Hyppää sisältöön

Pesiksen tähtipelaajia rohmunnut Manse PP tietää ärsyttävänsä lajipiirejä: "Antaa ihmisten länkyttää, katsotaan sitten kesällä"

Viime kaudeksi miesten Superpesikseen noussut Manse PP on haalinut tukun tähtipelaajia riveihinsä. Puheenjohtaja Matti Helimo ymmärtää ihmisten kriittiset puheet ostojoukkueesta, mutta vakuuttaa seuran toimivan suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti.

Henri Puputti, Jymyjussit.
Vaikka Henri Puputti pelasi viime kaudella Jymyjusseissa ajoittain numero kaksi hihassaan, Mansen paidassa hän keskittyy lyömään juoksuja. Kuva: Elmeri Elo / AOP
Henri Pitkänen

Tuomas Jussila Imatralta, Juha Puhtimäki, Lauri Kivinen ja Simo Vainikainen Joensuusta, Topias Lilja Kankaanpäästä ja viimeisimpänä, vaan ei vähäisimpänä kaiken nähnyt Henri Puputti Seinäjoelta. Tamperelainen Manse PP ostoslistoineen on ollut pesäpallosyksyn puhutuin joukkue, ja nyt joukkue on seuran puheenjohtajan Matti Helimon mukaan valmis.

– Olen todella tyytyväinen, sillä kaikki palaset saatiin loksahtamaan paikoilleen, Helimo sanoo Yle Urheilulle.

Seuran pelaajabudjetti sisältää miesten ja naisten pelaajien palkkojen lisäksi myös molempien valmennukset. Helimo kertoo, että budjetti nousee tämänvuotisesta noin 285 000 eurosta noin sadalla tuhannella lähelle 400 000 euroa.

Taustalla on yhteistyökumppaneiden vahva halu panostaa miesten pesäpalloon Pirkanmaan maakuntakeskuksessa. Lajilla on kaupungissa nostetta, ja siitä halutaan ottaa kaikki mahdollinen irti.

– Se oli tosi selkeä päätös, sillä saimme vahvan viestin tukijoilta ja kumppaneilta. Kun miesten pelit eivät sujuneet viime kaudella ja tappioita tuli, samanaikaisesti naisten joukkue porskutti keulilla. He sanoivat haluavansa olla mukana voittavassa pesäpallossa, ja sitä kautta totesimme sen olevan mahdollista, mutta se täytyy tehdä yhdessä kumppanien kanssa. Kumppanit ovat vastanneet huutoon, Helimo kiittelee.

– Jokainen pelaaja ja tarve eri paikoille on arvioitu tarkasti, ja nyt palaset ovat kasassa. Vetovoima kaupunkia kohtaan on suuri.

Tampereen nousua miesten pääsarjakartalle vuosikymmenien tauon jälkeen toivottiin hartaasti pesäpalloväen keskuudessa, sillä laji tarvitsee suuria kaupunkeja ja kasvukeskuksia tukevoittaakseen jalansijaansa suomalaisessa urheilukentässä. Kaksi edellistä kautta Seinäjoen Jymyjusseissa pelanneen Puputin, 37, palvelukset kiinnostivat tiettävästi seuroja ympäri maan, mutta valinta osui lopulta Tampereelle kahden vuoden sopimuksella.

Ratkaiseva tekijä valinnassa oli mielenkiinto uutta projektia kohtaan.

– Sinne on hommattu aika kovia pelimiehiä, ja Tampere kaupunkina kiinnostaa muutenkin. Olisi mielenkiintoista nähdä, mitä se tekee lajille ja kaupungille, kun Tampereen kaltaiseen isoon kaupunkiin, joka ei ole vielä lyönyt täysin läpi, saataisiin pesiksessä menestystä, Puputti sanoo.

Naisten joukkue voitti mestaruuden 2017, ja nappasi hopeamitalit seuraavana syksynä sekä myös tänä vuonna. Helimo korostaa kahta kärkituotetta, eikä miehiin panostaminen ole uhka naisten menestysryhmän resursseja ajatellen.

– Kaiken tekemisemme ja arvojemme lähtökohta on, että menemme kahdella kärjellä. Otamme haasteena sen, että missään ei ole koskaan onnistunut tasavertainen tekeminen. Uskomme, että nyt sellainen paikka on löytynyt ja olemme sekä kumppani- että katsojapuolella vahvempia yhdessä.

Tuomas Jussila Juha Puhtimäki Juha Niemi
Tuomas Jussila, Juha Puhtimäki ja Juha Niemi pääsevät vuoden tauon jälkeen jälleen pelaamaan samassa joukkueessa. Kuva: AOP

Tampereen Tiikerit?

Puputti on valittu vuoden parhaaksi pesäpalloilijaksi 2010 ja 2017, ja Jussila sai kunnian 2015 ja 2018. Puhtimäelle tunnustus myönnettiin viime vuonna. Helimo ymmärtää, että pesäpalloväki saattaa olla ärtynyt tamperelaisten tähtishoppailusta.

– Totta kai ymmärrän vastareaktiot, varsinkin jos ihmisillä ei ole faktoja tiedossa. Syksyllä on aina herkullista miettiä ja pohtia kaikkia kummallisuuksia. Tamperekin toivotettiin tervetulleeksi Superpesikseen etenkin sinne sijoille 12–14, ja nyt olemme lähteneet tähän tosissaan. Uskoisin tämän kaiken satavan lopulta pesiksen laariin lajina ja kaikki voittavat.

Puputti naurahtaa ja letkauttaa, että kaikki pesäpalloa seuraavat ihmiset ovat antaneet jo mielipiteensä Manse PP:n hankinnoista. Mielipiteitä urallaan jakanut 15-kertainen Itä-Länsi -pelaaja totesi joukkueen somekanavissa julkaistulla videolla (siirryt toiseen palveluun) omaan sopimukseensa viitaten, että "jos ei muita vielä ärsyttänyt, niin nyt varmasti ärsyttää".

Ihmisten suhtautuminen on Puputin mukaan yleensä aina lähtökohtaisesti negatiivinen.

– Ainahan se on sitä, että ostojoukkue ja blaa blaa blaa. Jos mietitään menestystarinoita muualla, pelaajia on pitänyt hankkia. Tulimme Vimpeliin 2009 Antti Kuusiston ja Jere Dahlströmin kanssa, ja Sami Haapakoski tuli perässä seuraavana vuonna. Siellä piti silloin tehdä isot satsaukset, enkä näe isoa eroa siinä nykypäivän Manseen. Nyt siellä nautitaan juniorituotannosta, joka sai silloin ottaa oppia, Puputti muistuttaa.

– Näin on tehty muuallakin, eikä tämä ole mikään uusi tai ihmeellinen asia. Kysellään, että missä ne omat juniorit ovat, mutta se vaatii sen, että ensin täytyy olla esikuvia, ja vasta sitten voi tulla omia huippujunnuja. Heti alussa kaivetaan kuitenkin kaikki negatiivinen esiin.

Manse PP, naiset.
Manse PP:n naisten joukkue on niittänyt menestystä viime vuosina. Nyt samoja kärkiapajia havittelevat myös miesten pelaajat. Kuva: Elmeri Elo / AOP

Vähäinen tamperelaislähtöisten pelaajien määrä ei huoleta Helimoa.

– Se on tällaisessa kilpaurheilussa aika tavallista. Olemme yksi suurimmista junioriseuroista, ja toiminta kasvaa koko ajan. Aika korjaa tämän kyllä, ja heitä alkaa tulla muutaman vuoden päästä poikapuolella ja vähän viiveellä myös tyttöjen puolella.

Tamperelaisten liikkeitä on verrattu 1990-lukuun ja Kaisaniemen Tiikereiden kaksivuotiseen taruun miesten pääsarjakentillä. Tiikerit sai villin kortin kaudelle 1997, ja se satsasi pelaajahankintoihin yli kaksi miljoonaa markkaa. Seura ajautui talousvaikeuksiin toisella kaudellaan, ja sen pelaajat olivat myös mukana surullisenkuuluisassa sopupelivyyhdissä kesällä 1998.

Helimo ei allekirjoita vertausta Tiikereihin.

– Heillä meni vähintään puolitoista miljoonaa markkaa 14 pelaajan ringin siirtokorvauksiin, ja nythän sellaisia ei esimerkiksi ole ollenkaan. Kokonaisuutemme lähtee ihan eri lähtökohdista, ja meillä on jatkavia pelaajia enemmän kuin uusia. Olemme nousseet pelaamalla pääsarjaan, ja Tiikerit sai villin kortin.

– Ajatus siinäkin oli silloin oikein hyvä, sillä kansallispelille on tilausta suurissa kaupungeissa ja vahva pesistuote on hyvässä kunnossa. Sinne täytyy saada vietyä joukkueita, missä on paljon ihmisiä ja seuraajia, Helimo näkee.

Hitsautuminen vie aikaa

Ensimmäinen kausi sarjanousun jälkeen meni muutamasta nimihankinnasta huolimatta vielä opetellessa Superpesiksen tavoille. Manse PP hävisi paljon tiukkoja otteluita ja jäi lopulta sijalle 12.

Uusien hankintojen ansiosta joukkue saa paljon rutiinia voittamisesta. Uusista hankinnoista Puhtimäki, Jussila ja Kivinen pääsivät juhlimaan mestaruuksia Joensuussa 2018 ja 2019, ja Puputti nosti mestaruuspyttyä viimeksi Vimpelissä 2017.

Kankaanpään Mailan kasvatti ei usko, että suurten tähtien päät kolisevat yhteen, vaikka kaikki eivät ehkä pääsekään niin suuriin rooleihin kuin aiemmissa joukkueissa.

– Jos kääntää tämän positiiviseksi, meillä on paljon ratkaisupaikoissa olleita pelaajia. Näen hyvänä asiana, että vastuu jakautuu, ja meillä on nyt mestaruuden voittaneita pelaajia, jotka ovat toisilleen tuttuja ja voittaneet mestaruuksiakin yhdessä. Se on tärkeä asia.

– En näe, että tästä tulisi mitään egoilua tai sellaista, että joku alkaisi heilua kukkona tunkiolla. Sellaisessa tilanteessa pitäisi itsekin reagoida, mutta pelinjohtaja Matti Iivarinen osaa sen homman myös. Meillä on kokemusta, eikä sitä puolta tarvitse miettiä.

Matti Iivarinen
Kokenut pesismies Matti Iivarinen jatkaa Mansen pelinjohtajana myös ensi kaudella. Kuva: Mikko Ahmajärvi

Vaikka edellinen kausi päättyi vain muutama viikko sitten, ja joukkueiden rakennusvaihe on vielä kesken, vahvistusten johdosta Mansea on ryhdytty sijoittelemaan ensi kauden etukäteisarvioissa jo vähintään mitalipeleihin. Helimo muistuttaa pallon olevan pyöreä, mutta arvioi mitalipelien olevan realismia. Puputti ei näe mestaruuttakaan mahdottomana tavoitteena.

– Vuosi on lyhyt aika hitsautua yhteen, mutta ei se mahdotonta ole. Vaikka nimilista olisi kova, ei se takaa vielä menestystä, vaan samalla tavalla täytyy tehdä töitä. Lajitaidot ja fyysiset ominaisuudet varmasti riittävät, mutta pelitapa ja muut arkitekemisen asiat ratkaisevat.

– Itse pyrin tuomaan johtajuutta, kun olen nähnyt erilaisia projekteja ja pystyn viemään oppeja niistä eteenpäin. Kun tulee noin paljon uusia pelaajia, ei ole itsestäänselvää, että homma nivoutuu yhteen. Pyrin olemaan suunnannäyttäjä, Puputti toteaa.

Manse PP hankki viime kaudeksi Joensuun Mailasta lyöjäjokerikseen Juha Niemen, joka sai tukea Tommi Maliselta. Nyt Niemeä auttaa kotiutusosastolla juuri Puputti, joka saatetaan nähdä niin jokeripaidassa kuin tutulla paikalla kopparinakin.

– Lähtökohta on se, että pelataan parhaalla mahdollisella ja toimivalla kokoonpanolla. Ei sitä vielä tiedä, mikä se lopullinen on, mutta se tiedetään, että pääasiallinen tehtävä on lyödä juoksuja. Siellä ollaan, missä aina tarvitaan.

On kokoonpano mikä hyvänsä, jo tässä vaiheessa on selvää, että tamperelaisjoukkuetta tullaan seuraamaan erityisellä silmällä ensi kaudella. Odotukset ovat korkealla niin Mansen joukkueessa kuin sen ulkopuolellakin, ja myös epäilijöitä riittää takuuvarmasti. Puputti on tottunut pitkällä urallaan kaikenlaiseen, eikä nettikirjoittelu haittaa.

– Antaa fanien ja muiden ihmisten länkyttää. Katsotaan sitten kesällä, mikä se homma on, Puputti huikkaa.

Lue myös:

Kaksinkertainen vuoden pesäpalloilija siirtyy Manse PP:n riveihin – "Pyritään rakentamaan tästä nyt pesäpallokaupunki"

Matias Laukkasesta tuli pesäpallon nuorin tuomarijohtaja

Jani Komulainen jatkaa mestari-Jymyn viuhkassa, sivuraiteelle joutuneen lukkarin sopimus purettiin: "Parempi jatkaa tässä tilanteessa uraa muualla"

Kouvolassa hyllytetty kohupelaaja Sotkamon Jymyn riveihin – lukkarilupaus Komulaiselle jatkosopimus

Superpesiksen joukkuemäärä nousee tulevalla kaudella

Suosittelemme sinulle