Hyppää sisältöön

Video: Presidentti Trump poistui sairaalasta helikopterikyydillä Valkoiseen taloon – Kertoi Twitterissä palaavansa pian kampanjoimaan

Valkoisen talon lääkäri Sean Conley kertoi viimeiset tiedot koronatartunnan saaneen presidentti Donald Trumpin terveydentilasta. Juuri ennen lääkäreiden tiedotustilaisuutta Trump tviittasi lähtevänsä sairaalasta pian.

Trump siirtyi sairaalasta Valkoiseen taloon
Trump siirtyi sairaalasta Valkoiseen taloon
Markus Heikkilä,
Sampo Vaarakallio

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump poistui Walter Reed -sairaalasta hieman puoli kahden jälkeen tiistaiaamuna Suomen aikaa. Trump käveli ulos sairaalan pääovista maski kasvoillaan ja istui katumaasturinsa kyytiin.

Hän ei kommentoinut mitään, mutta näytti peukkua. Sairaalan edustalla oli paikalla median edustajien lisäksi myös Trumpin kannattajia. Autosaattue vei presidentin muutaman minuutin ajomatkan päähän, jossa hän nousi helikopterin kyytiin. Ennen nousuaan kopteriin Trump pysähtyi hetkeksi näyttämään jälleen peukkuaan.

Presidentti Donald Trump näytti peukkuja Valkoisen talon parvekkeelta. Kuva: Ken Cedeno / EPA

Helikopteri nousi illmaan kello 1.45 Suomen aikaa ja lähti kohti Valkoista taloa. Kymmenisen minuuttia myöhemmin kopteri laskeutui Valkoisen talon pihalle. Trump kiipesi portaat ylös ja pysähtyi katsomaan kun helikopteri nousi ilmaan. Helikopterin lähtiessä Trump näytti kahta peukkua ja veti lippaan. Lopuksi hän poisti maskin kasvoiltaan, vilkutti parvekkeelta ja poistui Valkoiseen taloon sisälle.

Trump kirjoitti hieman aiemmin Twitterissä olevansa pian takaisin kampanjoimassa. Trump julkaisi viestinsä vain joitakin minuutteja, ennen kuin hänen oli määrä jättää sairaala taakseen. Hän ehti olla sairaalahoidossa kolme päivää.

Valkoisen talon lääkäri Sean Conley vahvisti myöhään maanantai-iltana Suomen aikaa, että lääkärit ovat päättäneet lähettää presidentti Trumpin kotiin.

– Presidentillä ei ole ollut kuumetta 72 tuntiin ja hän voi hyvin. Hänen tervehtymisensä on ollut ripeää, Sean Conley sanoi.

Trump tviittasi aiheesta puoli kymmenen jälkeen illalla Suomen aikaa. Hänen on määrä poistua sairaalasta Suomen aikaa aamuyöllä kello 1.30.

Lääkärit sanovat, että presidentti Trump jatkaa Valkoisessa talossa hyvässä hoidossa ja hän saa lääkkeet mukaansa. Conley kertoi, että presidentin sairaalahoidolle ei ole enää syytä, sillä kaikki tämänhetkiset hoitotoimenpiteet voidaan tehdä myös Valkoisessa talossa.

– Vaikka hän ei ole vielä täysin toipunut, olemme tulleet siihen tulokseen, että kaikki arviomme – ja ennen kaikkea hänen kliininen tilansa – tukevat presidentin turvallista paluuta kotiinsa, jossa hän saa maailmanluokan hoitoa 24 tuntia vuorokaudessa, Conley sanoi.

Keuhkotautien erikoislääkäri Brian Garibaldi kertoi Trumpin saaneen sunnuntai-iltana kolmannen annoksensa remdisivir-lääkettä. Presidentin on määrä saada neljäs annos ennen kotiutusta ja viimeinen, viides annos Valkoisessa talossa tiistai-iltana.

– Hänen kehonsa on ottanut lääkkeen hyvin vastaan ja maksa- sekä munuaistoimintansa on ollut normaalia, Garibaldi sanoi.

Myös deksametasonilääkitystä jatketaan Garibaldin mukaan.

Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia hoitaneet lääkärit pitivät tiedotustilaisuuden maanantaina. Presidentti Trump oli hetkeä aiemmin ilmoittanut Twitterissä jättävänsä Walter Reed -sairaalan myöhemmin maanantaina.

Trumpille poikkeuksellista hoitoa

Sean Conleyn mukaan presidentin kohdalla ollaan hieman kartoittamattomalla alueella, sillä Trumpin saamaa hoitoa ei normaalisti ole annettu näin aikaisessa vaiheessa tautia. Conleyn mukaan lääkärit ovat varovaisen optimistisia presidentin toipumisesta.

– Jos pääsemme kunnialla maanantaista, ja hänen tilansa pysyy vakaana tai paranee, voimme huokaista helpotuksesta.

Conleyn mukaan Trumpin sunnuntainen vilkutuskierros sairaalan edustalla tehtiin turvallisesti ja turvamiehillä oli asianmukaiset hengityssuojaimet. Hän ei suostunut kertomaan, milloin presidentti on viimeksi saanut negatiivisen tuloksen koronavirustestistä. Hän tyytyi toteamaan, että tartuntaketjujen jäljitystyötä on tehty.

Lehdistösihteerillä koronavirustartunta

Uusin koronatartunnan saanut presidentti Donald Trumpin lähipiiriläinen on Valkoisen talon lehdistösihteeri Kayleigh McEnany.

Kayleigh McEnany sanoo antaneensa positiivisen koronatestin, mutta olevansa oireeton. Hän on siirtynyt karanteeniin ja tekee töitä etänä.

Usea henkilö presidentti Trumpin kampanjasta, republikaanisen puolueen johtajistosta ja Valkoisen talon henkilökunnasta on sairastunut koronaan.

Trump oli viikonlopun yli hoidettavana Walter Reed -sairaalassa. Hän sai useita erilaisia lääkehoitoja.

Suosittelemme sinulle