Hyppää sisältöön

Tutkimus: Suomi raitistui koronakeväänä entisestään – juominen siirtyi koteihin

Alkoholinkulutus väheni koronaepidemian ensimmäisen aallon aikana. Vähittäismyynti kasvoi.

Alkoholiostokset siirtyivät korona-aikana Alkoihin ja vähitäiskauppaan. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Pekka Pantsu

Suomalaiset vähensivät alkoholinkulutustaan koronaepidemian ensiaallon aikana huhti-kesäkuussa noin 10 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tutkimuksessaan. THL pohjaa arvionsa saatuihin myyntitietoihin ja -arvioihin.

– Lasku johtuu lähinnä alkoholin myyntikanavien määrän supistumisesta rajoitusten ja kieltojen vuoksi, sosiaalisen elämän vähenemisestä ja myös huoli toimeentulosta on vähentänyt monen alkoholin käyttöä, sanoo THL:n tutkimusprofessori Pia Mäkelä.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Lasku on jatkoa viime vuosien kehitykselle, suomalaisten vähittäiselle raitistumiselle. Alkoholinkulutus on vähentynyt vuodesta 2007 lähtien, ja yksin viime vuonna lasku oli neljä prosenttia.

Koronakevät on vain kiihdyttänyt kulutuksen laskua – ainakin väliaikaisesti ja osin rajoitustoimien vuoksi.

Köyhtyneet muuttivat

Tutkimuksen mukaan alkoholinkulutuksen muutos vaihteli kuitenkin väestöryhmittäin. Valtaosa THL:n väestökyselyyn vastanneista sanoi alkoholinkäyttönsä pysyneen ennallaan, 12 prosenttia kertoi vähentäneensä ja 8 prosenttia lisänneensä alkoholinkäyttöään koronaepidemian aikana.

Eniten kulutustaan olivat muuttaneet alle 35-vuotiaat ja epidemian aikana köyhtyneet. Heissä oli muita vastaajaryhmiä enemmän sekä niitä, jotka vähensivät kulutustaan, että niitä, jotka lisäsivät kulutustaan.

Alkoon ja marketiin

Korona on vaikuttanut voimakkaimmin alkoholin ostopaikkaan tänä vuonna. Ravintolajuominen tyrehtyi siihen, kun valtiovalta sulki ravintolat ja kahvilat huhti-toukokuuksi asetuksen voimalla. Matkustajatuonti loppui ulkomaanmatkailun rajoituksiin.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Niinpä alkoholiostokset siirtyivät Alkoihin ja vähitäiskauppaan, kuten marketteihin. Niiden yhteenlaskettu myynti kasvoi maalis-kesäkuussa (vkot 11–25) yhteensä 16 prosenttia edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Alkoholin vähittäismyynti kasvoi eniten Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa sekä Ahvenanmaalla.

THL:n selvityksen mukaan eri juomalajien suosiossa ei tapahtunut epidemian seurauksena suuria muutoksia. Lähinnä oluiden kulutus kasvoi jo loppukeväästä 2020, kun edellisvuonna panimotuotteiden menekki kasvoi kesällä.

Tissuttelijoilla riski

Koronakevät siirsi suomalaiset nauttimaan alkoholinsa pitkälti kotioloihin, koska ravintolat olivat kiinni. Etätöiden yleistyttyä suuri osa suomalaisista on viettänyt muutenkin suuren osan ajastaan kotonaan.

THL:n mukaan sosiaaliset alkoholinkäyttäjät ovat voineet vähentää kulutustaan sosiaalisten tilaisuuksien vähentymisen vuoksi, kun taas kodeissaan tissuttelevien riski- tai ongelmakäyttäjien kulutus on saattanut samaan aikaan lisääntyä esimerkiksi etätöiden mahdollistaessa tämän aiempaa helpommin.

THL huomauttaakin, että uhkana voi olla alkoholin riski- ja ongelmakäytön yleistyminen yksityisissä kotioloissa siitä huolimatta, että kokonaiskulutus on vähentynyt tänä vuonna. Osa ihmisistä kun on reagoinut koronatilanteeseen lisäämällä alkoholinkulutustaan.

Edelleen yli puoli miljoonaa suomalaista (13 % väestöstä) käyttää alkoholia niin, että heillä on kohonnut pitkäaikaisten terveyshaittojen riski.

Lue lisää:

Ylen kysely: Koronakriisi on lisännyt alkoholinkäyttöä seitsemällä prosentilla vastaajista – asiantuntija varoittaa tissuttelun jäämisestä päälle

Suosittelemme sinulle