Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö vahvistaa: Navalnyin näytteistä löytyi Novitšok-tyypin hermomyrkkyä

OPCW:n selvitystä on odotettu EU:ssa, joka pohtii parhaillaan toimiaan Venäjää kohtaan.

Aleksei Navalnyi perheensä ympäröimänä sairaalasängyssä.
Myrkytyksestä toipuva Aleksei Navalnyi perheensä ympäröimänä berliiniläisessä Charité-sairaalassa syyskuussa 2020. Kuva on julkaistu alunperin Navalnyin Instagram-tilillä. Kuva: Aleksei Navalnyi / EPA
Ulriikka Myöhänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on vahvistanut, että venäläisen oppositiojohtajan Alexei Navalnyin näytteistä on löytynyt Novitšok-tyypin hermomyrkkyä.

OPCW on julkaissut asiasta tiedotteen. Järjestö kertoo löytäneensä Navalnyin veri- ja virtsanäytteistä "kolinesteraasin estäjän", joka on samanlainen kuin kahdessa järjestön vuonna 2019 kieltämässä Novitšok-kemikaalissa.

Järjestön mukaan näytteistä löydetty myrkky on uusi, ennestään tuntematon variantti Novitšokista.

Järjestön selvitys vahvistaa saksalaisissa, ruotsalaisissa ja ranskalaisissa laboratorioissa tehdyt tutkimukset, joiden mukaan Navalnyi sai Novitšok-hermomyrkkyä ennen vakavia myrkytysoireitaan. Navalnyi sairastui Venäjän sisäisellä lennolla elokuun 20. päivä. Hän on sittemmin saanut hoitoa Saksassa.

Venäjältä vaaditaan vastauksia

OPCW:n pääjohtaja Fernando Arias kommentoi järjestön tiedotteessa, että selvityksen tulos aiheuttaa vakavaa huolta.

Uutistoimisto AP:n mukaan järjestön Saksan edustaja Gudrun Lingner totesi, että on Venäjän vastuulla antaa selitys sille, miten hermomyrkkyä päädyttiin käyttämään Venäjän kansalaista kohtaan Venäjän maaperällä.

Novitšok on Neuvostoliiton armeijan 1970- ja 1980-luvuilla kehittämä myrkky. Venäjä on toistuvasti jyrkästi kiistänyt osallisuutensa Navalnyin myrkytykseen ja vaatinut saada tutkia näytteitä itse.

EU keskustelee toimistaan pian

Järjestön selvitys on ollut odotettu EU:ssa. Viime viikolla Saksan liittokansleri Angela Merkel totesi, että EU-johtajat keskustelevat toimista Venäjää kohtaan sen jälkeen, kun OPCW on tutkinut asiaa.

Tiistaina Saksa kertoi, että seuraavista askeleista keskustellaan lähipäivinä.

Maanantaina OPCW ilmoitti, että se on valmis vastaamaan myös Venäjän avunpyyntöön tapauksen tutkimuksiin liittyen. Järjestö kertoi kysyneensä Venäjältä lisätietoja siitä, millaista apua se tarvitsisi.

OPCW on kansainvälinen järjestö, joka valvoo vuoden 1993 Kemiallisten aseiden kieltosopimuksen noudattamista.

Lue lisää:

Kirjeenvaihtajan analyysi: Venäjä pyrkii hämmentämään väitteillään Navalnyin myrkytyksestä, mutta silmitön propaganda kääntyy sitä vastaan

Der Spiegel: Navalnyi sanoo Putinin olevan myrkytyksen takana ja kertoo oireistaan: "Mihinkään ei sattunut, tiesin vain, että kuolen"

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö on valmis auttamaan Venäjää Navalnyi-tutkimuksissa

Suosittelemme