Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Suomalainen tuotantoyhtiö harvinaiseen yhteistyöhön Disneyn kanssa – "Unelmien täyttymys"

Keltainen Lumimies -animaatiosarjassa nauretaan suomalaisille outouksille, tavoille ja säännöille.

Yellow Yeti
Animaatiosarja The Unstoppable Yellow Yeti tulee maksamaan arviolta viiden suomalaiselokuvan verran.   Kuva: Gigglebug Entertainment Oy
Minna Rinta-Tassi
Avaa Yle-sovelluksessa

Media- ja viihdeteollisuusjätti Disney osallistuu ensimmäistä kertaa suomalaisen tuotantoyhtiön alkuperäisidean tekemiseen.

Gigglebug Entertainment on tehnyt Disneyn ja Yleisradion kanssa tuotantosopimuksen The Unstoppable Yellow Yeti -animaatiosarjasta.

Gigglebug Entertainment on sama animaatiostudio ja tuotantoyhtiö, joka tunnetaan suositusta lastenohjelmasta Kikattava Kakkiainen.

Uuden animaatiosarjan suomenkielinen nimi on Keltainen Lumimies.

Disney on Keltaisen Lumimiehen yksi päärahoittajista. Yhtiö myös osallistuu luovaan työhön kuten jokaisen jakson käsikirjoituksen tekemiseen.

– Yhteistyö takaa sarjallemme valtavan näkyvyyden. Kun on iso kumppani mukana jo alkumetreiltä, näkyvyys on taattua, sanoo Gigglebugin toimitusjohtaja Anttu Harlin.

Keltainen Lumimies tulee maksamaan miljoonia euroja. Sopimussyista tarkkaa summaa ei paljasteta. Harlin kuitenkin kertoo, että kustannukset ovat noin viiden suomalaisen elokuvan verran.

Hän ehti haaveilla yhteistyöstä Disneyn kanssa vuosia. Ovet eivät auenneet helpolla, vaan siihen vaadittiin monen vuoden työ ja kansainvälinen verkostoituminen.

– Oman alkuperäissarjan saaminen Disneylle kansainväliseen levitykseen on suurenmoinen saavutus. Se on unelmien täyttymys, josta olen haaveillut niin kauan kuin olen ollut alalla, Anttu Harlin sanoo.

Wintertonissa syödään Atomilihiksiä

Fiktiivinen Wintertonin kylä sijaitee Napapiirin yläpuolella. Se on saanut paljon vaikutteita Suomesta.

Kylässä syödään lappeenrantalaisruokana tunnettua Atomi-lihapiirakkaa. Lisäksi henkilöhahmoilla on suomalaisia nimiä.

– Olemme Suomessa maailmanmestareita sääntöjen noudattamisessa. Myös Wintertonissa on paljon sääntöjä, Anttu Harlin lisää.

Yellow Yeti
Anttu Harlinin mielestä trendinä on, että elokuvien tekijöitä kannustetaan kertomaan tarinoita omasta kotiseudusta.   Kuva: Gigglebug Entertainment Oy

Disneyllä innostuttiin ja kannustettiin laittamaan käsikirjoitukseen suomalaisia erikoisuuksia. Sarjan ulkomaisista käsikirjoittajia avantouinti, valkoiset vappulakit ja rapujuhlat huvittivat.

Harlinin mielestä kyse on laajemmasta ilmiöstä: nyt sarjoissa ja elokuvissa saa aidosti näkyä, mistä päin maailmaa niiden tekijät tulevat.

– Maailmalla on tällä hetkellä vallitsevana trendinä, että halutaan tarjota aitoja tarinoita. Omaa taustaa ei tarvitse hävetä ja nolostella.

Myös Keltaisen Lumimiehen taustalla on aito tarina.

Idea Lumimieheen syntyi Gigglebugin toisen perustajan ja sarjan luojan, Joonas Uttin lapsuudenkokemuksista. Hän asui Lappeenrannassa 1990-luvulla ja perheeseen tuli vaihto-oppilas Costa Ricasta.

– Yhtä äkkiä perheessä oli costaricalainen kaveri, joka rikkoi sääntö-Suomen käyttäytymistapoja. Hänellä ja Joonaksella oli yhteisiä kommelluksia ja seikkailuja.

Nyt Joonaksen ja latinonuorukaisen ihmettelyn aiheille, oudoille tavoille ja säännöille nauretaan animaatiossa. Eniten siinä kuitenkin juhlitaan ystävyyttä.

Harlin uskoo, että moni voi löytää tarinasta samaistumispintaa asuipa missä päin maailmaa tahansa.

– Animaatiossa lumimies Gustav, Rita ja Osmo-poika kokevat ystävinä enemmän ja isompia seikkailuja kuin olisivat voineet kokea yksinään.

Yellow Yeti
Kuten Suomessakin, myös Wintertonissa ollaan kiinnostuneita siitä, mitä muut meistä ajattelevat. Kuva: Gigglebug Entertainment Oy

Hauskuus ennen kaikkea

Animaatiosarjasta halutaan hauska.

Keltaista Lumimiestä on tekemässä yhteensä lähes sata ihmistä, joista pelkästään Suomessa kolmisenkymmentä.

– Mennään komedia edellä. Ensimmäinen kriteeri on, naurattaako?

– Viihteellä on paikkansa lasten ja nuorten elämässä. Jos hauskuuden takana on aitoja tunteita, se jättää vielä isomman muistijäljen, Anttu Harlin pohtii.

Hän on huomannut, että Disneyllä arvostetaan hauskuutta. Kysymys ei ole kuitenkaan tyhjän nauramisesta, vaan tarinan hahmoilla on “emotionaalinen punainen lanka”.

Kaikki alkoi Kakkiaisesta

Gigglebug Entertainmentin nousu alkoi lastenohjelmasta Kikattava Kakkiainen, jonka se teki Yleisradiolle. Kikattava Kakkiainen on sittemmin levinnyt peleinä, kirjoina, tapahtumina ja musiikkina.

Myöhemmin tuotantoyhtiö pääsi suunnittelemaan Disneylle 101 dalmatialaista -animaatiosarjan sekä tuottamaan siihen lyhytanimaatioita.

The Unstoppable Yellow Yetiä tehdään 50 jaksoa, joista jokainen kestää 11 minuuttia.

Animaatio nähdään Ylellä suomeksi dubattuna näillä näkymin kesästä 2022 alkaen. Sarja esitetään myös Disneyn kanavilla ja videopalveluissa Euroopassa, Afrikassa ja Lähi-Idässä.

Lue myös: Vihaiset linnut lehahtavat Netflixiin – suoratoistojätti tilasi pitkän Angry Birds -animaatiosarjan

Suosittelemme