Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ammattikorkeakoulut vetoavat opiskelijoihin koronaviruksen leviämisen estämiseksi – Opiskelijajärjestö: Ketään ei silti tuomita yksinäisyyteen

Ammattikorkeakoulut ja opiskelijakunnat toivovat, että kampusten ovet saadaan pidettyä auki noudattamalla varotoimia.

SAMOK:in puheenjohtaja Anna Laurila Etelä-Haagassa.
Suomen opiskelijakuntien liiton puheenjohtaja Anna Laurila sanoo, että koronarajoitusten tuottamaa ahdistusta tai pelkoa ei pidä hävetä. Kuva: Jani Saikko / Yle
Marjatta Rautio
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronaviruksen leviäminen opiskelijoiden keskuudessa on saanut ammattikorkeakoulut ja myös niiden opiskelijakunnat varpailleen.

Monet tartunnoista esimerkiksi Vaasassa ovat peräisin tapahtumista, joihin on vapaa-aikana kokoontunut paljon opiskelijoita. Ammattikorkeakoulujen rehtorit ja opiskelijakunnat vetoavat nyt opiskelijoihin ja muistuttavat vastuullisesta käyttäytymisestä, jotta kampuksia ei jouduttaisi sulkemaan.

Suomen opiskelijakuntien liiton (SAMOK) puheenjohtaja Anna Laurila sanoo, että altistumiset ovat valitettavia, mutta tilanne ei parane itseään ruoskimalla.

Joukkoaltistumisten kasvaneet riskit on nyt syytä ottaa huomioon omassa käytöksessä ja rajata tapaamiset pienempiin ryhmiin.

Ystäviä saa nähdä vastuullisesti ja pienellä porukalla

Suomen opiskelijakuntien liiton puheenjohtaja Anna Laurila

– Ketään ei olla tuomitsemassa yksinäisyyteen. Ystäviä saa nähdä vastuullisesti ja pienellä porukalla. Omasta mielenterveydestä saa pitää huolta.

Laurila korostaa, että hyvät nyrkkisäännöt on syytä muistaa: turvavälit, hygienia ja maskit. Myös koronavilkku kannattaa Laurilan mielestä ladata puhelimeen.

– Moni korkeakoulu tai kunta jakaa maskeja. Pitää rohkeasti turvautua paikallisiin tukitoimiin ja apuun.

– Kun tulee uusia rajoitteita niin on luonnollista, että voi kokea ahdistusta tai pelkoa. Se ei ole mikään häpeä. Silloin kannattaa kääntyä oman opiskelijakunnan tai oppilaitoksen puoleen.

Opiskelijoita ei syyllistetä

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston (Arene) toiminnanjohtaja Petri Lempinen korostaa, että opiskelijoita ei ole tarkoitus syyllistää vaan nyt toimitaan yhdessä

Koronaviruksen tartuntaketjut ovat ammattikorkeakouluissa johtaneet etäopetuksen lisäämiseen ja jopa kampusten sulkemisiin eri paikkakunnilla.

Viime viikon ja viikonlopun tartuntaketjujen vuoksi suljettiin Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Vaasan ammattikorkeakoulu sekä Novian Vaasan ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Savonlinnan kampukset, kerrotaan Arenen tiedotteessa.

Viime viikonloppuna tehdyt ratkaisut etäopetukseen siirtymisestä koskettavat yli 8 000 opiskelijaa ja arviolta 600 työntekijää, Lempinen sanoo.

Ammattikorkeakoulut ovat työpaikka suurelle määrälle ihmisiä: niissä on noin 145 000 opiskelijaa ja yli 10 000 työntekijää.

Arenen opiskelijoille suuntaaman vetoomuksen kuvitusta.
Lähiopetus ammattikorkeakouluissa järjestetään aiempaa pienemmissä ryhmissä noudattaen viranomaisten ohjeita hygieniasta, suojautumisesta ja turvaväleistä. Kuva: Arene ry

– Jotta koronavirustartuntojen leviäminen saadaan jatkossa estettyä, jokaisella kampuksilla työskentelevällä ja opiskelevalla on iso vastuu oman käyttäytymisensä osalta, Lempinen painottaa.

Isompien tapahtumien karttaminen ja kaikkein käytössä olevien varotoimien noudattaminen ovat Lempisen mukaan avainasemassa.

– Nämä ovat ainoat tavat varmistaa, että ammattikorkeakoulut pystyvät tarjoamaan lähiopetusta myös jatkossa. Opetus kampuksilla on osa yhteisöllisyyttä, jota poikkeusaikoina on kaivattu.

Me kaikki voimme omilla toimillamme vähentää riskiä, että kampuksia ei jouduta koronan vuoksi sulkemaan.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston toiminnanjohtaja Petri Lempinen

– Me kaikki voimme omilla toimillamme vähentää riskiä, että kampuksia ei jouduta koronan vuoksi sulkemaan.

Ammattikorkeakouluissa on elokuusta alkaen järjestetty osa opetuksesta ja työstä etänä ja osa kampuksilla.

Yliopistojen kampukset ovat rajoitetusti avoinna syyslukukauden ajan ja suuri osa opiskelusta tapahtuu etänä. Vaasan yliopisto siirtyi koronavirusaltistumisten vuoksi kokonaan etäopetukseen lokakuun alusta lähtien.

Yliopistoissa ei ole suunnitteilla vastaavaa vetoomusta, kertoo yliopistojen rehtorineuvoston (Unifi) toiminnanjohtaja Tanja Risikko.

Voit keskustella aiheesta 8.10. klo 23 asti.

Lue myös:

Opiskelijajärjestöt huolestuivat koronakaranteeniin joutuneista nuorista Vaasassa – hätäavuksi perustettiin verkkokauppa, ostoksia kuljettavat vapaaehtoiset

"Tuntuu, että viruksen leviäminen sysätään nuorten syyksi" – Meeri Saltevo ja muut nuoret toivovat lisää ymmärrystä ja vähemmän syyllistämistä

Korkeakouluopiskelijat palaavat kampuksille osittaiseen lähiopetukseen – Opiskelijajärjestöt: Kasvomaskeja ei voi kustantaa opiskelijan pussista

Suosittelemme sinulle