Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Huuhkajat saa Olympiastadionille tuekseen paitsi kannattajat, myös puolustuksen tutut tukipilarit – "Oli outoa katsoa edellisiä pelejä televisiosta"

Suomi kohtaa sunnuntaina Kansojen liigassa Bulgarian yleisön edessä. Joona Toivio ja Paulus Arajuuri pääsevät pitkästä aikaa tositoimiin.

arajuuri toivio
Joona Toivio ja Paulus Arajuuri ovat jo pitkään kuuluneet Markku Kanervan luottomiehiin. Kuva: AOP / Jaakko Stenroos
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Siitä on 329 päivää, kun Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on edellisen kerran päässyt todella pelaamaan kotiyleisönsä edessä. Uudistetulla Olympiastadionilla kyllä pelattiin syyskuussa, mutta ilman yleisöä.

Kansojen liigan sunnuntain kotiotteluun Bulgariaa vastaan otetaan noin 8 000 katsojaa. Pelaajille uutinen on tervetullut.

– Kannattajat tarkoittavat meille ihan kaikkea. Auttaa todella paljon, kun saamme ihmisiä paikalle. Monet sanovat, ettei yleisöllä olisi väliä, mutta kyllä sillä on, hyökkääjä Fredrik Jensen kertoi perjantaina harjoitusten yhteydessä Talissa.

Yleisöä oli myös keskiviikkona Gdanskissa, jossa avainpelaajiaan lepuuttanut Huuhkajat koki Puolalle tylyn 1–5-tappion. Todelliset ohipelit ovat olleet maajoukkueelta viime vuosina harvassa, mutta Puolaa vastaan kentällä ei toiminut oikein mikään.

Jensen ratkaisi vaihtopelaajana Suomelle voiton edellisessä Kansojen liigan ottelussa Dublinissa ja oli avauskokoonpanossa Puola-ottelussa. Augsburgin hyökkääjä on jo unohtanut Puola-ottelun ja muistuttaa poikkeuksellisesta peliaikataulusta. Bulgarian jälkeen Suomi kohtaa keskiviikkona vielä Irlannin ennen kuin pelaajat palaavat seurajoukkueisiinsa.

– Tiedämme kaikki, ettei Puola-peli ollut hyvä. On hyvä, että pelejä on vielä kaksi, joissa pystymme parantamaan, Jensen toteaa.

Luottotopparit taas mukana

Huuhkajat pelasi syyskuun ottelut kolmen topparin linjalla. Päävalmentaja Markku Kanerva lähetti kentälle Puolaa vastaan samat topparit kuin edellisissä otteluissa. Toisella puoliajalla muodostelma muuttui EM-karsinnoista tuttuun 4–4–2:een. Riippumatta pelisysteemistä Kanerva valinnee avauskokoonpanoonsa joukkueeseen palanneet luottomiehet Paulus Arajuuren ja Joona Toivion.

Suomen fanit juhlivat viime kesänä Bosnia-Hertsegovinaa vastaan Tampereella. Miten käy ensi kesänä?
Huuhkajien fanit pääsevät stadionille jälleen sunnuntaina – joskaan ei näin tiiviissä tunnelmissa. Kuva: Tomi Hänninen

Arajuuri oli edellisestä maajoukkueen kokoontumisesta sivussa loukkaantumisen vuoksi. Syy Toivion poissaoloon syyskuun otteluista oli iloisempi, sillä toppari on saanut perheenlisäystä.

– Tosi kivaa olla taas takaisin. Oli todella outoa katsoa edellisiä pelejä televisiosta. Vauva on ollut siitä kiltti, että olemme saaneet nukkua öisin. Se on hyvä, Toivio naurahtaa.

Molemmat tulevista Kansojen liigan vastustajista kärsivät torstaina kirvelevät tappiot EM-jatkokarsinnassa. Bulgaria hävisi kotonaan Unkarille 1–3, ja Irlanti joutui Slovakiaa vastaan aina rangaistuspotkuille asti, jotka se hävisi.

Suomen etu Bulgariaa vastaan sunnuntaina on myös yksi ylimääräinen lepopäivä vastustajaan nähden. Bulgaria on Suomelle sikäli tuntematon vastustaja, että maat ovat kohdanneet edellisen kerran vuonna 2008.

Huuhkajat sai perjantaina huonoja uutisia, sillä Thomas Lam ja Lassi Lappalainen joutuvat jäämään sivuun ryhmästä. Lam sai kolhun Puola-ottelussa ja Lappalainen puolestaan kärsii olkapäävammasta.

Jenseniä, Toiviota ja Arajuurta haastatteli Ann-Christine Karhu.

Kansojen liigan ottelu Suomi–Bulgaria pelataan sunnuntaina Helsingin Olympiastadionilla kello 19. Ottelua voi kuunnella suorana lähetyksenä Yle Puheesta.

Lue myös:

Jari Litmasen patsaan paljastamisesta kymmenen vuotta – valmentaminen ei ole vielä ajankohtaista: "Katsotaan rauhassa, jos ajatukset muuttuvat"

Ilmari Niskanen avasi maalitilinsä Huuhkajissa, mutta ei rohjennut tuulettaa osumaansa – tyly tulos veti mielen matalaksi: "Sunnuntaina on kasvojen pesun paikka"

Suomi jäi Puolan jyrän alle – Kamil Grosicki iski hattutempun ensimmäisellä puoliskolla, Ilmari Niskaselle maajoukkueuran avausmaali

Suosittelemme