Pohjanmaalla Kristiinankaupungissa Metsälän tuulivoimaloiden siipitutkimukset ovat täydessä käynnissä. Metsälän tuulivoimaloista putosi syyskuussa kahden viikon aikana maahan kaksi isoa siipeä. Siivet ovat tonnien painoisia, joten vaara on ilmeinen.
Lue myös: Kristiinankaupungin tuulivoimalasta katkesi toinenkin valtava siipi
EPV Tuulivoima on ilmoittanut, että tapahtumien alkusyy on todennäköisesti salamanisku. Sen sijaan syy, miksi salama katkaisi siivet, ei ole vielä selvillä.
Tutkimuksissa on kuitenkin edistytty sen verran, että nosturilla on päästy voimalan konehuoneen korkeudelle, kertoo EPV Tuulivoiman toimitusjohtaja Frans Liski.
– Ensimmäisen tapahtumapaikan osalta on nosturilla päästy poistamaan konehuoneen katon päälle jääneet irtonaiset osat. Nosturia siirretään toiselle tapahtumapaikalle, ja toimitaan samoin. Sielläkin päästään sitten turvallisesti tekemään tutkintaa maasta käsin.
Tuulivoimapuiston voimalat tarkastettu
Tilannetta ovat paikan päällä olleet selvittämässä tuulivoimayhtiön lisäksi viranomaiset ja voimaloiden toimittajan Vestaksen edustajat. Päävastuu tutkinnasta on Vestaksella.
Liski arvelee, että siipien tutkimuksia tehdään myös laboratoriossa.
– Mahdollisesti tehdään siipiin reikiä ja otetaan näytteitä.
EPV Tuulivoimalla on muitakin tuulivoimapuistoja, mutta niissä ei ole käytössä samanlaisia siipiä kuin Metsälässä. Liski ei halua lähteä spekuloimaan esimerkiksi valmistusvirheen tai materiaalin merkityksestä mitään.
– Asiaa pitää tutkia enemmän ennen kuin voi lähteä arvioimaan syitä enempää. Meillä tosiaan suuret puistot Ilmajoki, Torkkola ja Torniossa tytäryhtiön laitos ovat erityyppisiä.
Liskin mukaan kaikki Metsälän voimalat on käyty läpi ja käydään edelleen.
Kulkemisrajoitukset edelleen voimassa
Tällä hetkellä vaurioituneet voimalat ovat luonnollisesti pois käytöstä. Alueen muitakin laitoksia on suljettu väliaikaisesti sitä mukaa, kun voimaloiden tutkimukset ovat edenneet.
Vaikka vaurioituneiden voimaloiden konehuoneiden katoille jääneet irtonaiset osat on saatu kohta kaikki poistettua, ei alueella voi liikkua rajoituksetta, muistuttaa Liski.
– Pidetään kiinni edelleen kulkurajoituksista ja 300 metrin etäisyydestä voimalaan. Lisäksi ukkosella ei alueella pidä liikkua.
Talven myötä ukkosista ei pitäisi olla enää haittaa, ja Liski toteaakin, että talven tullessa on turvallista tehdä tutkimuksia ja suunnitella korjauksi
Lue lisäksi: Salamaniskua epäillään syypääksi Kristiinankaupungin tuulivoimaloiden onnettomuuksiin