Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Huuhkajien uskollisimpien kannattajien vuosi on ollut pitkä – paluu maajoukkueen kotipesään ilahduttaa, mutta sitä varjostavat myös ristiriitaiset tunteet

Kannattajayhdistys Pohjoiskaarteen toiminnanjohtaja Jussi Hartikaisen mukaan kannattajakatsomoon odotetaan vajaata tuhatta katsojaa.

Jalkapallo, kuvituskuva
Huuhkajat saa taakseen kannattajaryhmänsä, Pohjoiskaarteen, ensi kertaa sitten viime syksyn EM-karsintojen. Kuva: Tomi Hänninen
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

On kulunut miltei vuosi Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen EM-kisapaikan varmistaneesta Liechtenstein-ottelusta. Keväällä iskeneen koronapandemian vuoksi tuo marraskuun ilta on myös viimeisin kerta, kun Huuhkajien kannattajat ovat päässeet seuraamaan joukkueen otteita paikan päällä.

Pitkä odotus päättyy sunnuntaina, sillä Euroopan jalkapalloliitto Uefa sallii 8 000 katsojan pääsyn Helsingissä pelattavaan Kansojen liigan otteluun Bulgariaa vastaan. Keskiviikkona Olympiastadionille marssii vastustajaksi Irlanti.

– Kyllä on ollut pitkä vuosi ja ikävä katsomoita. EM-kisojen siirtyminen on tuonut oman odotuksen siihen lisää. Onneksi kotimaan sarjat ovat pyörineet lähes normaalisti, siitä on moni saanut helpotusta, Suomen Maajoukkueen Kannattajat ry:n toiminnanjohtaja Jussi Hartikainen kertoo Yle Urheilulle.

Syyskuun Kansojen liigan ottelut pelattiin ilman yleisöä. Pelaajille uutinen kannattajien läsnäolosta oli tervetullut.

– Kannattajat tarkoittavat meille ihan kaikkea. Auttaa todella paljon, kun saamme ihmisiä paikalle. Monet sanovat, ettei yleisöllä olisi väliä, mutta kyllä sillä on, hyökkääjä Fredrik Jensen kertoi perjantaina.

Monen Pohjoiskaarteen jäsenen pitkä paikan päällä seurattujen kotiottelujen putki katkesi. Hartikainen arvelee, että jotkut yhteisön jäsenet ovat kiertäneet kaikki Huuhkajien kotiottelut jättämättä väliin yhtäkään viime vuosina, jopa vuosikymmeninä.

Syyskuun ottelujen seuraaminen etänä oli uskollisille kannattajille hankalaa. Vaikka ympärillä olisikin ollut katsomoista tuttu porukka, ei ole sama asia katsoa peliä näytöltä.

Pohjoiskaarre
Olympiastadionin Pohjoiskaarre oli syyskuun maaotteluissa tyhjänä. Kuva: Tomi Hänninen

Moni on alkanut pohtia, onko ilman yleisöä pelattavalla jalkapallolla tulevaisuutta. Hartikainen vastaa, että ei ole.

Hartikainen myöntää, että Pohjoiskaarteen jäsenet kokevat katsomoon palaamisesta kuitenkin ristiriitaisia tunteita jälleen kiristyvän koronatilanteen vuoksi.

– Sinänsä hienoa, että pääsemme katsomaan, ja olemme tosi innoissamme, että pääsemme paikan päälle. Mutta totta kai pandemia maailmalla ja rajoitukset vaikuttavat. Mennään silti ihan positiivisella mielellä kannustamaan.

Paluu kotipesään

Sunnuntain ottelu on siitäkin erityinen, että Huuhkajien kannattajat palaavat viiden vuoden tauon jälkeen jättiremontin läpikäyneelle Helsingin olympiastadionille.

– Minun silmääni stadion vaikuttaa hienolta ja tyylikkäältä, ihan onnistunut remontti kokonaistilanne huomioon ottaen. Toki jalkapallon katsomisen kannalta ollaan aika kaukana kentästä, mutta kyllä siinä oma tunnelmansa on, kun pääsee kotipesään katsomaan peliä.

Osa Huuhkajien EM-karsintaotteluista pelattiin viime vuonna Tampereella. Ratinan stadionilla syttyi todellinen suomifutishurmos, joka huipentui marraskuiseen kansanjuhlaan historiallisen EM-kisapaikan varmistuttua.

– Ratinassa oli hienoa tunnelmaa ehdottomasti ja maajoukkue pelasi upeasti siellä. Olympiastadionista on kuitenkin historian saatossa muodostunut koti, kun siellä on niin pitkään pelattu. Ratina on varmasti hyvä vaihtoehto jatkossakin, mutta minulle henkilökohtaisesti Olympiastadion on se maajoukkueen koti, Hartikainen kertoo.

Hartikaisen mukaan Olympiastadionin kannattajakatsomoon odotetaan sunnuntaina noin 800–1 000:ta katsojaa. Kaikki halukkaat pääsivät lippuihin käsiksi, sillä Pallolitto myönsi kannattajayhteisölle muhkean 1 750 lipun kiintiön. Yli jääneet liput palautettiin Palloliitolle yleiseen myyntiin.

Hartikainen toivoo, että Pohjoiskaarteessa toimitaan koronaturvallisuutta kunnioittaen. Kuten muissakin katsomoissa, myös kannattajakatsomossa kasvomaskin käyttö on pakollista. Lisäksi joka toinen penkkirivi on tyhjänä turvaetäisyyksien varmistamiseksi.

– Huudattajien kanssa on puhuttu, että he yrittävät muistuttaa ihmisiä näistä asioista, jos näyttää siltä, että ollaan liian tiiviisti, Hartikainen kertoo.

Lue myös:

Ilmari Niskanen avasi maalitilinsä Huuhkajissa, mutta ei rohjennut tuulettaa osumaansa – tyly tulos veti mielen matalaksi: "Sunnuntaina on kasvojen pesun paikka"

Suomi jäi Puolan jyrän alle – Kamil Grosicki iski hattutempun ensimmäisellä puoliskolla, Ilmari Niskaselle maajoukkueuran avausmaali

Mikä on Roman Eremenkon tilanne Huuhkajissa? Päävalmentaja Markku Kanerva kommentoi: "Ei ole ollut tarvetta sen kummempaan dialogiin"

Jasse Tuomisen sairausloma Huuhkajissa venyy pitkäksi – historiallinen EM-turnaus jäämässä väliin

Pitäisikö valioliigajoukkueita vastaan maaleja paukutteleva Marcus Forss nostaa Huuhkajiin jo nyt? "Hän tulee vielä olemaan Suomelle tärkeä pelaaja, mutta pikkaisen jäitä hattuun"

Suosittelemme