Hallituksen sote-ministeriryhmä on hyväksynyt sote-uudistuksen sisällön.
Ylen tietojen mukaan virkamiehet kirjoittavat sote-paketin puhtaaksi viikonlopun aikana, ja uudistuksen sisältöä esitellään hallituspuolueiden eduskuntaryhmille ensi viikon alussa.
Sosiaali- ja terveysministeriö twiittasi perjantai-iltana työryhmän saaneen poliittiset linjaukset käsiteltyä.
Useat hallituksen ministerit kommentoivat sopua perjantai-iltana Twitterissä.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) twiittasi perjantai-iltana puoli yhdeksältä sote-uudistuksen ottaneen tänään askeleen eteenpäin.
Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) puolestaan kertoi uudistuksen nojaavan vahvasti julkiseen järjestäjään, mutta mahdollistavan myös monituottajamallin.
– Julkinen, yksityinen ja järjestöt toimivat myös jatkossa yhdessä ihmisen parhaaksi. Ihmisten palvelutarpeeseen perustuva rahoitusmalli on oikeudenmukainen ja tasaa terveyseroja, Saarikko kirjoittaa Twitterissä.
Hänen mukaansa uudistus on välttämätön suomalaisten lähi- ja peruspalveluiden turvaamiseksi ja vahvistamiseksi.
– Ihmisten tarpeet ja paikallisdemokratia toteutuvat mallissa, jossa järjestäjä on sopivan pieni, mutta riittävän iso, hän kirjoitti.
Opetusministeri Li Andersson (vas.) ja ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) kommentoivat sopua Twitterissä puolestaan näin:
Sote-uudistuksen perusajatus on parantaa ihmisten peruspalveluja: lääkäriin pääsyä ja vanhustenhoitoa. Uudistusta on yritetty saada aikaan jo yli vuosikymmenen ajan, mutta uudistus on kaatunut erilaisiin poliittisiin ja oikeudellisiin ristiriitoihin.
Sote-lakiesitys pitää lähettää mahdollisimman pian lain arviontineuvostoon. Lain arviointineuvosto tarvitsee muutaman viikon selvittääkseen, mitkä ovat lain vaikutukset ja onko se huolellisesti tehty.
Tavoitteena on, että sotelakiesitys tulee eduskunnan käsiteltäväksi jouluun mennessä
Soten läpiviennistä on tullut hallitukselle myös näytön paikka. Edellinen hallitus kaatui, kun sote kaatui. Sen jälkeen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti erostaan.
Sanna Marinin (sd.) hallituksessa sote-uudistusta vetää perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), joka pitää uudistuksen läpiviemistä kunnia-asianaan.
1 200 -sivuinen uudistuspaketti
Hallitus neuvotteli sote-uudistuksesta myöhäiseen perjantai-iltaan saakka. Ennen päivän neuvottelua Kiuru kuvaili neuvotteluasetelmia seuraavasti.
– Siellä ollaan siihen asti kunnes joko savua nousee tai sitten ei, Kiuru sanoi poistuessaan yhden jälkeen eduskunnasta.
Kiurun mukaan pöydällä oli iltapäivällä vielä monta yksityiskohtaa, isoa ja pientä asiaa. Koko 1 200-sivuinen uudistuspaketti oli tarkoitus käydä läpi. Esimerkiksi uudistuksen rahoitusmallista on tullut erityisen paljon palautetta lausuntokierroksella.
– Sote-uudistukseen liittyvät rahoitusjärjestelyt ovat saaneet sen verran palautetta, että niitä tullaan muuttamaan. Tarkoitus on, että lausuntoyhteenveto julkaistaan mahdollisimman pian, Kiuru sanoi iltapäivällä.
Lue myös: Kokoomus esittää epäluottamusta ministeri Kiurulle.
Ministeriöön saapunut tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kuvaili iltapäivällä neuvotteluiden olevan loppusuoralla.
– Onhan tässä monta päivää jo istuttu, ja vähän yön päällekin. Tämä on niin laaja kokonaisuus. On tärkeää, että yksityiskohdat hiotaan huolella, Saarikko sanoi.
Neuvotteluissa oli päivällä parin tunnin tauko. Kiuru kävi esittelemässä eduskunnassa sosiaali- ja terveysministeriön ensi vuoden budjetin. Aamupäivällä Kiuru arvioi, että neuvottelut yksityiskohdista jatkuvat tarvittaessa vaikka läpi yön.
– Nyt ollaan kyllä loppumetreillä, mutta on liian aikaista arvioida, saadaanko tämä tänään valmiiksi. Tänään neuvotellaan aivan tappiin asti, Kiuru totesi toimittajille.
Lue hallituksen esityksen pääkohdat tästä: 21 maakuntaa ja Helsinki sote-palveluiden ja pelastustoimen järjestäjiksi, tulossa oma verotusoikeus – Kiuru: "Nyt päätetty isot suuntaviivat"
Rahoitus, yksityisten rooli ja Savonlinnan sote-maakunta hiertävät
Hallituksen odotetaan lähipäivinä kertovan, millaisia muutoksia se tekee sote-esitykseen saamiensa lausuntojen pohjalta.
Erityisesti uudistuksen rahoitusmalli on kerännyt kritiikkiä. Isoissa kaupungeissa katsotaan, että esitetty malli on viemässä niiltä merkittävästi verorahoja ja siten kykyä vastata investointitarpeisiin.
Ylen tietojen mukaan soten rahoitusmalliin on haettu kompromissia parantamalla rahaa menettävien maakuntien asemaa.
Maakunta voisi menettää rahaa korkeintaan esimerkiksi 50–100 euroa asukasta kohti. Ne maakunnat, joissa on sairaampi väestö voisivat saada lisärahaa enemmän kuin 150 euroa per asukas.
Hallituspuolueista RKP on ilmoittanut, ettei se voi hyväksyä alkuperäisen esityksen rahoitusmallia, koska se johtaisi monilla alueilla leikkauksiin.
Keskusta taas on pelännyt, että rahoitusmalli jättää maakuntien nykyiset terveyserot pysyviksi, jos vähävaraisimmat maakunnat eivät saisi enemmän lisärahaa asukasta kohti.
Muita sote-esityksen vielä ratkaisemattomia kipukohtia ovat yksityisten terveydenhuoltoyritysten rooli julkisen terveydenhuollon rinnalla ja kuntien tekemisen ulkoistusten kohtalo.
Kiistaa on aiheuttanut myös se, mihin sote-maakuntaa nykyisin Itä-Savoon kuuluva Savonlinnan sairaala kuluu, Pohjois-Savoon vai Etelä-Savoon.
Oppositiosta pyyhkeitä rahoitusmallille
Rahoitusmallia ovat arvostelleet muun muassa oppositiopuolue perussuomalaiset ja kokoomus.
Kansanedustajat Arja Juvonen (ps.) ja Sari Sarkomaa (kok.) toivovat hallituksen julkistavan esityksen saamat asiantuntijalausunnot mahdollisimman nopeasti.
– Erityisesti rahoitusmalli on ollut ongelmallinen. Esimerkiksi suurimman yliopistollisen sairaanhiotopiirin eli HUSin osalta se tarkoittaisi, että leikattaisiin 100 miljoonaa euroa. Se tarkoittaisi henkilötyövuosina 1500 henkilön ottamista pois palveluntuotannosta, Sarkomaa sanoo.
Arja Juvosen mukaan samankaltaista viestiä tulee kunnista ympäri Suomen.
– Mallin rahoituspohja on riittämätön. Erityisesti Uudellamaalla, kuten Espoossa se heikentää kuntataloutta niin, että sitä on ehdottomasti viilattava, Juvonen kommentoi.
Voit keskustella aiheesta lauantaihin kello 23 asti.
Lue lisää:
Hallitus väänsi pitkälle yöhön sotea – soteministeri Kiuru: "Viimeisiä asioita jäljellä"