Hyppää sisältöön

Turun vanhin yökerho sulkee ovensa ensi viikolla koronarajoitusten vuoksi – ravintoloitsija: Porukkaa ei saa liikkeelle alkuillasta

Matkailu- ja ravintolapalvelujen varsinaissuomalainen edustaja ihmettelee, miksi ravintoloita syyllistetään näin paljon.

Ravintolapäällikkö Mika Lattu jakoi kasvomaskit työntekijöille Panimoravintola koulussa. Niitä käytetään 8.10. 2020 lähtien salityössä. Laura Läntinen, Tea Tähtinen ja Juuso Saari kokeilevat maskeja. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Minna Rosvall

TURKU Keskiviikkona kerrotut uusimmat koronarajoitukset iskevät varsinkin yöravintoloiden kannattavuuteen. Ravintolat on ensi viikolla suljettava niillä alueilla, joilla korona on kiihtyvässä tai leviävässä vaiheessa jo kello 23. Anniskelu päättyy kello 22.

Tämä merkitsee hankaluuksia varsinkin yökerhoille. Varsinais-Suomessa korona on kiihtyvässä vaiheessa, joten rajoitukset koskevat tätä aluetta.

– Laitamme yökerhomme kiinni sunnuntain jälkeen ainakin kahdeksi viikoksi. Tämän viikon menemme nykyisten rajoitusten mukaan eli keskiviikosta lauantaihin yökerhot ovat auki kello 20 ja 24 välillä. Porukkaa ei saa liikkeelle alkuillasta, joten meidän ei kannata aikaistaa aukioloaikoja ensi viikolla, kertoo ravintoloitsija ja toimitusjohtaja Pekka Savolainen.

Savolainen työllistää lähes 90 henkilöä kahdessa yökerhossa. Hän kertoo, että tämän viikon aukioloilla saadaan heille työtä edes täksi viikoksi. Turkulaisyökerho Aalto on jo sulkenut ovensa ja ilmoittaa siitä Facebook-sivuillaan. Turun vanhin yökerho Marilyn sulkee ovensa ensi viikolla.

Yökerhojen tilanne todella vaikea

MaRan Varsinais-Suomen yhdistyksen puheenjohtaja Ilkka Joukanen ihmettelee hallituksen toimia. Hänen mielestään ravintoloita syyllistetään liikaa koronan levittämisestä. Myös MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi arvosteli ankarasti uusia rajoituksia.

– En ymmärrä, mistä sellainen kristallipallo hallitukselle on tullut. He keksivät, että ravintolat ovat syypää ongelmiin. Jo toistamiseen lainsäädännöllä estetään elinkeinon harjoittaminen. Ne ovat kovia ratkaisuja.

Joukasen mukaan opiskelijat ja muutkin pitävät tilaisuuksia hallitsemattomissa ja valvomattomissa olosuhteissa.

– Yökerhoille tämä on kuolinisku pitkässä juoksussa, jos tämä jatkuu pitkään. Pääministerikin on pitkään peräänkuuluttanut yritysten yhteiskuntavastuuta. Missä on hallituksen yhteiskuntavastuu? Laitetaan vain suruttomasti ihmisiä työttömiksi. Ei ole selvää näyttöä, että ravintolat olisivat pahin ja ainoa tartunnan lähde tässä valtakunnassa, pohtii Joukanen.

Maran Varsinais-Suomen paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Ilkka Joukanen kertoo, että ravintolat ovat todellisissa vaikeuksissa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Konkurssiaalto tulossa Turkuun

Turussa on koettu ravintola-alan konkursseja. Maineikkaita Aurajoen varressa olevia ravintoloita, kuten Bassi ja Hus Lindman, on mennyt konkurssiin. Toisaalta uusia ravintoloita on tulossa.

– Emme ole nähneet pahinta vielä ollenkaan. Pääsimme kesän yli tekohengityksellä. Monet yritykset lykkäsivät valtiovallan houkuttelemina verojen maksua. Niitä veroja ei saatu anteeksi. Niitä lykättiin, ja ne on monella maksamatta. Samoin vuokria on lykätty. Jos bisnes ei ole hääppöisempää, meille tulee todella ankara talvi, MaRan Varsinais-Suomen yhdistyksen puheenjohtaja Ilkka Joukanen sanoo.

Lue lisää:

Ravintolat tyrmistyivät aukioloaikojen uusista rajoituksista: "Alan omaan valvontaan ei luoteta yhtään, työttömyys lähtee nousuun"

Suosittelemme sinulle