Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kreikan äärioikeistopuolueelle tuomio – oikeuden mukaan Kultainen aamunkoitto toimi rikollisjärjestönä

Kultainen aamunkoitto oli suosituimmillaan Kreikan talouskriisin aikana parlamentin kolmanneksi suurin puolue.

Ihmisjoukko kadulla oikeustalon edessä ilmasta kuvattuna
Tuhansia ihmisiä oli kokoontunut keskiviikkona Ateenassa oikeustalon eteen odottamaan tuomiota. Kuva: Orestis Panagiotou / EPA
Markus Myllyoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Kreikassa äärioikeistolainen Kultainen aamunkoitto -puolue on toiminut rikollisjärjestönä, linjaa Ateenassa toimiva tuomioistuin. Viisi vuotta jatkuneessa oikeudenkäynnissä annettiin tuomiot keskiviikkona aamupäivällä.

Oikeus tuomitsi useita puolueen entisiä kansanedustajia osallistumisesta rikollisjärjestön toimintaan. Seitsemän ex-kansanedustajaa tuomittiin rikollisjärjestön johtamisesta, heidän joukossaan puolueen johtaja Nikos Mihaloliakos.

Yhteensä syytettyjä oli 68, heistä vain murto-osa oli paikalla oikeudessa. Yksikään entisistä kansanedustajista ei ollut paikalla.

Rangaistukset luetaan erillisissä istunnoissa, mutta syytettyjä uhkaa vankeustuomio 5–15 vuoteen.

Kultainen aamunkoitto perustettiin uusnatsijärjestönä 1980-luvulla. Puolueen kannatus kasvoi Kreikan talouskriisin aikana niin, että siitä tuli parlamentin kolmanneksi suurin puolue. Viime vuoden vaaleissa se kuitenkin putosi parlamentista.

Tuhannet ihmiset olivat kokoontuneet oikeustalon eteen odottamaan tuomiota, ja vasemmistolaiset mielenosoittajat kahinoivat poliisin kanssa, kun tuomio luettiin. Paikalla oli myös useiden kreikkalaisten puolueiden edustajia.

Järjestön luonteen lisäksi viitisen vuotta kestäneessä oikeusprosessissa käsiteltiin kolmea rikostapausta. Alkusysäyksenä oli vasemmistolaisen räppärin surma Ateenassa vuonna 2013. Lisäksi oikeus käsitteli sekä ulkomaisten kalastajien että vasemmistoaktivistien pahoinpitelyjä.

Räppärin surmasta langetettiin niin ikään tuomio keskiviikkona Kultaisen aamunkoiton kannattajalle. Teon jo aiemmin tunnustanutta miestä uhkaa elinkautinen vankeus.

Kultainen aamunkoitto on kiistänyt suorat yhteydet hyökkäyksiin ja pitää puoluejohdon syytteitä "ennennäkemättömänä salaliittona".

Lue myös:

Keskustaoikeisto saa käytännössä yksinvallan Kreikassa, kansalaiset odottavat Kyriakos Mitsotakisin vievän maan uuteen aikaan 7.7.2019

Puukotetun kreikkalaisräppärin isä oikeudessa: Murhaan oli äärioikeistopuolueen määräys 29.9.2015

Oikeudessa oleva Kultainen aamunkoitto pyrkii vallan kahvaan 20.4.2015

Suosittelemme sinulle