Hyppää sisältöön

Hollannissa jälleen koeputkikohu – hedelmöityslääkäri käytti salaa omaa spermaansa ainakin 17 lapsen siittämiseen

Nyt jo kuollut gynekologi työskenteli hollantilaisella hedelmöitysklinikalla 1980- ja 1990-luvuilla.

Hollannisas on plajastunut uusi väärinkäytöstapaus hedelmöityshoidoissa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Ulriikka Myöhänen

Hollannissa on paljastanut jälleen tapaus, jossa hedelmöitysklinikalla toiminut lääkäri on käyttänyt omaa spermaansa lasten siittämiseen.

Nyt jo edesmennyt gynekologi Jan Wildschut on paljastunut dna-testeissä ainakin 17 koeputkihedelmöityksen myötä syntyneen lapsen biologiseksi isäksi.

Wildschut työskenteli 1980- ja 1990-luvuilla Sophian sairaalan hedelmöitysklinikalla Zwollen kaupungissa Koillis-Hollannissa. Nykyään Isala-nimeä kantava sairaala kertoo asiasta hollanninkielisessä tiedotteessaan. (siirryt toiseen palveluun)

Tapaus ei ole Hollannnissa ainoa laatuaan. Viime vuonna dna-testit todistivat hedelmöityslääkärin siittäneen omalla spermallaan ainakin 49 lasta.

Lue lisää: Hollantilainen hedelmöityslääkäri käytti omaa spermaansa 49 lapsen siittämiseen – dna-testit vahvistivat asian

Naiset luulivat saavansa tuntemattoman lahjoittajan spermaa

Nyt julkisuuteen kerrotussa vyyhdissä hoitoihin tulleet naiset luulivat saaneensa spermaa tuntemattomalta lahjoittajalta.

Isalan sairaala on tuominnut edesmenneen gynekologin toiminnan moraalisesti vääräksi. Ainakaan toistaiseksi ei tiedetä, onko lääkäri siittänyt lapsia omalla spermallaan enemmänkin.

Mediatietojen mukaan vyyhti alkoi purkautua, kun yksi koeputkihedelmöityksen myötä syntyneistä lapsista tutki tietokantaa ja huomasi, että hänen dna:nsa vastaa Wildschutin sisarenlapsen näytettä.

Vuonna 2009 kuolleella lääkärillä on myös biologisia lapsia. Uutistoimisto AP:n mukaan koeputkihedelmöityksen myötä syntyneet lapset ja lääkärin oma perhe ovat hyvissä väleissä keskenään.

Viranomaiset ovat luoneet kuolleesta gynekologista dna-profiilin. Sen avulla myös muut sairaalan hedelmöityshoitojen myötä syntyneet lapset voivat tarkistaa, ovatko he Wildschutin jälkeläisiä.

Suosittelemme sinulle