Hyppää sisältöön

HUSin johtajaylilääkärin väläytys uusista rajoituksista herättänyt jo isoa keskustelua SM-liigassa ja Veikkausliigassa – "Se tarkoittaa sitä, että sitten meiltä loppuu toiminta"

SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemen mukaan seurojen toiminta ei ole nykyisillä yleisömäärillä kannattavaa. Veikkausliigassa pelaava HIFK on tekemässä jopa 700 000 euron tappiot.

Veikkausliigassa pelaava HIFK on tekemässä miljoonan liikevaihdolla jättitappiot. Kuva: Matti Raivio / AOP

Suomen isoimmissa palloilusarjoissa, jääkiekon SM-liigassa ja jalkapallon Veikkausliigassa, ollaan herätty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven väläytykseen uusista koronarajoituksista.

Mäkijärvi kertoi perjantaina Ylen haastattelussa, että harkinnassa on muun muassa Uuttamaata koskeva yli 50 hengen julkisia tilaisuuksia koskeva täyskielto. Mäkijärven mukaan kyse ei olisi suosituksesta, vaan velvoittavasta määräyksestä. Määräyksen noudattamista valvoisivat aluehallintovirasto ja kunnat. Mäkijärvi ei täsmentänyt perjantaisessa lausunnossaan, koskisiko täyskielto sekä sisä- ja ulkotiloja.

Jääkiekon SM-liigaseura HIFK ei halunnut kommentoida mahdollisia rajoituksia. Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemen mukaan HIFK ei kuitenkaan pystyisi pelaamaan 50 henkilön rajoituksella.

– Tästä on ollut eri maissa erilaisia määritelmiä, että pitääkö väkimäärä sisällään henkilökunnan joka siellä operoi, mutta meidän kannaltamme sillä ei ole siinä mielessä merkitystä. Laskettiin siihen 50 henkeen henkilökunta tai ei, niin sellaiselle yleisölle meidän on täysin mahdotonta ammattiurheilua esittää. Se tarkoittaa sitä, että sitten meiltä loppuu toiminta.

HIFK voisi mahdollisesti pelata rajoituksien ajan otteluita vieraskaukalossa. Liigaseuroista Sport on jo joutunut siirtämään lokakuun kotiottelunsa myöhempään ajankohtaan, sillä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kielsi alueen kaikki yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet 31. lokakuuta saakka.

Kallioniemen mukaan sarjan toiminnan ylläpitäminen on kuitenkin mahdotonta, jos samaan joudutaan monella paikkakunnalla.

Katsojarajoituksia suuremmaksi huolenaiheeksi on muodostunut ihmisten jääminen kotisohville. Esimerkiksi perjantainen HPK-Lukko-ottelu keräsi Hämeenlinnaan 651 silmäparia ja lauantainen HPK-Sport 713 katsojaa.

– Näillä yleisömäärillä, joita on ollut, seurojen toiminta ei ole kannattavaa. Toivomme, että tämä on väliaikainen ja tilapäinen olotila, josta päästään eteenpäin.

SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi pitää yleisömääriä huolestuttavana asiana. Kuva: Jarno Kuusinen/All Over Press

Suomen tautitilanne on kuitenkin kehittynyt huonompaan suuntaan, sillä viimeisen kahden viikon aikana tapausmäärä on kasvanut 2035 uudella tapauksella, kun edellisten kahden viikon aikana tapauksia oli 939.

Kasvavien tartuntamäärien vuoksi on mahdollista, että myös muualla Suomessa joudutaan harkitsemaan yleisörajoitusten tiukentamista Vaasan tapaan.

Onko mahdollista, että Liiga keskeytetään joksikin aikaa, esimerkiksi pariksi viikoksi?

– Se on aika huono vaihtoehto, että laitetaan luukkuja kiinni. Ymmärrämme vastuumme, että meidän täytyy pystyä tekemään poikkeuksellisia toimenpiteitä ja pitämään asiat käynnissä. Kaikki viittaa siihen, että epidemia ei kahdessa viikossa tai kuukaudessa taltu. Ensisijainen vaihtoehto on se, että opimme elämään tämän asian kanssa ja tässä tilanteessa.

Perret toivoo harkintaa

Jalkapallon Veikkausliigassa pelaavan HIFK:n toimitusjohtaja Christoffer Perret tulkitsee, että jos päätös 50 hengen rajoituksesta tulisi voimaan, HIFK ei voisi pelata kotikentällään. Jalkapallon Veikkausliigakausi on jatkumassa marraskuun loppupuolelle saakka.

– Joukkueet taustoineen eivät mahdu tuohon alle 50 henkilön joukkoon, eli silloin emme voisi pelata pelejä, tulkitsee Perret Mäkijärven lausunnon.

Jalkapallon Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa laittaa vielä kapuloita rattaisiin. Marjamaa tulkitsee Mäkijärven lausunnon eri tavalla.

– Kyse ei ole tilaisuuksista. Eihän tehtaitakaan laiteta kiinni. Ei se työntekemistä koske. Tämä koskisi yleisötapahtumia. Työntekeminen on eri asia kuin avoimet yleisötapahtumat, Marjamaa vastasi Yle Urheilulle.

Perret kuitenkin korostaa, että tässä tilanteessa pitäisi käyttää vielä harkintaa.

– Mielestäni lääketieteellisillä perusteilla sisä- ja ulkotilat ovat eri sortin tapahtumia. Tietääkseni jalkapallokatsomoissa ei ole vielä ilmennyt yhtään levinnyttä koronatapausta. Toivon, että nyt harkitaan täysmaskipakkoa ja mietitään vielä, miten voisimme vielä hillitä tilannetta. Epidemia ja terveystilanne pitää totta kai huomioida.

Onko mahdollista, että pelaisitte kotiottelunne Uudenmaan ulkopuolella ja väistäisitte näin mahdolliset uudet rajoitukset?

– Siinä ei ole mitään järkeä. Kaikki olisivat silloin vieraspelejä. Kaikki tietävät, mikä ero koti- ja vieraskentällä on. Jos kaikki muut Uudenmaanseudun Veikkausliigajoukkueet (FC Honka ja HJK) joutuisivat pelaamaan vieraspeleinä, niin ei se onnistuisi, vastaa Perret.

HIFK Fotbollin toimitusjohtaja Christoffer Perret. Kuva: Kari Ahotupa / Yle

Veikkausliiga on aiemmin kertonut, että sarjalla on valmius jättää "vaikeimmassa tilanteessa" jatkosarjat pelaamatta. Toistaiseksi päätöstä näiden suhteen ei ole tehty.

– Emme tiedä sen aikaisesta tautitilanteesta, joten mitään varmaa ei pysty koskaan sanomaan. Toivotaan, että loppusarjat pelataan, mutta jos yhteiskunta menee kiinni ja kukaan ei saa tehdä mitään, niin silloin on hankala jatkaa toimintaa. Me reagoimme sen mukaan, missä mennään, Marjamaa sanoo.

"Voi katkaista kamelin selän"

Vuosi 2020 on ollut monille erityisen raskas. HIFK Fotboll Ab:lle korona on aiheuttamassa Perretin mukaan jättimäiset tappiot.

– Taloudellisesti vuosi on ollut katastrofi. Miljoonan liikevaihdolla teemme ehkä jopa 700 000 euroa lähentelevät tappiot. Yleisötulot ja sponsoritulot ovat vähentyneet selvästi. Ymmärrän, että emme ole ainoita.

Jos HUSin ylilääkärijohtaja väläytys etenee ja menee läpi, miten paljon se horjuttaa talouttanne? Voiko se katkaista "kamelin selän"?

– Voi katkaista. Tietysti se riippuu siitä, mitä seuraamuksia siellä on, jos yleisö - ja sponsorituloja jää vielä enemmän saamatta.

Lue myös:

Suomen suurin sairaanhoitopiiri varautuu tehohoidon lisäämiseen – HUSin johtajaylilääkäri väläyttää yli 50 hengen julkisten tilaisuuksien täyskieltoa

Suosittelemme sinulle