Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Taloustieteen Nobel-palkinto myönnettiin yhdysvaltalaisille Paul Milgromille ja Robert Wilsonille huutokauppatutkimuksesta

Tunnustuksen on saanut kaksi yhdysvaltalaista ekonomistia huutokauppateorian kehittämisestä.

Talouden Nobel-voittaja julkistetaan.
Tiina Karppi
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi on myönnetty yhdysvaltalaisille ekonomisteille Paul R. Milgromille ja Robert B. Wilsonille.

He saivat tunnustuksen huutokauppoihin liittyvästä tutkimuksesta, huutokauppateorian kehittämisestä ja uudenlaisten huutokauppamenetelmien kehittämisestä.

– Huutokauppoja on kaikkialla ja ne vaikuttavat jokapäiväiseen elämäämme. Tämän vuoden voittajat Paul Milgrom ja Robert Wilson ovat parantaneet huutokauppateoriaa ja keksineet uudenlaisia huutokaupan tapoja, jotka hyödyttävät myyjiä, ostajia sekä veronmaksajia ympäri maailman, twiittasi virallinen Nobelin palkinnosta vastaava Twitter-tili, perustellen yhdysvaltalaiskaksikon valintaa.

Voit katsoa tallenteen voittajien julkistamisesta klikkaamalla jutun pääkuvaa.

"Työ on ollut ratkaisevaa"

Aalto-yliopiston taloustieteen professorin Juuso Välimäen mielestä tunnustus annettiin sen ansaitseville henkilöille. Valinta ei yllättänyt – päinvastoin.

– Ensimmäinen reaktioni oli, että jo oli aikakin, varsinkin Paul Milgromin suhteen. Monena aikasempanakin vuonna hän olisi mielestäni sopinut hyvin yhdeksi tunnustuksen saajaksi. Lisäksi Robert Wilson on aivan vastaavalla tavalla ansioitunut, erittäin hyvä talousteoreetikko joka on toiminut myös monille taloustieteilijöille ohjaajana.

Wilson on muun muassa toiminut ohjaajana toiselle voittajalle, Paul Milgromille, sekä toiminut suomalaisen Bengt Holmströmin väitöskirjan ohjaajana. Holmström on itsekin saanut taloustieteen Nobelin vuonna 2016 yhdessä Oliver Hartin kanssa sopimusteorian tutkimuksistaan.

Juuso Välimäen mukaan Paul Milgrom puolestaan yksi tunnetuimmista huutokauppateorian parissa työskennelleistä henkilöistä.

– Huutokauppoja on etenkin viime aikoina käytetty tapana lähestyä mitä tahansa markkinoiden suunnitteluongelmaa. Aina kun pitäisi alkaa myymään jotakin uutta tuotetta tai palvelua sellaisessa tilanteessa missä aiemmin ei ole markkinoita ollut olemassa, niin tavalla tai toisella sitä tehdään huutokaupanoloisesti. Milgrom on laajentanut perinteisiä huutokauppoja hyvin paljon monimutkaisempiin tilanteisiin.

Esimerkiksi hän nostaa radiotaajuuksien kauppaamisen viimeisten muutaman kymmenen vuoden aikana.

– Sen tyyppisissä suurissa ja vaativissa huutokaupoissa tämä työ on ollut aivan ratkaisevaa.

Viimeinen tämän syksyn Nobeleista

Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkintoa Alfred Nobelin muistoksi kutsutaan myös Nobelin taloustieteen palkinnoksi, vaikka palkinto ei olekaan yksi Alfred Nobelin testamentissa määritellyistä palkinnoista.

Kyseessä on Ruotsin keskuspankin perustama, erityisen korkeatasoisesta taloustieteellisestä tutkimuksesta vuosittain vuodesta 1969 lähtien jaettu palkinto.

Palkinnon rahallinen suuruus on sama kuin Nobel-palkintojen, eli noin 950 000 euroa. Viime vuonna se myönnettiin kolmelle köyhyystutkijalle.

Talouden Nobel on viimeinen tämän syksyn Nobel-palkinnoista.

Suosittelemme