Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Rajkumar Sabanadesanin kolumni:  Lappi on täynnä huikeita elämyksiä, mutta suomalainen haikailee Phuketiin eikä Pallakselle

Ei ole mikään ihme, että suomalaiset eivät matkusta kauniissa kotimaassaan. Siitä on tehty liian vaikeaa, kirjoittaa Rajkumar Sabanadesan.

Kolumni Raj Sabanadesan.
Kuva: Jani Aarnio
Avaa Yle-sovelluksessa

Ennen koronaa minulta kysyttiin usein matkailuvinkkejä Sri Lankaan. Se hiukan huvitti, kun en kotimaassani ole käynyt vuoden 1994 jälkeen, eikä silloin sodan keskellä paljon kivoja lapsiperheille sopivia rantalomakohteita tullut mietittyä.

Kotimaastani on kuitenkin tullut viime vuosina sangen suosittu matkakohde, ja myös suomalaiset ovat sen löytäneet. Iloitsen siitä, että kotimaani on pääsemässä sodan jälkeen jaloilleen, ja Aasia alkaa olla muutakin kuin Bali tai Phuket.

Kun tulin Suomeen, minulla ei pitkään aikaan ollut mahdollisuutta ulkomaanmatkailuun. Ei ollut rahaa, mutta ei Sri Lankan passilla olisi kyllä päässytkään edes Ruotsin laivalle ilman viisumia. Kävinkin mielelläni muilla paikkakunnilla ystävien ja tuttavien luona kylässä ja tutustuin samalla uuteen kotimaahani.

Myöhemmin olen työni puolesta matkustanut ristiin rastiin Helsingin ja Kemin välillä niin paljon, että väitän tuntevani tämän maan paremmin kuin suurin osa kantasuomalaisista.

Kotimaanmatkailu ei monelle yksinkertaisesti ole tullut mieleen, sukulaisten ja ystävien luona vierailuja lukuun ottamatta. Ulkomaille pääsee nykyisin helposti ja edullisesti – tai siis pääsi ennen koronaa. Korona antoi sysäyksen myös sille, että vaimoni päätti toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa viedä yläasteikäiset lapsensa Lappiin tuntureiden ruskaa ihailemaan.

VR myi eioota, eikä edes nettisivuilla ollut halaistua sanaa Lapin ruskasta

Koska Lapin ruska on käsite ja ulkomaanmatkailu pannassa, oletuksemme oli, että junapaketteja olisi tarjolla yllin kyllin – varsinkin, kun olimme hyvin joustavia päivämäärien suhteen.

Väärässä olimme. VR myi eioota, eikä edes nettisivuilla ollut halaistua sanaa Lapin ruskasta. Matka järjestyi lopulta isommilla hiilidioksidipäästöillä, eli lentäen. Ei tosin ollut yksinkertaista sekään: Kittilään ei ollut lentoja enää lainkaan (pois lukien muutama astronomisen kallis lento), ja opimme senkin, että Finnair lopetti Enontekiön lennot kokonaan jo viime vuonna. Ainoaksi vaihtoehdoksi siis jäi lentäminen Rovaniemelle, ja sieltä autonvuokraus.

Ensin tämä eioon myyminen huvitti, sitten ärsytti – ja lopulta suututti.

Mikä kumma siinä oikein on, että suomalaisia ei aktiivisesti kannusteta pelastamaan pulassa olevia matkailuyrittäjiä? Missä isänmaallisuus? Missä talkoohenki? Missä upeita luontokuvia pursuavat kadunvarsimainokset ja TV-mainokset parhaaseen katseluaikaan? Missä supertarjoukset ja ylimääräiset junavuorot?

Meillä on kaiken lisäksi jo olemassa organisaatio, jolla olisi sekä osaamista, että tarvittavat resurssit massiivisen kotimaanmatkailukampanjan pystyttämiseen. Entinen Matkailun edistämiskeskus, nykyinen Visit Finland vastaa matkailun toimialasta kokonaisuudessaan ja keskittyy normaalisti ulkomaisten matkailijoiden houkuttelemiseen Suomeen. Nyt kun ulkomaisia matkailijoita ei ole, miksi ei käännettäisi katsetta suomalaisiin?

Matkustamiseen toki tarvitaan muutakin kuin mainoksia ja junavuoroja – nimittäin rahaa.

Visit Finland on osa Business Finlandia, joka ottaa käskynsä työ- ja elinkeinoministeriöstä. Keväällä poliittinen tahto oli selvä. Esitellessään Business Finlandin uutta kriisirahoitusinstrumenttia elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) muistutti, että ”ohjeistuksen täytyy mukautua kriisin mukaan”. Herääkin kysymys, miksi Visit Finlandia ei ole jo valjastettu kotimaanmatkailun pelastajaksi?

Matkustamiseen toki tarvitaan muutakin kuin mainoksia ja junavuoroja – nimittäin rahaa, joka monissa perheissä on nyt todella tiukassa. Ostovoimaa on kuitenkin mahdollista kohentaa valtion toimesta.

Moni muistaa ehkä huvittuneena Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin koronashekit amerikkalaisille, mutta osataan sitä Euroopassakin. Turismista elävä Italia tarjoaa jokaiselle kotimaassa matkustavalle italialaiselle 500 euron matkarahan.

Matkaraha olisi täälläkin varteenotettava idea. Matkailuyrittäjät kiittäisivät, ja tuhannet perheet näkisivät ehkä ensimmäistä kertaa, miten kertakaikkisen upea maa tämä on. Muut kuin suomalaiset tämän jo tietävätkin: varsinkin Lappi, mutta myös Järvi-Suomi ja saaristo tunnetaan jo hyvin ulkomailla.

Maailman tunnetuimpiin kuuluva matkailumedia Lonely Planet valitsi juuri Rovaniemen Euroopan parhaaksi talvimatkailukohteeksi. Siis Euroopan parhaaksi – sen saman Euroopan, jossa sijaitsevat mm. Sveitsin ja Itävallan Alpit sekä Pariisi, Rooma ja Praha.

Ei ihme, jos suomalainen ei matkusta kotimaassa, kun siitä on tehty niin vaikeaa!

Lapista tuli takaisin kolme niin pahasti Lappi-hurahtanutta henkilöä (kyllä, myös ne teinit), että päätimme buukata koko perheelle uuden Lapin loman heti syyslomalle. Tällä kertaa saimme junaliput, mutta helppoa se ei taaskaan ollut.

Edelleenkään ei halaistua sanaa lähestyvistä syyslomista VR:n sivuilla. Ei kutsuvia kuvia Kolin kansallismaisemista, Saimaan rannoilta tai Kilpisjärven mahtavalta Saanalta. Ja tarjolla oli tasan yksi autojunayhteys Tampereelta Kolariin viikossa – sekin keskiviikkona, mikä ei kovin hyvin taivu lasten syyslomiin. Ei ihme, jos suomalainen ei matkusta kotimaassa, kun siitä on tehty niin vaikeaa!

Suomalaiset ovat vaatimatonta kansaa, mutta kuitenkin salaa maastaan ylpeitä – ja syystä. ”Suomi mainittu!” suomalainen hihkaisee heti, jos ulkomaalaisessa Netflix-sarjassa tai lehtijutussa tämä pieni maa esiintyy. Mutta mitäs jos mainitsisimme sen Suomen ihan itse, täällä Suomessa?

PS. Tätä kolumnia viimeistellessä julkaistiin VR:n uunituoreet nettisivut. Siellä mainostetaan nyt isosti Lappia ja ylimääräisiä junavuoroja. Syyslomalaisten lomasuunnitelmiin uudistus ei kuitenkaan valitettavasti ehtinyt tuoda helpotusta.

Rajkumar Sabanadesan

Kirjoittaja on tamperelainen yrittäjä, muutosjohtamisen konsultti ja entinen turvapaikanhakija.

Aiheesta voi keskustella 13.10. klo 23:00 asti.

Lue myös:

Tekemisen puutetta syyslomalle? Kuopiossa ja Varkaudessa voi kokeilla mobiilipelejä, tanssia tai tähtisuunnistusta

Tuhannet suomalaiset perheet ovat syyslomalla ensi viikolla ilman suunnitelmia – äiti: "Jos menisi vaikka uimaan, edes jotain pientä"

Koronasyksyn lomalla desinfioidaan, ulkoillaan ja kokataan ruoat itse – katso lähetys syyslomatunnelmista eri puolilta Suomea

Suosittelemme sinulle