Punakeltaisena loistanut maaruska ja aurinko helli lomalaisia Ylläksellä syyskuun puolivälissä. Vaelluskengät rapisivat poluilla, ihmiset vetivät henkeä poikkeuksellisten kuukausien jälkeen.
Kun Lapista palattiin kotiin, monen loma sai synkkiä sävyjä.
Tässä jutussa kerromme, miten Suomen suurimpiin kuuluva tartuntaketju eteni.
Äkäslompolossa keikkaillut Meiju Suvas järkyttyi nähdessään otsikot tartuntaketjusta.
– Olin ihan shokissa. Mietin, että tuolla minä asuin ja tuolla kävin keikalla. Ajattelin, että helskutti nyt sitä ollaan altistuneita. Menin tietysti heti testiin, Suvas kertoo.
Samaan aikaan bändin rumpali soitti kertoakseen, että muutamia päiviä aiemmin noussut korkea kuume oli koronavirusta. Suvas odotti omaa testitulostaan kuusi tuntia ja hermoili.
– Ajattelin äitiäni ja näitä muita keikkoja, kyllä se jännitti. Se oli kyllä rankka päivä.
Suvaksen ja muiden bändiläisten testitulos oli negatiivinen. Rumpali sairasti, niin kuin kymmenet ihmiset eri puolilla Suomea.
Lauantai 26.9.
Ruskasesonki oli päättymässä ja se oli ollut vilkas, kuten koko kesä. Luontokeskus Kellokkaan parkkipaikka oli usein ääriään myöten täynnä.
Kolarin johtava lääkäri Ulla Ylläsjärvi oli aavistellut jo elokuussa, mitä tuleman pitää.
– Oli mietitty, että minkä puskan takaa se korona tulee. Kun paljon ihmisiä liikkuu, niin ei ihme jos se jostain putkahtaa.
Syyskuun viimeisenä lauantaina Ylläsjärvi sai puhelinsoiton Lapin keskussairaalan infektioyksiköstä. Kolarilaiselta oli löydetty koronatartunta, ensimmäinen sitten huhtikuun.
Kunnan terveydenhoitajan vapaapäivä loppui siihen.
Hän alkoi selvittää tartunnan saaneen liikkeitä. Lauantai-iltaan mennessä yli kolmenkymmenen samaan harrastusporukkaan kuuluneen ihmisen puhelin soi Kolarissa ja lähikunnissa. Kaikki määrättiin karanteeniin.
Maanantai 28.9. – tiistai 29.9.
Kun infektioylilääkäri Markku Broas aloitti työviikkoa Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä, yhteydenottoja alkoi tulla sairaanhoitopiireistä eri puolilta Suomea. Moni tartunnan saaneista oli kertonut tuoreesta Ylläksen-lomasta.
– Meillä oli kokemus maaliskuun hiihtokeskusaltistumisista, joten ajattelimme, että tässä voi olla kyse laajemmasta altistumisesta.
Tiistaina puoliltapäivin sairaanhoitopiiristä lähti medialle viesti Ylläksen tartunnoista. Se levisi nopeasti ja laajalle (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun), kuten sairaanhoitopiirin toive oli.
– Tarkoituksena oli havahduttaa, että Ylläksellä käyneet menisivät herkästi testeihin. Samalla se oli viesti kunnille ja sairaanhoitopiireille, että ne osaisivat kysyä, oletko sattumoisin ollut ruskamatkalla Ylläksellä.
Uusia ilmoituksia alkoi tulla kiihtyvään tahtiin. Moni tartunnan saanut altisti yhä muita tietämättään. Niin tapahtui esimerkiksi Raumalla, jossa Ylläksellä lomaillut osallistui kansalaisopiston italian tunnille.
Kahta päivää myöhemmin koronatesti osoitti positiivista, koko ryhmä määrättiin karanteeniin ja tilat tehosiivottavaksi.
Tartunnan saaneille soitettiin kunnista pitkiä puheluita: milloin tulivat ensimmäiset oireet, missä liikuit, keitä tapasit.
– Sitten pidetään tukkimiehen kirjanpitoa, että missä on liikuttu paljon ja missä vähemmän, Ylläsjärvi kuvailee.
Nyt viivoja alkoi kasautua Äkäshotellin kohdalle. Myös tartunnan saaneella kolarilaisella oli yhteys hotelliin.
Äkäshotelli oli ehtinyt jo sulkeutua suunnitelman mukaiselle syystauolle, mutta sitä ennen esiintyjiä oli Pirtukirkkona tunnetussa ravintolassa joka ilta. Siellä oli esiintynyt myös Meiju Suvas ja Vetonaula.
Keskiviikko 30.9.
Viikon puolivälissä Kolarissa paljastui kerralla neljä uutta koronatartuntaa. Kolme tartunnan saaneista oli ollut tekemissä aiemmin koronapositiiviseksi todetun kanssa. Osalla oli myös suora yhteys Äkäshotelliin.
Neljäs tartunnan saanut oli Jounin Kaupan myyjä. Kauppa kertoi asiasta Facebookissa ja sai tsemppiviestejä ja kiitosta avoimuudesta. Kauppa desinfioitiin ja aukioloaikoja lyhennettiin.
Ympäri Suomen epäilemättä hermoiltiin, kuinka paljon tuli asioitua Äkäslompolon ainoassa ruokakaupassa.
Kunnan johtava lääkäri Ulla Ylläsjärvi mietti, mitä tehdä.
– Kyllähän se hätkähdytti. Kun samaan aikaan tuli valtakunnasta lisää tietoa Äkäslompolossa käyneiden tartunnoista, tuli sellainen olo, että nyt pitää tehdä jotain radikaalimpaa.
Kuusitoista Jounin Kaupan työntekijää ja kaikki Äkäshotellin ravintolan, keittiön ja vastaanoton työntekijät päätettiin asettaa karanteeniin. Kolarin terveyskeskuksesta soitettiin jokaiselle ja soittokierros jatkui iltaan asti.
Torstai 1.10.
Torstaiaamuna terveyskeskuksen ovi kävi tasaiseen tahtiin, kun karanteeniin määrätyt tulivat koronatestiin. Henkilökunnasta kaksi työntekijää irrotettiin näytteenottoon ja testitulokset saatiin Nordlabin kuljetukseen kohti Rovaniemeä.
Samaan aikaan ruskaretken karvaita jälkiseuraamuksia sulateltiin Etelä-Savossa. Neljältä samaan seurueeseen kuuluneelta oli löytynyt tartunta Puumalassa, Pieksämäellä ja Mikkelissä.
Yksi heistä oli käynyt tartuttavana Puumalan terveyskeskuksessa kolmea päivää aiemmin. Tuolloin ei Ylläksen tartuntaketjusta vielä puhuttu.
Kymmenet altistuivat, monet heistä riskiryhmäläisiä.
Lapin keskussairaalassa yhä kiireisemmäksi käyvä Markku Broas sai yhä soittoja tasaiseen tahtiin. Tartuntoja ilmaantui Kouvolassa, Kokkolassa, Helsingissä, Tampereella ja Vimpelisssä.
Lauantai 3.10.
Viikonloppuna testituloksia alkoi tipahdella Kolariin. Negatiiviset testitulokset näkyvät Omakannassa, vain tartunnoista soitetaan.
Soittoja tuli neljä, kaksi niistä Äkäshotellin työntekijöille. Kaikki tartunnan saaneet olivat olleet jo päiviä karanteenissa.
Ylläsjärvi on tyytyväinen, että päätti koko henkilökunnan testaamisesta varmuuden vuoksi.
– Nyt kovasti toivon, että tartuntoja ei enää tulisi ja olisi päästy tyrehtymisvaiheeseen, Ylläsjärvi sanoo.
Tartuntaketjun alkulähde ei ole selvillä, eikä Ylläsjärvi usko sen koskaan selviävän.
Keskiviikko 7.10.
Kolarissa tartunnat hiljenivät viikonlopun jälkeen, muualta ilmoituksia tuli yhä. Broaksen mukaan kuitenkin vähemmän kuin viime viikolla. Tartuntaketjussa on jo yli 60 nimeä.
Kymmenkunta on jatkotartuntoja, loput olivat itse Ylläksellä.
Infektioylilääkärin huomion on kiinnittänyt Meiju Suvaksen keikkailta, johon yhdistyy viitisentoista tartuntaa. Broas aikoo perata yksityiskohtia heti, kun ehtii.
– Tämä on todella työläs kokonaisuus, Broas huokaa.
Uusia tartuntoja tulee Ylläksen ketjun ulkopuolelta sitä vauhtia, että aika menee nyt akuutin tilanteen hoidossa.
Kuinka moni joutui ruskaretken jäljiltä sairaalaan, sitä Broas ei tiedä. Lapin sairaanhoitopiirissä ei kukaan.
Raumalla on selvitty kotihoidossa, samoin Etelä-Savossa. Neljän savolaisretkeilijän joukosta lähti viisi jatkotartuntaa lähipiiriin, joka oli jo valmiiksi karanteenissa. Vakava tilanne Puumalan terveyskeskuksessa ei ole toistaiseksi johtanut jatkotartuntoihin.
Lapissa on Ylläksen tapahtumien jäljiltä voimassa suositus käyttää maskia hotelleissa, ravintoloissa ja matkailukohteissa. Viimeistään syyslomalla nähdään, miten hyvin suositus on mennyt perille.
Ravintolayrittäjiä pyydetään myös keräämään asiakkaidensa yhteystiedot mahdollista jäljittämistä varten.
Ylläksen koronaketjun tartunta-ajaksi on määritelty 14.–25.9., joten kahden viikon itämisaika loppuu perjantaina, eikä uusia tartuntoja pitäisi enää tulla.
Tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Suomessa voit lukea tästä artikkelista.