Hyppää sisältöön

Kultareunus

Suunnittelija Anni Ruuth raottaa ovea korona-arkeensa.

Syyskuun lopulla varmistui se, mitä monet olivat jo osanneetkin odottaa: pukuloistostaan tuttu itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto peruttiin koronatilanteen vuoksi.

Harmistuneena mutta ymmärtäväisenä uutisen otti vastaan myös vaatesuunnittelija Anni Ruuth, joka on ollut yksi Linnan juhlien nousevista suunnittelijanimistä.

Linnassa hänen luomuksiaan on nähty etenkin poliitikkojen yllä, ja esimerkiksi nykyinen pääministeri Sanna Marin kantoi Ruuthin iltapukua toissavuonna. Viime vuoden vastaanotolle Ruuth suunnitteli kaikkiaan kuusi pukua.

Olin odottanut, että tänä vuonna pääsisin suunnittelemaan jotakin todella näyttävää, ja vähintäänkin yhtä monta pukua kuin viime vuonna.

Anni Ruuth, vaatesuunnittelija

Ruuth olikin jo ehtinyt saada muutamia tilauksia Linnan juhliin. Vatsanpohjassa oli kuitenkin keväästä lähtien kutkuttanut epävarmuus.

Yritin malttaa mieleni ja elää päivä kerrallaan. Pieni pessimisti puski läpi.

Anni Ruuth, vaatesuunnittelija

Linnan juhlien peruuntuminen voi tietää tuhansien tai jopa kymmenien tuhansien eurojen lovea suunnittelijan tai yrityksen liikevaihtoon. Vaikutukset ulottuvat myös muun muassa kankaiden valmistajiin ja ompelijoihin.

Lisäksi juhlavastaanotto on ainutlaatuinen areena taitojen esittelyyn.

Juhlapukuvalmistajille Linnan juhlat ovat erittäin merkittävä tapahtuma myynnin ja näkyvyyden kannalta. Juhlat tuovat esille myös nuorempia kykyjä ja alan innovaatioita.

Anne Ruokamo, asiantuntija, Suomen tekstiili ja muoti ry

Vaikka vuoteen on mahtunut pettymyksiä, Anni Ruuth on halunnut suhtautua koronatilanteeseen positiivisen kautta. Hänellä on jäänyt enemmän aikaa itsensä ja tulevien mallistojen kehittämiseen.

Yksi innovaatioista on tämä toppi, jota koristavat silkkikankaalle kirjaillut, 22 karaatin kullalla päällystetyt kalansuomut.

Tämä tekniikka olisi varmasti ollut jollakin tavalla esillä Linnan juhlissa… mutta säästellään sitä nyt sitten ensi vuodelle.

Anni Ruuth, vaatesuunnittelija

Eikä kaikkea ole onneksi peruttu. Ruuth kertoo, että hääpukuja on hiljaisen kevään ja kesän jälkeen tilattu tänä syksynä jopa tavallista enemmän.

Hää- ja juhlapukuja ajatellaan nyt uudella tavalla. Sen sijaan että ne olisivat kertakäyttöisiä vaatteita, voisiko niitä käyttää uudelleen ja uudelleen?

Anni Ruuth, vaatesuunnittelija

Anni Ruuthin sydäntä on lämmittänyt nähdä, kuinka suomalaisen työn arvostus on kasvanut koronatilanteen myötä.

Pandemia tulee varmasti jättämään jälkensä muodin maailmaan ja kulttuuriin, mutta se ei ole vain negatiivinen asia. Uskon, että tämä tuo tullessaan myös jotakin hyvää ja pysyvää.

Anni Ruuth, vaatesuunnittelija

Tekijät

Teksti Tiina Karppi
Kuvat ja videotTiina Jutila