Hyppää sisältöön

Elokapinan mielenosoituksessa sumutetuista 14 on tehnyt rikosilmoituksen poliisin toiminnasta – osan mukaan heille ei annettu edes vettä

Valtakunnansyyttäjän toimisto tekee asiasta esiselvitystä, eikä päätöstä esitutkinnasta ole vielä tehty.

Kuvassa poliisi kaasuttaa mielenosoittajia Helsingissä.
14 henkilöä on tehnyt rikosilmoituksen poliisin OC-sumutteen käytöstä. Kuva: Elokapina
Tuomas Rimpiläinen

Valtakunnansyyttäjän toimiston mukaan yhteensä 14 mielenosoittajaa on tehnyt rikosilmoituksen Elokapina-ympäristöliikkeen mielenosoituksen tapahtumista. Poliisi käytti lauantaina 3. lokakuuta OC-sumutetta kadun tukkineita mielenosoittajia vastaan Helsingin Kaisaniemessä.

Ilmoituksen tehneet katsovat, että poliisin voimankäyttö oli ylimitoitettua.

Tutkinnanjohtajana toimiva aluesyyttäjä Heidi Savurinne kertoo, että osa tutkintapyynnön asianomistajista kertoo, että poliisi ei antanut heille sumuttamisen jälkeen vettä. OC-sumutteen vaikutusta voi vähentää viileällä vedellä huuhtomalla.

Asiassa on yhä käynnissä esiselvitys. Päätöstä esitutkinnan aloittamisesta tai aloittamatta jättämisestä ei ole vielä tehty. Valtakunnansyyttäjän toimistossa selvitetään nyt, onko asiassa syytä epäillä rikosta.

Gif-animaatiossa poliisi kaasuttaa mielenosoittajia Helsingissä.
Kuva: Elokapina, GIF-animaatio: Silja Viitala / Yle

Poliisihallitus tiedotti torstaina, että heidän käsityksensä mukaan poliisi toimi tilanteessa oikein.

– Me emme havainneet lain vastaista käytöstä poliisin puolelta, vaan poliisin tehtäviä on hoidettu säädetyin toimivaltuuksin. Tätä varmaan arvioidaan monesta kulmasta, sanoi poliisijohtaja Tomi Vuori Ylelle torstaina.

Aiemmin viikolla uutisoitiin myös useista mielenosoitukseen liittyneistä kanteluista eduskunnan oikeusasiamiehelle.

– Kanteluista ei ilmennyt, että kantelijat olisivat olleet mukana mielenosoituksessa. Kanteluissa viitattiin mediassa esillä olleisiin tietoihin ja kuviin, sanoi esittelijäneuvos Juha Haapamäki torstaina.

Elokapina-liikkeen edustaja Elina Kauppila kertoo, että he eivät tiedä, keitä kantelijat ovat.

Sen sijaan tutkintapyynnössä asianomistajiksi ilmoittautuneet ovat mielenosoituksen osanottajia, jotka kertovat saaneensa poliisin OC-sumutteesta. Kauppilan mukaan tutkintapyynnön on poliisille jättänyt liikkeen oikeusavustaja. Tutkintapyyntöä saatetaan myöhemmin täydentää uusilla asianomistajilla.

Elokapina-liike toteaa perjantaina lähettämässään tiedotteessa, ettei Poliisihallituksen tekemä selvitys ole sen mukaan todenmukainen. Liikkeen mukaan OC-sumutteen käyttö ei ollut poliisilain mukaista vähimmän haitan ja suhteellisuuden periaatetta noudattavaa voimankäyttöä.

Tehokkain ja lievin keino poliisilla olisi ollut mielenosoittajien fyysinen siirtäminen ja kiinniotto, liike kertoo.

Päivitys 9.10.2020 klo 15.03: Jutun rakennetta on muokattu ja siihen on lisätty tietoa.

Lue myös:

Poliisihallitus mielenosoittajien sumuttamisesta: Emme havainneet lainvastaista käytöstä poliisin puolelta – Helsingin poliisin päällikkö: Meille jäi vain huonoja vaihtoehtoja

Rikosoikeuden professori: Liikenteellinen haitta kevyt peruste voimankäytölle, poliisi saattoi sortua ylilyöntiin

Asiantuntija: Kaasusumuttimen käyttö rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan oli ylimitoitettua, poikkeaa poliisin aiemmasta linjasta

Suosittelemme sinulle