Ravintolarajoitukset kiristyvät. Viidessä maakunnassa ravintoloiden on lopetettava anniskelu jo sunnuntaista lähtien kello 22 ja ravintola on laitettava kiinni kello 23, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.
Syynä on heikentynyt koronatilanne.
– Tällä hetkellä kiihtymisvaiheessa ovat Uusimaa, Varsinais-Suomi, Pirkanmaa, Kanta-Häme ja Pohjanmaa, joka itse asiassa näyttäisi siltä, että se on jo leviämisvaiheessa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että näissä maakunnissa ravitsemisliikkeissä anniskelun pitää päättyä kello 22 ja sulkemisaika on kello 23, Varhila sanoi.
Tiukempiin rajoituksiin ryhdytään siis aiemmin kuin hallitus oli alkujaan suunnitellut. Alun perin tiukennettujen rajoitusten oli tarkoitus tulla voimaan aikaisintaan ensi viikolla.
- STM: Ravintolarajoitukset kiristyvät ensi viikonlopusta viidessä maakunnassa, joissa koronatilanne on huono.
- Näitä maakuntia ovat Uusimaa, Varsinais-Suomi, Pirkanmaa, Kanta-Häme ja Pohjanmaa.
- Asetusluonnoksen mukaan tiukemmat rajoitukset tulevat voimaan sunnuntaina 11.10. Tämä tarkoittaa, että näillä alueilla anniskelu on siitä lähtien lopetettava kello 22 ja ravintola on suljettava kello 23.
- Hallitus neuvottelee muista koronatoimista ensi viikolla.
- Voit katsoa tiedotustilaisuuden yllä olevaa kuvaa klikkaamalla.
Lisäksi näiden kiihtymisalueiden ravintolat voivat ottaa sisään vain puolet tavanomaisesta asiakasmäärästä.
– Sillä haetaan nimenomaan fyysisiä etäisyyksiä, Varhila sanoi.
Asetus on tarkoitus antaa perjantaina.
STM kertoi linjauksista ennen asetuksen antamista, jotta ravintolat ehtivät valmistautua muutokseen.
Hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoi, että mikäli asetusluonnoksen mukaisesti sääntely tulee voimaan sunnuntaina 11. lokakuuta, se tulisi voimaan puoliltaöin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.
Kiuru: Koronatilanne vaikeutunut monilla alueilla
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi tiedotustilaisuuden alussa, että koronatilanne on vaikeutunut monilla alueilla.
Hän muistutti, että päätäntävalta on nyt pääsääntöisesti alueilla.
– Kukaan ei halua palata valmiuslakiin.
Kiuru sanoi, että ravintoloista on lähtenyt liikkeelle tartuntoja.
Kiurun mukaan koronatilanteen tekee huolestuttavaksi nyt se, että kaikkia tartuntaketjuja ei enää saada jäljitettyä.
Hän kertoi, että hallitus neuvottelee koronan hoidosta ensi viikon keskiviikkona ja torstaina.
– Maskipakosta on käyty paljon julkista keskustelua. Lainsäädäntömme ei tällä hetkellä tunne tällaista maskipakkoa, vastasi Kiuru kysymykseen siitä, keskustellaanko neuvotteluissa mahdollisesta maskipakosta.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) twiittasi keskiviikkona, että koronatilannetta on tarkoitus käsitellä ensi viikolla.
Kiurun mielestä esimerkiksi etätyösuositusta olisi tarkasteltava koko maan tasolla.
Yle kertoi jo tiistaina, että sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee tiukempien ravintolarajoitusten voimaantuloa jo tällä viikolla.
MaRa vaatii hallitukselta perusteluita
Matkailu- ja ravintolapalveluiden etujärjestö MaRa syytti hallitusta tiedotteessaan keskiviikkona ennen tiedotustilaisuutta siitä, ettei se ole esittänyt oikeudellisia perusteita kiihtymisvaiheen rajoituksille.
– Ruokaravintolat, kahvilat, liikenneasemien ravintolat ja hotellien aamiaisravintolat ovat panostaneet valtavasti omavalvontaan, hygieniaan sekä työntekijöiden ja asiakkaiden turvallisuuteen, sanoo MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessa.
MaRan mukaan anniskelun loppuminen kello 22 tarkoittaa yöravintolatoiminnan viimeistenkin toimintaedellytysten loppumista.
MaRa katsoo, että rajoituksilla puututaan erittäin vakavasti muun muassa elinkeinovapauteen ja siksi rajoitusten pitäisi olla oikeasuhtaisia ja välttämättömiä.
Etujärjestö sanoo pyytäneensä sosiaali- ja terveysministeriöltä ja terveysviranomaisilta tietoja siitä, kuinka paljon altistumisia ja tartuntoja on ollut yökerhoissa ja ruokaravintoloissa, mutta vastauksia ei ole tullut.
– Syynä lienee se, ettei koronatartuntoja ole ollut pääosin ruokaa tarjoilevissa ravintoloissa. Ainakaan niitä ei ole ollut niin paljon, että raskaat rajoitustoimet olisivat oikeutettuja, Lappi katsoo.
THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä sanoi tiedotustilaisuudessa, että yökerhoista on lähtenyt liikkelle tautiryppäitä.
– Jos on jäänyt epäselväksi, että onko yökerhoista lähtenyt liikkeelle koronatautiryppäitä, niin tämän suhteen ei ole enää mitään epäselvää. Näitä on ja nämä ovat varsin laajoja.
Ravintola-ala on kantanut huolta myös siitä, että aukiolojen tiukennuksiin pitäisi olla riittävästi aikaa valmistautua.
Kiurun mukaan hallitus on tuonut esille, että tiukennuksiin voidaan joutua nopeammin kuin on ajateltu.
Mitä mieltä olet siitä, että anniskelu loppuu jo klo 22? Voit keskustella aiheesta torstaihin 8.10. klo 23:een asti.
Lisää aiheesta: