Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Herkkuja rakastanut perheenäiti löysi bikini fitnessistä asennetta ja itseluottamusta – Liisa Ahtinen muistuttaa myös lajin raadollisuudesta

Liisa Ahtisen esimerkki osoittaa, ettei koskaan ole liian myöhäistä ja oikealla asenteella pääsee pitkälle.

Liisa Ahtinen
Liisa Ahtinen on noussut nopeasti bikini fitnessin huipulle. Turun SM-kisoissa hän tavoittelee uransa toista mestaruutta. Kuva: Liisa Ahtisen kotialbumi
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Liisa Ahtinen kruunattiin kolme vuotta sitten bikini fitnessin alle 164 sentin luokan Suomen mestariksi, ja mestaruuden ansiosta hän pääsi kokeilemaan siipiään myös MM-kisoissa.

Mestaruus oli melkoinen saavutus, sillä vain kahta vuotta aiemmin Ahtinen oli 24-vuotias, herkkuja rakastava neljän lapsen kotiäiti, jonka päivät täyttyivät vaipanvaihdosta, lasten leikeistä, pyykinpesusta ja ruoanlaitosta.

Ahtinen oli tuolloin onnellinen, mutta samalla väsynyt eikä voinut hyvin. Vaikka lapset söivät hyvin ja säännöllisesti, saattoi Ahtinen itse elää kahvilla ja syödä ensimmäisen ruokansa vasta iltasella.

– Heräsin siihen, että minun on pakko ottaa itseäni niskasta kiinni ja näyttää lapsille hyvää mallia. Heillä oli viikossa yksi herkkupäivä, mutta minulla ei ollut minkäänlaista rytmiä ruokailussa, Ahtinen avasi Yle Urheilulle elämäntaparemonttinsa taustoja.

Laihtuminen ei ollut elämäntapamuutoksen tavoitteena, mutta Ahtinen huomasi pian, että hänen kehonkoostumuksensa muuttui. Myös hänen olonsa parani, joten hän päätti lisätä mukaan vielä saliharjoitusta.

Ahtisella ei kuitenkaan ollut minkäänlaista urheilutaustaa ja hän oli ollut kouluaikoina surkea liikunnassa. Hän ymmärsi nopeasti tarvitsevansa saliharjoitteluun apua, ja ennen kuin hän huomasikaan, oli hän astunut fitness-maailmaan.

– Fitness ei ollut vielä silloin “in”, mutta se oli minulla takaraivossa. Olin ruvennut seuraamaan Instagramissa Jaana Malytchevaa, joka on kahden lapsen äiti ja menestynyt lajissa. Minusta hän oli todella inspiroiva, Ahtinen kertoi.

Ahtinen on aina ollut sosiaalinen ja esiintyjätyyppiä, mutta koko kouluajan jatkunut kiusaaminen oli syönyt hänen itseluottamuksensa. Ahtinen ei uskonut, että hänen vartalonsa sopisi lajiin ja ajatteli, että hänen olisi pitänyt aloittaa ennen perhe-elämää.

Kun asuu pienessä kaupungissa, niin ihmiset puhuvat ja vähän naureskelivatkin. Ulkopuoliset eivät uskoneet minuun.

Ahtinen uskaltautui ottamaan yhteyttä Heidi Edelmanniin, pitkän linjan bikini fitness -valmentajaan ja -kilpailijaan, joka murskasi hetkessä Ahtisen epäilyt: tämä oli kuin tehty lajiin.

Perhe oli innoissaan siitä, että Ahtinen sai vihdoin itselleen oman harrastuksen ja hänen äitinsä auttoi lastenhoidossa. Kaikki eivät kuitenkaan olleet yhtä kannustavia. Pieksämäellä asuva Ahtinen sai kuulla harrastuksestaan monia mielipiteitä.

– Kun asuu pienessä kaupungissa, niin ihmiset puhuvat ja vähän naureskelivatkin. Ulkopuoliset eivät uskoneet minuun. Monet sanoivat, että lähdin kilpailemaan liian nopeasti enkä ollut tarpeeksi hyvä.

Ahtinen osoitti kuitenkin epäilijöille, miten väärässä he olivat. Heti ensimmäisessä kisassaan – vain reilu vuosi sen jälkeen, kun hän oli aloittanut harjoittelun kisoja varten – hän sijoittui kevään 2017 SM-kisoissa kuudenneksi ja syksyn SM-kisoissa Ahtinen kruunattiin mestariksi.

– Olen onnellinen, että lähdin kisaamaan niin nopeasti. Sain varmuutta ja kokemusta. Jos on tarkoitus kisata enemmänkin, niin mielestäni ei voi kehittyä muuten kuin kisaamalla, hän totesi.

Koulukiusaaminen toi ulkopuolisuuden tunteen

Fitness ei ole ollut Ahtiselle ainoastaan harrastus, sillä hän on löytänyt lajin parista oman yhteisönsä, itseluottamuksen ja oman äänensä. Hän on oppinut harjoittelun myötä itsekuria, periksiantamattomuutta sekä asennetta.

– Koulukiusaamisen takia koin, että en kuulu porukkaan, en kuulu mihinkään. Fitnessistä olen saanut paljon ystäviä ja itsetuntoni on parantunut todella paljon. Olen oppinut, että olen hyvä juuri tällaisena kuin olen ja pystyn ihan mihin vain. Olen saanut olla oma itseni ja aito, hän totesi ja kertoi välittävänsä tätä sanomaa myös sosiaalisen median kautta.

Vaikka Ahtinen nousi nopeasti huipulle, ei kaikki ole kuitenkaan ollut pelkkää onnea ja autuutta. Hänen on täytynyt opetella nopeasti käsittelemään epäonnistumisia ja huonoja suorituksia huippu-urheilijan tavoin.

– Urheilijaksi pitää kasvaa ja minä olen kasvanut. Esimerkiksi kisojen ja dieetin jälkeinen elämä on minun mielestäni paljon raskaampaa kuin itse dieetti. Kisojen jälkeen tulee tyhjyys, ja sitä tyhjää oloa täytyy työstää. Myös perhe ja työ helpottavat tilannettani.

Ensimmäinen dieetti olikin Ahtiselle haaste, etenkin sen takia, että hänen piti tuolloin tehdä aerobiset harjoittelut valmentajan käskystä aamuisin. Kun Ahtinen heräsi viisi kertaa viikossa viideltä aamulla lenkille, mietti hän välillä miksi. Ensimmäisen kilpailun jälkeen Ahtinen ei tätä enää miettinyt.

Liisa Ahtinen perheineen
Liisa Ahtinen on neljän lapsen äiti. Hän päätti heti alussa, ettei fitness saa vaikuttaa negatiivisesti perheeseen. Ahtisen mukaan hänen urheilu-uransa on kuitenkin tuonut paljon hyvää perheen elämään. Kuva: Liisa Ahtisen kotialbumi

Ahtiseen ei ole vaikuttanut edes mediassa liikkuneet negatiiviset jutut lajistaan. Monet ovat kyseenalaistaneet fitnessin terveellisyyttä ja Ahtinen on itsekin joutunut vastaamaan kysymykseen.

– Olen aina sanonut rehellisesti, että tämä on 90-prosenttisesti terveellistä, mutta se loppudieetti ei ole terveellistä. Tämä on kuitenkin kilpaurheilua ja se vaatii sen osan siitä. Jos vertaan vanhaa elämääni, niin silloin se oli 70-prosenttisesti epäterveellistä ja 30-prosenttisesti terveellistä, hän totesi.

– Yksin tätä ei kannata lähteä tekemään tai kilpailemaan, mukana pitää olla osaava ammattivalmentaja, joka auttaa ja neuvoo. Kilpaurheilussa on aina omat riskit ja huonot puolet, mutta siinä on myös niin paljon hyvää.

Perhe saa herkutella, vaikka äiti on dieetillä

Ahtinen on ollut kiitollinen, että hän on löytänyt itselleen hyvät valmentajat, jotka ovat tukeneet, auttaneet ja vieneet häntä oikeaan suuntaan, mutta elämäntaparemontin ensiaskeleet eivät olleet helppoja. Ahtinen joutui etsimään tietoa netistä ja opiskelemaan asioita itse.

Oman kivikkoisen polkunsa taivallettuaan Ahtinen sai idean verkkovalmennuksesta, jonka avulla hän on viimeisen puolen vuoden ajan pyrkinyt auttamaan urheilusta, kuntoilusta ja ravinnosta kiinnostuneita ihmisiä ja varsinkin kiireisiä äitejä elämäntapamuutokseen.

– Jos tällainen olisi ollut silloin, kun itse aloitin, olisi ollut niin paljon helpompaa, personal traineriksi valmistuva Ahtinen totesi.

Tänä viikonloppuna 29-vuotias Ahtinen nousee jälleen kisalavalle, kun fitnessin SM-kilpailut järjestetään Turussa. Hänen edellisestä kilpailusta on kulunut jo kaksi vuotta, sillä hän halusi ottaa itselleen aikaa kehittyäkseen ja palautuakseen viime vuosien rääkistä.

Koska kilpailutauko on ollut pitkä, on sitä ollut Ahtisen dieettikin. Sen hän aloitti jo 30. maaliskuuta. Ensimmäiset kolme kuukautta tosin eivät ole ruoka-annosten pienentämistä, pikemminkin päinvastoin. Se on ollut enemmänkin keskittymisen siirtämistä dieettiin, jotta lipsumisia ei tule loppuvaiheessakaan.

– Kesän puolivälissä alkoi jo tuntua, että olen dieetillä. Ja viimeiset kuusi viikkoa olen ollut kisadieetillä, mikä on raskainta aikaa. Viimeisten kilojen kanssa on aina vaikeinta, silloin on oman mielen kanssa tekemistä. Ei voi tuijottaa vain vaakaa, vaan uskoa siihen, mitä tekee.

bikini fitness
Bikini fitnessissä ei tarvita suurta lihasmassaa tai -erottovuutta ja esiintyminen on suuressa roolissa. Liisa Ahtisen mukaan juuri sen takia tämä on hänen lajinsa. – Nautin hirveästi lavalla esiintymisestä ja tietynlaisesta naisellisuudesta, mikä siitä huokuu, Ahtinen sanoi.

Viimeisillä viikoilla Ahtinen pudottaa ruokavaliostaan maitotuotteet pois, mutta muuten hän syö monipuolisesti, annokset ovat vain varsin pieniä. Vasta viimeisellä viikolla hän voi syödä enemmän, sillä silloin tankataan lihaksia pyöreäksi.

Kisoihin valmistautuessaan Ahtinen on tarkka myös siitä, miten hän viettää vapaa-aikaansa. Hän pitää huolen siitä, että saa tarpeeksi hyvät yöunet jaksaakseen pyörittää arkea. Perhe on tottunut terveellisiin elämäntapoihin, mutta Ahtinen korostaa, ettei perhe ole dieetillä, vaikka hän on.

– He saavat herkutella miten haluavat. En anna sen vaikuttaa, sillä on minun päätökseni olla dieetillä. Asenteesta se dieettikin on kiinni, eivät ruoat ja karkit häviä sieltä kaupasta, hän naurahti.

Kilpalavalla väsymys ei saa näkyä

Normaalisti Ahtinen harjoittelee salilla kuusi kertaa viikossa ja tekee aerobisen harjoitteen sekä poseeraustreenit siihen päälle. Tämän lisäksi hänen ohjelmassaan on pari pidempää lenkkiä ulkona. Kisojen lähestyessä poseeraustreenien tärkeys korostuu ja saliharjoituksista tulee enemmän pumppaavaa kuin suorittavaa.

Kulunut viikko on ollut Ahtiselle niin sanottu kaunistautumisviikko. Kosmetologiksi valmistunut Ahtinen pitää bikini fitnessiä fitness-lajeista omimpanaan juuri sen takia, että siinä ratkaisee kokonaisuus – niin naisellinen ulkonäkö kuin esiintyminenkin, jota hän rakastaa.

Ahtisen viime päivien rutiineihin on kuulunut muun muassa jalkojen totuttaminen korkokenkiin, hiusten, ripsien ja kynsien laittoa ja ihon huoltoa, jotta kisoja varten laitettava rusketus näyttää mahdollisimman hyvältä.

Kilpalavalla ei urheilijasta saa näkyä, miten raskasta etenkin loppuaika on ollut. Ahtinen menee nälkäisenä nukkumaan ja herää nälkäisenä, hän on väsynyt ja silmäpussit ovat kasvaneet, mutta tavoite saa hänet jaksamaan.

– Tavoittelen ehdottomasti Suomen mestaruutta ja olisihan se ihana kruunata viikonloppu overall-voitolla, jolloin olisin voittajien voittaja, Ahtinen sanoi.

Fitnessin SM-kisat järjestetään Turussa 10.–11.10. Lähetyksiä voi seurata Yle Areenasta lauantaina ja sunnuntaina kello 10.55 alkaen.

Suosittelemme sinulle