Hyppää sisältöön

Jari Litmasen patsaan paljastamisesta kymmenen vuotta – valmentaminen ei ole vielä ajankohtaista: "Katsotaan rauhassa, jos ajatukset muuttuvat"

Jari Litmanen pitää Kansojen liigaa hyvänä formaattina.

Jari Litmanen -staty i Lahtis.
Jari Litmasen patsas Lahden Kisapuistossa. Kuva: Juha Paaso / Yle
Sakari Lund

Jalkapallolegenda Jari Litmasen patsas paljastettiin Lahden Kisapuistossa 10.10.2010. Siitä tulee huomenna kuluneeksi kymmenen vuotta. Sen kunniaksi Litmanen oli Yle Lahden haastattelussa, jossa hän kommentoi muun muassa Kansojen liigaa.

Suomi menestyi hyvin ensimmäisessä Kansojen liigassa, jossa maat on jaettu tason mukaan ryhmiin. Kansojen liigaa ei ollut olemassa Litmasen peliaikoina, mutta hän pitää järjestelmää onnistuneena.

– Kansojen liiga on ollut hyvä formaatti. Oli syntynyt jo käytäntö, että isot maat pelasivat harjoitusotteluita keskenään, keskitason maat keskenään ja pienet keskenään. Niissä tuli vähän väljähtänyt tunnelma, pelaajat pelasivat osan ottelua tai eivät ollenkaan. Kansojen liigassa peleissä on panosta ja pelaajat ovat motivoituneita.

Kansojen liiga on jälleen käynnistymässä. Huuhkajat kohtaa Bulgarian sunnuntaina Helsingin Olympiastadionilla ja Irlannin keskiviikkona vieraissa.

Litmanen ei ole tunnetusti koskaan ilmoittanut lopettaneensa jalkapallouraansa, joten olisiko hän käytettävissä EM-kisoissa, jotka siirtyivät ensi kesään?

– Eiköhän minun maaotteluni tullut pelatuiksi silloin patsaan pystyttämisen aikoihin, Litmanen naurahti.

Valmennustehtävät sen sijaan voisivat Litmasta kiinnostaa.

– Olen valmennustehtäviä vähän tehnytkin liiton hommissa. Kun 1999-syntyneiden EM-kisat pelattiin Vaasassa ja Seinäjoella 2018, olin useamman vuoden toisena apuvalmentajana. Valmentaminen kiinnostaa, mutta se on muista asioista pois ja toistaiseksi on ollut mutta asioita niin paljon, että valmentaminen ei ole ollut ajankohtaista. Katsotaan rauhassa, jos jossain vaiheessa ajatukset muuttuvat.

Jari Litmasta haastatteli Taavi Salmivaara.

Lue myös:

Litmasen, Forssellin ja muiden legendojen koskettavat videotervehdykset saivat hymyn Martti Kuuselan, Antti Muurisen ja Markku Kanervan huulille: "Viime vuosien aikana olen vuodattanut kyyneleitä todella monta kertaa"

Suosittelemme sinulle