi helppoa. Rekkoja kulkee paljon siitä. “Melkoinen pullonkaula”.

Tieblokki on hyvä yleisluontoisena aktiona. Helppo toteuttaa massana. “Anteeksi, mutta meillä on ilmastohätätila”. Voi kohdistua esim. rekkaliikenteeseen. Esim. Mannerheimintie poikki vaan.

“Paljon häiriötä isolla porukalla”

Elokapina on kansainvälisen ilmastoverkoston Extinction Rebellionin vuonna 2018 perustettu Suomen haara.

Se ottaa toiminnassaan mallia muissa maissa toteutetusta aktivismista. Eloliikkeen jäseniä on Suomessa jo aiemmin osoittanut mieltään muun muassa Fortumin hiilivoimala-hanketta vastaan, ollut nälkälakossa ja yrittänyt estää luksusristeilijän lähdön Helsingistä.

Kokemusta on myös Mannerheimintien liikenteen vaikeuttamisesta (siirryt toiseen palveluun).

Elokapina ei ole Greenpeacen tapainen keskusjohtoinen järjestö, vaan aktivistit sopivat toiminnasta yhdessä netissä ja kokouksissa.

Liike uskoo kansalaistottelemattomuuteen, väkivallattomaan vastarintaan ja suoraan demokratiaan. Liikkeen mielestä pelkät pyynnöt tai kirjoitukset eivät tepsi poliitikkoihin.

Liike pyrkii järjestämään toistuvasti isoja tempauksia, jotka jäävät ihmisten mieleen ja rohkaisevat uusia ihmisiä liittymään mukaan. Liikkeen kokouspöytäkirjassa luetellaan lukuisia mahdollisia kohteita.

Paljon häiriötä isolla porukalla, ilmastohätätilan toitottamista myös. Kohteina: Poliittinen järjestelmä ja päättäjät (heidän blokkaus kuten Briteissä aikovat tehdä?), kunnalliset poliitikot ja kansalliset poliitikot. Pankit, infrastruktuuri, pahimmat suuryritykset, satamat, risteilyt… metsäteollisuus, turveteollisuus.

Elokapinan tavoitteena on saada suuret ihmismassat mukaan ja levittää toiminta koko Suomeen.

Liike vaatii hallitukselta välittömiä ilmastotoimia, joiden kunnianhimon pitää olla huomattavasti nykyistä korkeampi. Yle on aiemmin avannut liikkeen ideologiaa laajasti tässä jutussa.

Hallituksen päätökset kismittävät

Elokapina pettyi raskaasti hallituksen budjettiriihessä syyskuussa tekemiin päätöksiin.

Järjestelmätason päätöstä kestävän suuntaan ei tapahtunut. Turpeen poltto aiotaan vain puolittaa 2030 mennessä! Tämä tilanteessa, jossa meidän pitäisi lähes kolminkertaistaa nykyinen päästöjen vähentämistahti ja yhtäaikaisesti kasvattaa hiilinielujamme(...)

Liikkeen mielestä valtioiden päättäväinen toiminta koronakriisissä on osoittanut sen, että poliitikot pystyvät tarvittaessa tekemään radikaaleja päätöksiä.

Elokapina arvostelee, että kun kyse on ilmastosta, isojen muutosten tekeminen jää päivänpoliitikan kiireiden, puoluepolitiikan ja etujärjestöjen lobbauksen jalkoihin.

Liike silti uskoo, että nykyinen hallitus voisi tehdä tarvittavat toimet.

Jos ei tämä hallitus, mikä sitten?

Elokapina vaatii (siirryt toiseen palveluun), että hallitus julistaisi Suomeen ilmastohätätilan. Hallitus ei ole toistaiseksi reagoinut suoraan liikkeen viesteihin.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi sen sijaan Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että poliisin voimankäyttö viikonlopun mielenosoituksessa selvitetään.

Lue myös:

Sisäministeri Maria Ohisalo pitää lain rikkomista ilmastoaktivismin nimissä "tuomittavana"

Valtakunnansyyttäjä selvittää poliisin voimankäyttöä Elokapina-mielenilmauksessa – poliisin mukaan mielenosoittajia varoitettiin etukäteen kaasusumutteesta, tavoitteena oli väkijoukon hajottaminen

Asiantuntija: Kaasusumuttimen käyttö rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan oli ylimitoitettua, poikkeaa poliisin aiemmasta linjasta

Suosittelemme sinulle